Теми статей
Обрати теми

Нараховуємо та показуємо

Як правильно відобразити суму компенсації за невикористану відпустку в «зарплатній» звітності? Чи потрібно доплачувати ЄСВ, якщо її сума менше МЗП? Сергій

Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ суму компенсації за невикористані дні відпустки відображайте у складі заробітної плати з ознакою доходу «101».

Загальну базу обкладення ВЗ, до якої має потрапити й сума компенсації, а також загальну суму утриманого ВЗ відображайте в розділі II форми № 1ДФ.

Звіт з ЄСВ (форма № Д4). Компенсацію за невикористану відпустку, нараховану працівнику, який звільняється, при проведенні остаточного розрахунку відображайте у звіті за формою № Д4 у загальній сумі заробітної плати. Виділяти її окремим рядком, як виділяють відпускні, не потрібно.

Причому, якщо працівник, який звільняється, відпрацював тільки частину місяця і його загальна база справляння ЄСВ (за вирахуванням винагороди за ЦПД*) нижче МЗП, визначати додаткову базу справляння ЄСВ і сплачувати з неї ЄСВ не потрібно. Річ у тім, що вимога про сплату ЄСВ з МЗП, установлена в ч. 5 і 6 ст. 8 Закону № 2464, не працює в місяці прийняття/звільнення працівника, якщо такий місяць не був відпрацьований повністю. На це, зокрема, звертав увагу спеціаліст ДФСУ в консультації, наведеній у «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 8.

* Цивільно-правовий договір на виконання робіт (надання послуг).

Якщо ж працівник звільняється в останній робочий день місяця, то вимогу про ЄСВ з МЗП доведеться виконувати.

І ще, не забудьте на працівника, який звільняється, сформувати рядок у таблиці 5 звіту за формою № Д4 з датою звільнення та підставою для припинення трудових відносин.

Якщо компенсацію нараховано колишньому працівнику після звільнення у зв’язку з виправленням помилки, то у формі № Д4 її не відображайте. Адже ЄСВ з неї ви не справляли.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі