Теми статей
Обрати теми

Коли нараховувати зобов’язання згідно з п. 199.1 ПКУ

Чи потрібно виписувати ПН на підставі п. 199.1 ПКУ, як що постачальник не виписав ПН на послуги, що частково використовуються в оподатковуваній діяльності? Ганна

Ні, у такому разі виписувати податкову накладну (ПН) згідно з п. 199.1 ПКУ не потрібно.

Проте зазначимо, що, аналізуючи норми ПКУ, можна зробити і протилежний висновок.

Згідно з п. 199.1 ПКУ, якщо придбані послуги частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково — ні (далі — «подвійні» послуги), платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання (ПЗ) виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, а також скласти не пізніше останнього дня звітного періоду та зареєструвати в ЄРПН зведену податкову накладну на загальну суму частини сплаченого (нарахованого) податку під час їх придбання, що відповідає частині використання таких послуг у неоподатковуваних операціях.

Як бачимо, необхідність нарахування ПЗ згідно з п. 199.1 ПКУ виникає при оплаті (нарахуванні) податку за «подвійні» послуги, незалежно не тільки від того, відображено або не відображено ПК за такими придбаннями, а й від того, виникло чи ні право на відображення ПК при придбанні «подвійних» послуг.

Радує, що податківці трактують цю норму не так. Згідно з роз’ясненням, що міститься в БЗ 101.16, якщо за придбаними товарами/послугами ПК не формувався внаслідок відсутності зареєстрованих в ЄРПН ПН (тобто права на ПК немає згідно з п. 198.6 ПКУ), підстав для нарахування ПЗ немає. З контексту цієї консультації зрозуміло, що йдеться про ПЗ, які нараховуються згідно з п. 198.5 і п. 199.1 ПКУ.

Водночас якщо ПН на «подвійні» послуги зареєстрована постачальником в ЄРПН, вважаємо, що зобов’язання згідно з п. 199.1 ПКУ необхідно нарахувати незалежно від того, включена така ПН до ПК чи ні.

Теги ПДВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі