Теми статей
Обрати теми

«Зменшуючий» РК до «долютневих» ПН реєструє покупець

Солошенко Людмила, податковий експерт
Лист ДФСУ від 17.09.2015 р. № 8781/Ч/99-99-19-03-02-14

висновок документа


«Зменшуючий» РК до будь-яких «старих» ПН «на покупця» (складених до 01.07.2015 р., у тому числі до 01.02.2015 р.) в ЄРПН реєструє покупець

ПДВ

Лист «Ч» (за літерою в номері ☺) зацікавить усіх без винятку ПДВ-платників. У ньому контролери роз’яснюють, кому реєструвати «зменшуючий» РК до ПН «на покупця». Увага (!): це завжди повинен робити покупець. Причому неважливо, до яких («нових», «старих» або «зовсім старих») ПН «на покупця» складено «зменшуючий» РК. В усіх випадках підхід один: «зменшуючий» РК до будь-яких ПН реєструє покупець*.

* За «збільшуючими» РК до будь-яких ПН запитань немає — їх завжди реєструє продавець.

А насамкінець контролери уточнюють (головний (!) висновок листа «Ч»): покупець реєструє «зменшуючі» РК до всіх «старих» ПН, складених до 1 липня 2015 року (у тому числі до «долютневих» ПН, складених до 1 лютого 2015 року).

Нагадаємо, що питання з реєстрацією «зменшуючих» РК до «долютневих» ПН виникло після чергового «удосконалення» ПДВ Законом України від 16.07.2015 р. № 643-VIII (далі — Закон № 643).

Усе тому, що цей Закон закріпив у п. 192.1 ПКУ правило, відоме всім з «тестових часів»: будь-які (і «збільшуючі», і «зменшуючі») РК до всіх «старих» ПН, складених до 1 лютого 2015 року, повинен реєструвати продавець. До речі, про це також говорить і п. 22 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. № 957. Проте всупереч йому з упровадженням повноцінної роботи спецрахунків у житті виходило все інакше. На практиці продавцям зареєструвати «зменшуючі» РК до таких «старих» ПН не вдавалося — «зменшуючі» РК до «долютневих» ПН не пропускав сервер ДФСУ (у квитанціях згадувалося про покупця).

Причина в тому, що Закон № 643 також торкнувся «чудо»-формули, постановивши: будь-які РК, складені з 1 липня до «старих» ПН «на покупця», ураховуються (!) в ліміті реєстрації. Так, к п. 2001.3 ПКУ тепер чорним по білому написано: у підрахунку показників ∑НаклОтр і ∑НаклВид беруть (!) участь РК, складені починаючи з 1 липня 2015 року (зареєстровані в ЄРПН), до ПН, складених до 01.07.2015 р. на покупців — платників ПДВ.

Загалом, виходило, що віднині всі РК до «старих» ПН «на покупця» (у тому числі — «долютневих») ураховуються в ліміті реєстрації. Ну а програмне забезпечення, ясна річ, тут не стало церемонитися і до всіх «зменшуючих» РК підходило однаково, тобто пропускало їх на реєстрацію за єдиними правилами — що працюють для РК до «постлютневих» ПН.

Як бачимо, податківці цей підхід підтримують. Хоча він, м’яко кажучи, не відповідає ПКУ. Проте, закривши очі, найбільше значення податківці надали ПЗ, що розраховує формулу. Тому контролери поспішили висловитися і врегулювати гучне питання «в ручному режимі» — видали за гарячими слідами лист, що коментується.

Ну а остаточно уладнати ситуацію, судячи з усього, збираються вже в найближчому майбутньому. У будь-якому разі, у проекті нового Порядку заповнення податкової накладної (який розміщено поки що на сайті ДФСУ) цей момент хочуть прописати чітко. Для «зменшуючих» РК, складених після 01.07.2015 р. до «долютневих» ПН «на покупця», там буде застереження про те, що реєструвати їх повинен покупець. Мабуть, з часом у такому ж дусі підкоригують і ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі