Теми статей
Обрати теми

Нереєстрація РК в ЄРПН: кому штраф?

У зв’язку з поверненням товару склали «зменшуючий» РК. Надіслати його покупцю для реєстрації в ЄРПН не змогли. Чим це загрожує? Таня

При поверненні товару суми ПЗ постачальника і суми ПК покупця, відображені первісно при постачанні товару, підлягають коригуванню (зменшенню). Підставою для коригування слугує РК, складений і зареєстрований в ЄРПН ( п. 191.1 ПКУ).

Складає «зменшуючий» РК постачальник. Далі він надсилає цей документ покупцю, щоб той зареєстрував його в ЄРПН не пізніше 15 календарних днів з дати складання. Адже при зменшенні компенсації відповідальним за реєстрацію РК є саме покупець.

Провести такий РК (зменшити ПК) у декларації з ПДВ покупець повинен уже за період, в якому складено РК (дата реєстрації не має значення).

А постачальник має право зменшити ПЗ тільки в декларації за період, в якому РК буде зареєстровано. Хоча податківці щодо моменту зменшення ПЗ поки що не дійшли єдиної думки. З одного боку, їм і хочеться дозволити платникам зменшувати ПЗ уже в періоді складання РК (див. лист ДФСУ від 27.10.2015 р. № 22541/6/99-99-19-03-02-15), а з іншого — «колеться» (див. лист ДФСУ від 29.10.2015 р. № 23009/6/99-99-19-03-02-15).

Якщо складений РК не буде зареєстровано своєчасно, вашого покупця чекає штраф згідно з п. 1201.1 ПКУ, хоч він у цьому і не винен. 

І це на додачу до втраченого ПК.

Утім, саме через відсутність вини можна спробувати оскаржити цей штраф на підставі ч. 2 ст. 218 ГКУ.

Проблема буде й у вас — без зареєстрованого РК ви ніяк не зможете зменшити свої ПЗ (див. консультацію в підкатегорії 101.16 БЗ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі