Теми статей
Обрати теми

Остання податковоприбуткова декларація при переході на ЄП: коли?

Підприємство-річник з другого кварталу 2015 року перейшло із загальної системи на ЄП. Коли треба подати останню податковоприбуткову декларацію? Анжеліка

На жаль, чіткої відповіді на це запитання ПКУ не дає. У його п. 57.1 ми знаходимо керівництво до дії тільки для платників, які:

— минулого року спрацювали у збиток, а за підсумками I кварталу поточного року отримали прибуток — вони надають піврічну і триквартальну декларації;

— за підсумками I кварталу (півріччя, трьох кварталів) звітного року спрацювали у збиток — вони мають право подати першоквартальну (піврічну, триквартальну) декларацію.

А ось усі інші платники звітують з податку на прибуток за рік.

Виходить, що той, хто захотів перейти на ЄП, скажімо, з 01.04.2015 р., останню податковоприбуткову декларацію повинен подати за підсумками 2015 року (у строк до 1 червня 2016 року) і «засвітити» в ній відповідні показники тільки I кварталу 2015 року.

Проте контролери уточнили, що при переході із загальної системи на «спрощенку» в середині року податковоприбуткову декларацію платник повинен подати у квартальні строки за період, що передує кварталу, з якого він став єдиноподатником (102.20.01 БЗ).

Тобто від вас останню декларацію з податку на прибуток податківці чекали за I квартал 2015 року не пізніше 12 травня цього року.

Якщо ви не подали її тоді, зробіть це зараз. Тільки будьте готові до того, що за несвоєчасне подання вам може загрожувати штраф у розмірі 170 грн. згідно зі ст. 1201 ПКУ.

Утім, цей штраф можна спробувати оспорити, тому що в ПКУ не прописано обов’язок для «перехідного» випадку подавати декларацію з податку на прибуток «всередині» року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі