Теми статей
Обрати теми

«Ви хочете кави?»: говоримо про облік

Підприємство придбаває кавоварку для своїх працівників. Яким буде ПДВ-облік і чи можна відобразити витрати на її придбання? Ганна

Малодохідні платники. Орієнтуйтеся на правила бухобліку ( п.п. 134.1.1 ПКУ). Придбану кавоварку буде відображено як необоротний актив. Залежно від установленого вартісного критерію ви віднесете кавоварку або до ОЗ (106), або до МНМА (112).

Витрати на придбання кавоварки відобразяться в бухобліку через її амортизацію. Бухгалтерський фінрезультат, сформований за участю амортизації кавоварки, і буде об’єктом оподаткування.

Високодохідні платники. Пам’ятайте наступне.

По-перше, про «амортизаційні» коригування згідно з пп. 138.1, 138.2 ПКУ. Навіть якщо ви визнаєте свою кавоварку МНМА.

По-друге, якщо у вас кавоварка є ОЗ, враховуйте мінімальні строки амортизації, встановлені п.п. 138.3.3 ПКУ (для групи 6 — 4 роки), і «податковий» вартісний критерій у 6000 грн. ( п.п. 14.1.138 ПКУ).

По-третє, якщо ви визнаєте кавоварку ОЗ, вам доведеться доводити її зв’язок із господарською діяльністю. Як це зробити — читайте у «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 44, с. 27; 2015, № 44, с. 11. «Негосподарські» ОЗ ПКУ забороняє амортизувати ( п.п. 138.3.2 ПКУ).

Щодо ПДВ, то якщо нам вдалося довести «господарськість» кавоварки — просто відображаємо податковий кредит, якщо ж ні — відображаємо його і одночасно нараховуємо зобов’язання згідно з п.п. «г» п. 198.5 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі