Теми статей
Обрати теми

Невиробнича травма

Як оплачується лікарняний у разі, якщо він оформлений у зв’язку з невиробничою травмою (причина непрацездатності «5»)? Світлана Анатоліївна

Тут ми маємо справу з нещасним випадком невиробничого характеру. Період тимчасової непрацездатності внаслідок травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, віднесений ч. 1 п. 1 ст. 22 Закону № 1105 до страхових випадків. Отже, можна нараховувати лікарняні? Не все так просто.

Лікарняний з причиною непрацездатності «5» не підлягає оплаті, якщо травма отримана, зокрема, у результаті алкогольного, наркотичного сп’яніння, при вчиненні злочину тощо. Повний перелік причин для відмови див. у ст. 23 Закону № 1105.

Більше того, п. 11 Порядку № 270 свідчить: роботодавець зобов’язаний розслідувати всі нещасні випадки, події з його працівниками. Для цього він створює спеціальну комісію (голова — його призначає роботодавець і 2 члени комісії — керівник працівника і представник профкому). На весь процес у спецкомісії є 10 днів. Результати розслідування оформляють в акті за формою НТ ( додаток 3 до Порядку № 270) і передають до комісії з соцстрахування (далі — соцкомісія). Остання прийме рішення про призначення чи відмову у призначенні лікарняних.

А чи можна не проводити розслідування? ФСС* у листі від 09.01.2009 р. № 04-06/Г-228з-3 допускає такий варіант. Проте в такому разі соцкомісія зобов’язана буде сама з’ясувати обставини та причини нещасного випадку. Загалом або спецкомісія, або соцкомісія, але хтось усе одно цю роботу повинен буде провести. Ураховуючи, що на місцях нерідко фахівці ФСС наполягають на тому, що акт за формою НТ має бути оформлений, рекомендуємо створювати спецкомісію.

* Фонд соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Оплачується лікарняний лист з причиною непрацездатності «5» за загальними правилами: перші 5 днів тимчасової непрацездатності — за рахунок роботодавця, починаючи з 6-го дня — за рахунок ФСС.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі