Теми статей
Обрати теми

Разова неоподатковувана операція

Експорт зернових був тільки в одному місяці року (листопад 2015-го). Більше не передбачається. Як треба здійснювати розподіл ПДВ за ст. 199 ПКУ? Тетяна

У тому періоді, коли була проведена неоподатковувана операція, необхідно здійснити часткове нарахування ПЗ за тими товарами/послугами, які частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково ні (які товари/послуги підпадають під це нарахування, див. відповідь на попереднє запитання). При цьому не має значення, що така неоподатковувана операція була разова і в подальших періодах не здійснюватиметься.

Коефіцієнт ЧВ потрібно визначати за обсягами постачань того періоду, в якому вперше була здійснена неоподатковувана операція (тобто розраховуємо частку неоподатковуваних постачань у загальній сумі постачань листопада 2015 року). У наступних періодах року (коли неоподатковуваних операцій не буде) «часткові» ПЗ не нараховуються, оскільки придбання грудня вже частково не братимуть участі в неоподатковуваних та оподатковуваних операціях.

У декларації за останній період року (грудень або IV квартал 2015 року) потрібно зробити перерахунок коефіцієнта ЧВ. На наш погляд, при визначенні нового річного показника ЧВ до розрахунку потрібно брати обсяги постачань усього 2015 року, а не тільки листопада-грудня (це чітко випливає з визначення, наведеного в п. 199.4 ПКУ). У результаті частка використання в неоподатковуваних операціях істотно зменшиться. Виходячи з цього нового показника слід перерахувати нараховані раніше ПЗ. Причому під перерахунок підпадуть тільки ті купівлі, за якими раніше вже було нараховано «часткові» ПЗ. ПДВ за купівлями попередніх і подальших періодів року не перераховується.

Наступного року ст. 199 ПКУ застосовувати не потрібно. До неї потрібно буде звернутися тільки в тому випадку, якщо наступного року раптом вискочить ще одна неоподатковувана операція (з використанням ЧВ, розрахованого за підсумками 2015 року).

Теги експорт
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі