Теми статей
Обрати теми

Коли безнадійну кредиторку включати до доходу?

Коли визнавати кредиторку безнадійною та включати до доходу — на дату оголошення кредитора банкрутом або на дату його ліквідації? Тетяна

Початок «банкрутної» процедури (порушення справи про банкрутство, прийняття судового рішення про визнання юрособи банкрутом) ще не робить заборгованість безнадійною.

Пояснення тут просте — під час ведення цієї процедури вважати борги такими, які напевно ніколи не будуть погашені, поки що зарано. Адже в постанові про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури суд призначає ліквідатора банкрута з числа арбітражних керуючих, якщо інше не передбачено Законом № 2343. Ліквідатор же з дня свого призначення пред’являє до третіх осіб вимоги про повернення банкрутові сум дебіторської заборгованості ( п. 2 ст. 41 Закону № 2343).

Тобто з моменту прийняття судом постанови про визнання юрособи банкрутом і протягом усієї «банкрутної» процедури ліквідатор ще може пред’явити вимоги до боржників про повернення заборгованості банкруту або продати дебіторську заборгованість на умовах договору про відступлення права вимоги банкрута ( ч. 2 ст. 44 Закону № 2343).

Реальні підстави для визнання заборгованості безнадійною з’являться тільки після закінчення «банкрутної» процедури і винесення судом ухвали про завершення провадження у справі про банкрутство* (ч. 1 та 2 ст. 46 Закону № 2343).

* Якщо заборгованість не буде передана кредиторам банкрута.

Станеться це після затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу.

Отже, запам’ятовуємо: кредиторська заборгованість може бути визнана безнадійною, якщо залишилася непогашеною на дату ліквідації кредитора-банкрута.

У тому звітному періоді, в якому проведено ліквідацію кредитора, показуємо в себе в бухобліку дохід (Дт 631 — Кт 717 «Дохід від списання кредиторської заборгованості»). Таким чином, списання боргів вплине на бухгалтерський фінрезультат, що служить основою для розрахунку податку на прибуток. Але жодних коригувань фінрезультату для безнадійної кредиторки в податковоприбутковому обліку не проводимо — ПКУ вони не передбачені.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі