Теми статей
Обрати теми

Компенсація за невикористану відпустку померлому працівнику

Працівник помер. Чи потрібно йому нараховувати компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки? Якщо так, то що з оподаткуванням? Маша

У разі смерті працівника оформлення припинення трудових відносин відбувається після фактичного їх припинення. Наказ (розпорядження) керівника підприємства про виключення з особового складу підприємства померлого працівника видають на підставі копії свідоцтва про смерть, в якому зазначена дата смерті працівника.

Датою припинення трудових відносин буде дата смерті працівника, яка, як правило, не збігається з датою наказу (розпорядження).

На підставі такого наказу роботодавець зобов’язаний обчислити та нарахувати всі належні померлому працівнику суми, у тому числі й компенсацію за невикористані дні щорічних відпусток і додаткових відпусток на дітей.

Урахуйте, якщо такому працівнику була надана відпустка за невідпрацьований час, відрахування з його заробітної плати за невідпрацьовані дні відпустки не здійснюється. Це прямо зазначено в ч. 3 ст. 22 Закону про відпустки.

Суму компенсації за невикористану відпустку, нараховану померлому працівнику, обкладаєте ПДФО і ВЗ у загальному порядку. Також з неї потрібно буде утримати і на неї нарахувати ЄСВ.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ і в звіті з ЄСВ зарплату та компенсацію за невикористані дні відпусток, нараховані померлому працівнику, відображайте з його реєстраційним номером облікової картки платника податку. Якщо цей номер на дату подання звітності вже буде вилучено з Держреєстру фізосіб — платників податків (податківці повідомлять підприємство про наявність помилки), надайте податківцям письмове пояснення. У ньому зазначте, що дохід нарахований померлому працівникові за період, коли він перебував у трудових відносинах, дату смерті працівника і фактичного отримувача доходу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі