Теми статей
Обрати теми

ОЗ чи МНМА: що краще для підприємства-єдиноподатника?

Ольга Ольховик, податковий експерт
Як впливає вартісний критерій, установлений в обліковій політиці для визнання необоротного активу МНМА, на суму єдиного податку, яку сплатить підприємство-єдиноподатник при продажу такого необоротного активу? (м. Полтава)

Одразу зазначимо: вартісний критерій вплине на суму єдиного податку (ЄП), сплаченого з продажу, тільки якщо одночасно дотримано такі умови:

1) підприємство продає необоротний актив (НА), первісна вартість якого перевищує 6000 грн.*;

2) підприємство продає НА після 12 календарних місяців від дня введення в експлуатацію;

3) підприємство використовує для амортизації МНМА один з «прискорених» методів амортизації, дозволених для цих об’єктів: 50 %/50 % або 100 % (згідно з п. 27 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Мінфіну від 27.04.2000 р. № 92).

* Згідно з п.п. 14.1.138 ПКУ вартісний критерій визнання активу основним засобом.

Пояснимо детальніше. Чому ми одразу виключили продаж НА, первісна вартість яких не перевищує 6000 грн. і з дня введення в експлуатацію яких не пройшло 12 календарних місяців?

Тому що при продажу таких НА немає права застосовувати абзац другий п. 292.2 ПКУ згідно з яким при продажу основних засобів (ОЗ) після 12 календарних місяців з дня їх введення в експлуатацію підприємство розраховує дохід, що підлягає обкладенню ЄП, як різницю між сумою коштів, отриманих від продажу, і залишковою балансовою вартістю на дату продажу.

А отже, при продажу НА, що не відповідає хоча б одній із перших двох умов, ЄП обкладатиметься уся сума коштів від його продажу, незалежно від того, визнано такий актив ОЗ чи МНМА в бухобліку.

Якщо ж перші дві умови дотримано, але підприємство амортизує МНМА і ОЗ одним і тим самим методом, то все одно, ОЗ чи МНМА ми продаємо — залишкова вартість буде однакова. А отже, і впливу бухгалтерського вартісного критерію на суму, що підлягає обкладенню ЄП, немає.

Тільки в разі дотримання одночасно трьох умов бухгалтерський вартісний критерій безпосередньо впливатиме на суму, що підлягає обкладенню ЄП, а отже, і на суму власне ЄП. Причому саме завищення бухгалтерського критерію над критерієм, установленим ПКУ, може спричинити завищення суми, оподатковуваної цим податком.

Покажемо на прикладі одну операцію продажу в обліку різних підприємств.

Приклад. Два підприємства збираються в жовтні 2016 року продавати НА, що введений в експлуатацію 04.09.2015 р. Первісна вартість — 9000 грн. Ціна реалізації — 10000 грн. При цьому:

В обліковій політиці підприємства А зазначено, що НА, вартість яких не перевищує 7000 грн., належать до МНМА. Метод амортизації НА — прямолінійний. Строк використання — 5 років. Ліквідаційна вартість — 0 грн.

Підприємство Б відносить до МНМА всі НА, вартість яких не перевищує 10000 грн. Метод амортизації МНМА — 100 % у першому місяці використання.

Показник

Підприємство А

Підприємство Б

Залишкова балансова вартість у момент продажу

9000 - (9000 : 60 х 13) = 7050

9000 - 9000 = 0

Сума, що обкладається ЄП

10000 - 7050 = 2950

10000 - 0 = 10000

Як бачимо, за однією й тією самою операцією підприємства сплатять зовсім різні суми єдиного податку. А причина цьому — вартісний критерій, самостійно встановлений підприємством в обліковій політиці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі