Теми статей
Обрати теми

Не виходячи з відпустки до 3 років — знову в декрет

Як розрахувати допомогу по вагітності та пологах працівниці, яка з січня 2014 року, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, надала листок непрацездатності по вагітності та пологах з 12 жовтня 2015 року? Каріна

Протягом останніх 12 місяців перед настанням права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами працівниця перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Період такої відпустки включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску. Це прямо прописано в ч. 1 ст. 21 Закону № 1105. Тому спеціальне обмеження (див. вище) тут не працює.

Середньоденну зарплату для оплати періоду декретної відпустки розраховуємо виходячи з фактичної заробітної плати працівниці, але з урахуванням загальних обмежень за сумою допомоги по вагітності та пологах з розрахунку на місяць.

У розрахунковому періоді працівниця з поважної причини не відпрацювала жодного дня (вона перебувала у відпустці для догляду за дитиною до 3 років). Тому середньоденну зарплату знаходимо, поділивши тарифну ставку (оклад) або її частину, установлену їй на день настання права на декретну відпустку, на середньомісячну кількість календарних днів (30,44). Отриманий результат множимо на кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. У загальному випадку вона становить 126 календарних днів.

Припустимо, що працівниця прийнята на 0,75 ставки. Згідно зі штатним розписом оклад працівниці — 3000,00 грн.

Розрахуємо середньоденну зарплату:

3000,00 х 0,75 : 30,44 = 73,92 (грн.).

Її розмір не перевищує максимальну величину бази нарахування ЄСВ з розрахунку на один календарний день 769,58 грн. (23426,00 грн. : 30,44).

Тому сума допомоги по вагітності та пологах становитиме 9313,92 грн. (73,92 х 126).

Теги декрет
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі