Теми статей
Обрати теми

Минулорічна позика від засновника: чи включати до доходу?

У 2014 році отримали поворотну фіндопомогу від засновника-фізособи. Цього року її не повернемо. Чи включати «завислу» суму до доходу після закінчення 365 днів? Ектова Наталія Василівна

Одразу порадуємо вас: ні, не включати.

Згідно з «дореформеними» правилами поворотна фіндопомога (далі — ПФД) від засновника (незалежно від його податковоприбуткового статусу) проходила повз податковий облік, якщо позичальник повернув її не пізніше 365 календарних днів з дня отримання. А якщо 365-денний строк було пропущено, позичальника чекали податковоприбуткові наслідки, причому вже з урахуванням податкового статусу засновника.

З 1 січня 2015 року такий податковий порядок обліку ПФД зійшов у небуття, тому що з цієї дати об’єкт обкладення податком на прибуток ми розраховуємо за бухгалтерськими правилами ( п.п. 134.1.1 ПКУ).

Отже і за новою, і за отриманою в минулому ПФД ви більше не звертаєте уваги на статус позикодавця і не відображаєте умовно нараховані відсотки або дохід на суму цієї допомоги, якщо не повернули її на кінець звітного періоду.

Також фіндопомога не має стосунку до різниць, на які високодохідні платники повинні коригувати фінрезультат за підсумками звітного року. Тобто й тут ви ні про що не піклуєтеся.

Інша справа, якби встановлений 365-денний строк у вас минув до 01.01.2015 р. і ви у 2014 році уключили б суму фіндопомоги до доходу. Тоді при її поверненні вже в нових податкових умовах ви могли б зменшити фінрезультат на повернену суму. Таке право дає «перехідний» п. 18 підрозд. 4 розд. XX ПКУ — підкреслюють податківці (див. лист ДФСУ від 18.06.2015 р. № 12810/6/99-99-19-02-02-15, а також консультації в підкатегорії 102.08.06 БЗ і журналі «Вісник. Право знати все про податки та збори», 2015, № 33, с. 17).

Теги позика
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі