Теми статей
Обрати теми

Відпустка «на дітей» також підлягає компенсації

Працівниця звільняється. При проведенні остаточного розрахунку з’ясувалося, що вона з 2009 року мала право на відпустку «на дітей», як матір двох дітей віком до 15 років, проте цим правом не користувалася. Чи потрібно їй виплачувати компенсацію за невикористані дні відпустки «на дітей» за минулі роки? (Марина)

Так, потрібно. Пояснимо чому.

Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, — це соціальна відпустка ( ст. 1821 КЗпП і ст. 19, 20 Закону про відпустки). Її надають за календарний рік, а не за відпрацьований робочий рік. Використовувати таку відпустку можна в будь-який час протягом календарного року незалежно від відпрацьованого часу і дати народження дитини.

Якщо працівник, який має право на відпустку «на дітей», з будь-яких причин не скористався цим правом за декілька попередніх років, він може використати цю відпустку пізніше. Строку давності, після якого втрачається право на цю відпустку, чинним законодавством не передбачено!

Якщо працівник звільняється, роботодавець зобов’язаний виплатити йому компенсацію за всі невикористані дні відпусток «на дітей» за всі роки, коли працівник мав право на цю відпустку, працюючи в цього роботодавця.

Важливо! Тривалість невикористаних відпусток «на дітей» за минулі роки необхідно визначати згідно з нормами законодавства, що діяли на той час.

Так, у 2009 році тривалість цієї відпустки становила 7 (14 — за наявності декількох підстав) календарних днів. З 2010 р. дотепер — 10 (17 — за наявності декількох підстав) календарних днів.

Якщо працівниця мала право на додаткову відпустку на дітей з 2009 року по 2015 рік включно і таким правом жодного разу не скористалася, то при звільненні їй має бути нарахована компенсація за 57 календарних днів (7 к. дн. + 10 к. дн. х 5 років) додаткових відпусток на дітей.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі