Теми статей
Обрати теми

«Ліквіди» і неліквіди від ліквідації ОЗ — обкладення ЄП

Павленко Олексій, податковий експерт
Наше підприємство є платником єдиного податку групи 3 за ставкою 4 % (без ПДВ). Нами ліквідується об’єкт основних засобів і оприбутковуватимуться матеріальні цінності (запчастини, матеріали тощо), що залишилися після ліквідації, які ми плануємо продати. Чи потрібно з таких матцінностей (з їх продажу) нараховувати єдиний податок, якщо так, то коли?

img 1Спочатку нагадаємо читачам, що ліквідні та неліквідні матеріальні цінності, які залишилися від ліквідації об’єкта ОЗ, при списанні такого об’єкта мають бути окремо оприбутковані в балансі.

Згідно з п. 44 Методрекомендацій № 561 деталі, вузли, агрегати та інші матеріали, отримані при розбиранні та демонтажі ОЗ, що ліквідуються, оприбутковують з визнанням іншого доходу і зарахуванням на рахунки обліку матеріальних запасів, уключаючи матеріальні цінності і деталі зі вмістом матеріалів, які приймаються (збираються) спеціалізованими заготівельними (переробними) підприємствами (йдеться про металобрухт, вторсировину тощо).

Відображається оприбутковування таких матцінностей проводкою: Дт 20 — Кт 746.

На нашу думку, оцінку цих ТМЦ за вартістю їх можливої реалізації повинна здійснити спецкомісія, що займається питаннями (не)придатності ОЗ. За такою вартістю вони і оприбутковуються в бухгалтерському обліку з відображенням на цю саму суму іншого доходу.

Тепер що стосується обкладення ЄП. Незважаючи на те, що одразу при оприбуткуванні цінностей, які залишилися від ліквідації, відображається інший дохід, цей дохід ЄП не обкладається.

По-перше, такий дохід не вписується у визначення «доходу» для юросіб-платників ЄП, наведене в п.п. 2 п. 292.1 ПКУ. Окремо зауважимо, що такі цінності не можуть бути кваліфіковані як безоплатно отримані товари (див. п. 292.3 ПКУ).

А по-друге, згідно з п. 292.6 ПКУ датою отримання доходу є дата надходження коштів платнику ЄП у грошовій (готівковій чи безготівковій) формі. У вичерпний перелік негрошових доходів юросіб, які працюють на ЄП, такий інший дохід ніяк не вписується. Крім того, це призвело б до подвійного оподаткування. Адже ЄП з доходів від продажу таких ТМЦ сплатити точно доведеться.

Тому обкладатися ЄП у вашій ситуації будуть тільки грошові кошти, отримані від реалізації «ліквідів»-неліквідів, що залишилися у вас від ліквідації ОЗ.

Тобто ЄП з повної вартості продажу таких ТМЦ ви нараховуєте згідно з п. 292.6 ПКУ за датою надходження оплати за них

Крім продажу таких ТМЦ за заниженими цінами, можна спробувати оптимізувати оподаткування цих операцій ЄП ще таким чином.

Об’єкт ОЗ (документально) не ліквідовувати, а продати за ціною, близькою до залишкової, ФОПу-єдиннику другої групи. А той розпродасть ваші «постліквідаційні» ТМЦ самостійно, після чого розрахується з вами за придбаний об’єкт ОЗ.

А у вас, юрособи-єдинника, при цьому обкладеться ЄП тільки різниця між продажною та балансовою (залишковою) вартістю цього об’єкта. Безумовно, таке оподаткування можливе тільки в тому випадку, коли об’єкт ОЗ ви проексплуатували на своєму підприємстві більше 12 місяців з дати введення його в експлуатацію (див. п. 292.2 ПКУ). Утім, судячи з того, що ви його збираєтеся ліквідувати, швидше за все, він уже попрацював на вас більше зазначеного строку. Якщо ж менше — то «шкурка вичинки не варта», бо тоді ЄП доведеться платити з усього доходу, отриманого від продажу ОЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі