Теми статей
Обрати теми

Компенсація для прогульника

Працівника-сумісника звільняють за прогули. На день звільнення він не використав 10 календарних днів щорічної відпустки. Як бути з цими днями? Чи потрібно їх компенсувати? Олена

У разі звільнення працівника роботодавець на його прохання зобов’язаний надати йому невикористану відпустку з подальшим звільненням. Виняток — звільнення за порушення трудової дисципліни. Зрозуміло, що тут ні про яку відпустку не може бути й мови. Тому у вашому випадку залишається одне — нарахувати та виплатити працівнику при проведенні остаточного розрахунку компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки.

Річ у тім, що чинним законодавством не передбачено строку давності, після якого працівник втрачає право на щорічну відпустку. Причому це право не залежить від того, є це місце роботи для працівника основним місцем роботи чи сумісництвом, а також від підстави звільнення. Тобто, навіть коли у працівника відсутнє право на відпустку з подальшим звільненням, у нього залишається право на отримання грошової компенсації за таку відпустку (див. лист Держкомпідприємництва від 23.07.2003 р. № 4382). Суму компенсації виплачуйте працівнику в день звільнення. Якщо ж він цього дня не працював, її слід виплатити не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок ( ст. 116 КЗпП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі