Теми статей
Обрати теми

Взаємозалік для єдиноподатника

Фізособа-єдиноподатник (група 3) здавала в оренду приміщення загальносистемнику, після чого перейшла до групи 2, так і не отримавши гроші. У цього ж контрагента єдиноподатник придбав основні засоби і має грошову заборгованість перед ним. Чи може він здійснити із цим контрагентом взаємозалік зустрічних зобов’язань? Олена Анатоліївна

Навряд чи. Нагадаймо, що п. 291.6 ПКУ забороняє єдиноподатнику негрошові форми розрахунків за відвантажені ним товари (виконані роботи, надані послуги). А у нашому випадку виходить, що за надані єдиноподатником послуги з оренди приміщення він не отримає грошей. А порушення негрошової суми розрахунків загрожує:

— по-перше, оподаткуванням доходу за ставкою 15 % ( п.п. 3 п. 293.4 ПКУ);

— по-друге, втратою права перебувати на спрощеній системі оподаткування ( п.п. 4 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Щодо позиції податківців, то вони прогнозовано проти взаємозаліку (див. консультацію у БЗ, підкатегорія 108.01.01). І навряд чи є в чому з ними тут посперечатись... 

Оскільки наразі єдиноподатник є другогрупником — можливо, він побоюється прийняти оплату за надані орендні послуги живими грошима. Чи не буде це наданням послуг загальносистемнику, що заборонено виходячи з п.п. 2 п. 291.4 ПКУ?

Але тут можна скористатися консультацією із БЗ, підкатегорія 107.04. В ній податківці дозволяють залишатися на спрощеній системі першо- і другогрупникам, які у звітному періоді отримали дохід від заборонених видів діяльності за роботи, виконані під час перебування на загальній системі. Тільки обкласти ці доходи треба за ставкою 15 %.

Тож і у нашому випадку єдиноподатник може залишитися на спрощеній системі, отримавши дохід за діяльність, заборонену другогрупникам. Бо ж фактично він цю діяльність здійснював перебуваючи на третій групі, а зараз лише отримує гроші. І така тенденція до тлумачення норм ПКУ існує вже доволі давно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі