Теми статей
Обрати теми

Чи перераховувати аванси після податкової перевірки

Податківці при перевірці донарахували податок на прибуток за 2014 рік. Чи потрібно нам подавати «уточненку» і доплачувати аванси за 2015 рік? Любов

Сума авансів, зазначена в річній декларації з податку на прибуток за 2014 рік, є узгодженим податковим зобов’язанням, яке ви повинні сплачувати щомісячно в березні 2015 року — травні 2016 року.

Через помилки при обчисленні податку на прибуток за 2014 рік у вас виявилася заниженою така узгоджена сума.

Імовірно, виправити цю помилку і визначити суму заниження повинні були при перевірці самі податківці. Але, очевидно, вони донарахували податок на прибуток тільки за 2014 рік, а заниження авансів залишили за бортом.

Тому радимо вам самостійно підчистити авансові «хвости». Як це зробити? Найкраще — за допомогою уточнюючої декларації (далі — УД), змінивши (збільшивши) у ній задекларовані аванси.

Оскільки УД направлена виключно на коригування сум авансів, в її основній частині (рядки 01 — 22 і 24 — 28) зафіксуйте доперевірочні показники (перенесіть їх із поданої декларації за 2014 рік). Донараховані за результатами перевірки показники зарахують вам за податковим повідомленням-рішенням, тому повторно їх до УД не включайте.

Утім, спираючись на п. 46.4 ПКУ, ці рядки в УД можна й не заповнювати. Але тоді додайте до неї відповідне пояснення.

Із загальними принципами заповнення УД у подібних випадках ви можете ознайомитися в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 44, с. 23.

Майте на увазі: через те, що помилка спричинила заниження податкового зобов’язання, вам потрібно, крім недоплати, сплатити ще й 3 %-й «самоштраф» ( п. 50.1 ПКУ), а також пеню за період заниження ( ст. 129 ПКУ).

І штраф, і пеню сплачуйте тільки за ті періоди (календарні місяці), строк сплати авансів за які вже настав на дату виправлення помилки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі