№81

Податки та бухгалтерський облік, жовтень, 2015/№ 81 Інші номери журналу ›
  • «Не зміг працювати — доведеться продати...»: продаж ОЗ у бухобліку Серед усіх шляхів вибуття основних засобів з обліку підприємства одним із найбільш розповсюджених є продаж. Як відображати основні засоби, які ви раптом вирішили продати? Яким чином і за яких умов відображається в бухобліку така реалізація? Відповіді на ці запитання ви знайдете у вступній статті сьогоднішнього номера.
  • Game over, або Ліквідація ОЗ у бухобліку Коли ми чуємо слово «ліквідація», у нас виникає асоціація з вирішенням певної проблеми. І дійсно, латинське liquidatio, від якого і пішло ключове слово цієї статті, має первісне значення «закінчення справи». І це дуже влучно щодо контексту, у якому ми будемо використовувати слово «ліквідація», — як закінчення експлуатації основного засобу, як риска під його «життям на підприємстві». От тільки вирішенням проблеми це назвати складно, бо процес ліквідації основного засобу торкається цілої низки облікових нюансів. Починаємо з бухоблікових!
  • Хочеш — продавай ОЗ, хочеш — ліквідуй... (податковий облік) У світлі тих докорінних змін, які спіткали оподаткування прибутку з 2015 року і неабияк переорієнтовували його на бухоблік, вельми цікаві питання впливу на нове «прибуткове» оподаткування операцій з продажу та ліквідації основних засобів (ОЗ). Ось про них, дорогий читачу, ми зараз і поговоримо.
  • Продаємо ОЗ, що надійшли за просто так Не секрет, що підприємство, безоплатно отримавши потрібний у господарстві об’єкт ОЗ, прагне зірвати від цього якомога більше вигоди і з радістю починає його експлуатувати. Проте буває й так, що дарунок не виправдав надії, і підприємство вирішує його тепер вигідніше продати. Які облікові особливості продажу об’єкта ОЗ, що потрапив на підприємство безоплатно? Давайте розбиратися.
  • Дорогі подарунки (бух- і податковий облік безоплатної передачі ОЗ) «Щедра рука ніколи не зубожіє». Безоплатні передачі-дарунки у вигляді майна і у тому числі ОЗ — операції на практиці зовсім не рідкісні. І особливо зараз — у наш не дуже комфортний час, коли багато що і багато хто потребує матеріальної підтримки. У цій статті ми поговоримо про облікові та податкові наслідки операцій з безоплатної передачі ОЗ у сторони, яка віддає-дарує. (А ось про облік таких «ОЗ-дарів» в отримувача читайте в окремому матеріалі на с. 20).
  • «Нещасне» тріо: ДТП, ліквідація об’єкта ОЗ, страхове відшкодування Ще один випадок, який може спонукати підприємство до ліквідації об’єкта ОЗ, — пошкодження, «не сумісні з життям», при настанні страхового випадку. Як правило, найчастіше в таку веремію потрапляє застрахований автотранспорт підприємства. І наше завдання — розібратися з тим, які облікові наслідки чекають підприємство-страховика (1) при ДТП, що викликає знищення автомобіля, (2) ліквідації автомобіля і (3) отриманні суми страхового відшкодування. Почнемо.
  • Основні засоби в обліку юросіб-єдиноподатників Юрособи-єдиноподатники завжди були особливою категорією суб’єктів господарювання! Тут вам і спрощений бухоблік та фінзвітність, і спеціальні вимоги до часток засновників у статутному капіталі, і багато чого іншого... Серед цього іншого — особливі правила обліку основних засобів. І хоча в планах уряду — вже з нового року ліквідувати цю категорію єдиноподатників (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 76, с. 5), поки що не будемо говорити про неї в минулому часі.
  • Підприємець теж людина, або Продаж ОЗ підприємцем (єдиноподатником і загальносистемником) Наша розмова про вибуття основних засобів була б неповною, якби ми не згадали про операції з ними, які здійснюють фізичні особи-підприємці. Тобто ті, у кого немає обліку як такого, але які можуть застосовувати у своїй діяльності об’єкти, які в обліку визначаються як основні засоби. Які ж особливості «підприємницької» взаємодії з основними засобами?
  • ПДВ при ліквідації ОЗ При ліквідації об’єкта ОЗ платнику можуть загрожувати податкові зобов’язання з ПДВ, причому нарахувати їх доведеться навіть не один раз. Що прийняти за базу для нарахування податкових зобов’язань з ПДВ? Як правильно скласти податкові накладні? Давайте розбиратися.
  • «Ало, це база?» «Так, база ... обкладення ПДВ!» Підкажіть, чи є якісь особливості обчислення бази оподаткування ПДВ за операціями постачання основних засобів?
  • «Ліквіди» і неліквіди від ліквідації ОЗ — обкладення ЄП Наше підприємство є платником єдиного податку групи 3 за ставкою 4 % (без ПДВ). Нами ліквідується об’єкт основних засобів і оприбутковуватимуться матеріальні цінності (запчастини, матеріали тощо), що залишилися після ліквідації, які ми плануємо продати. Чи потрібно з таких матцінностей (з їх продажу) нараховувати єдиний податок, якщо так, то коли?
  • Щодо податкового обліку операцій з основними засобами Лист від 20.07.2015 р. № 15174/6/99-99-19-02-02-15 (витяг)
  • ПДВ-оподаткування при постачанні та ліквідації основних засобів Який порядок визначення бази оподаткування при постачанні основних виробничих або невиробничих засобів, у тому числі при їх ліквідації?
  • Моніторинг контрольованих операцій: як це буде? Мінфін наказом від 14.08.2015 р. № 706 затвердив: — Порядок проведення моніторингу контрольованих операцій; — Порядок опитування уповноважених посадових осіб та/або працівників платника податків з питань трансфертного ціноутворення.
  • Єдиноподатники 4 групи повинні платити «прибуткові» аванси з дивідендів ДФСУ в листі від 12.08.2015 р. № 17056/6/99-99-15-03-01-15 роз’яснила, зокрема, питання оподаткування дивідендів, що виплачуються платниками ЄП 4 групи засновникам.
  • ТТН можна підписувати за допомогою факсиміле
  • Як отримати дозвіл на спецводокористування? Державна регуляторна служба у листі від 24.09.2015 р. № 7211 звернула увагу на те, що Водним кодексом України передбачено необхідність отримання дозволу на спецводокористування.
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі