№82

Податки та бухгалтерський облік, жовтень, 2015/№ 82 Інші номери журналу ›
  • «Зменшуючий» РК до «долютневих» ПН реєструє покупець Лист ДФСУ від 17.09.2015 р. № 8781/Ч/99-99-19-03-02-14
  • Нові зведені ПН — тепер двох видів… — У мене в очах двоїться… Циклоп* Донедавна так звана зведена податкова накладна складалася відносно рідко — в одній певній («ритмічній») ситуації. І була вона для свого відносно вузького кола платників ПДВ, так би мовити, «довільною програмою». Тепер — за назвою теж зведена, а по суті — зовсім інша податкова накладна приписана для іншої ситуації — наступного нарахування податкового зобов’язання для компенсації первісно (і суцільно) збільшеного податкового кредиту. Причому в цьому випадку вона є «обов’язковою програмою» для значно ширшого кола платників… Ви вже дізналися коротко** про новації щодо зведених податкових накладних. Головне, що завдяки вимученому Закону № 643*** цей термін просочився в ПКУ, і що через це нововведення зведена податкова накладна тепер буває не одного, а двох видів. Давайте розберемося в подробицях.
  • Оренда і позичка — не близнюки, але брати Одному суб’єкту для використання необхідне якесь майно, яке є в іншого. А інший готовий його першому на якийсь час надати. Але на яких умовах? Адже бажано обрати такий договір, щоб його умови (а також оподаткування) були оптимальними для обох сторін. Сьогодні, дорогий читачу, ми з вами і проаналізуємо, який варіант договору для яких суб’єктів і для якої господарської ситуації може бути податково-цікавіший.
  • ПДВ при експорті за низькими цінами: продовжуємо розмову Не пройшло й півроку відтоді, як ми обговорювали тему обкладення ПДВ експортних операцій з постачання товарів нижче ціни придбання (собівартості)*. І ось нам доводиться знову повертатися до неї. За минулі півроку ця тема для експортерів стала ще болючішою, оскільки в ній фіскали продовжують фіскалити і роблять це все фіскальніше…
  • Податковоприбуткова декларація за три квартали 2015 року: звітуємо без проблем Здається, зовсім нещодавно законодавець підніс усім платникам новорічний подарунок у вигляді реформованого податковоприбуткового обліку. Однак позаду вже цілих дев’ять місяців роботи в нових умовах. І ось на порозі перед квартальними платниками — подання звітності з податку на прибуток за три квартали 2015 року. Гадаємо, за минулий період ви встигли набити руку в новому податковоприбутковому порядку. Але знання зайвими не бувають. Погодьтеся, друзі. Тому пропонуємо вам з нашою допомогою гарненько підготуватися до подання триквартальної декларації та врахувати всі важливі звітні нюанси.
  • Дохід за рік (не) більше 20 млн грн.: як порахувати? З 01.01.2015 р. податок на прибуток зазнав масштабних змін. Одним із важливих факторів став річний дохід («до»/«понад» 20 млн грн.). Тепер він для платників вирішує чимало. Давайте розберемося, як його правильно порахувати.
  • Чек — з акцизом, ПН — без акцизу: чому вірити? Насамперед — здоровому глузду. А він підказує, що нічого страшного в цьому не немає. Адже ці документи, хоч і виписані на одну й ту саму госпоперацію, але мають абсолютно різне призначення. Тому й відомості, наведені в них, різні. Однак на Гарячу лінію редакції час від часу надходять запитання розгублених читачів з проханням про допомогу. Ось одне з них. Підприємство роздрібної торгівлі використовує у своїй діяльності РРО, через який пробиває як підакцизні товари, так і всі інші. Акцизний податок у чеках виділяється окремим рядком. Видно його й у Z-звіті. На яку суму виписувати та реєструвати підсумкову ПН за день — на загальну суму виручки, показану у Z-звіті, чи на суму виручки за мінусом акцизного податку?
  • Календар робочого часу на 2015 рік: нова версія Норми тривалості робочого часу для п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю* Мінсоцполітики традиційно наводить у листах. Спочатку такі норми для 2015 року з’явилися в додатку до листа від 09.09.2014 р. № 10196/0/14-14/13 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 82, с. 9).
  • Працівник на «мінімалці»: визначаємо суму вересневої індексації Базовим місяцем працівника був грудень 2013 року (на цей місяць припадає останнє підвищення його посадового окладу до рівня мінзарплати — 1218 грн.). Постійні надбавки і доплати не встановлювалися. З травня 2014 року працівнику нараховували поточну індексацію. З 1 вересня 2015 року оклад працівника встановлено в новому розмірі мінзарплати — 1378 грн. Як визначити суму індексації зарплати за вересень 2015 року?
  • ПСП до середнього заробітку мобілізованого працівника Роботодавець за рахунок власних коштів виплачує співробітнику середній заробіток за період його відсутності у зв’язку із призовом на військову службу за мобілізацією, на особливий період. Компенсацію таких витрат з бюджету не отримує. Чи можна застосовувати податкову соціальну пільгу до середнього заробітку такого мобілізованого працівника?
  • Щоб не було нудно (про виписку РК до зведеної ПН, складеної згідно з п. 198.5 ПКУ) Виписали зведені ПН з типом причини 09 («Постачання для операцій, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість») і наплутали з «номенклатурою»: за двома позиціями переставили місцями номер і дату ПН. Підкажіть, чи потрібно виписувати РК і як? Чи залишити як є?
  • Засновник продає успадковану частку Цього року помер один із засновників ТОВ. Його неповнолітній син після прийняття спадщини виходить із складу засновників (з виплатою його частки). Які нюанси оподаткування будуть у цій ситуації? Чи відображають операцію у формі № 1ДФ? Чи потрібно учаснику подавати декларацію за підсумками року?
  • Індекс інфляції у вересні 2015 року — 102,3 %
  • Звіт з екоподатку за 3 квартал — за «старою» формою ДФСУ у листі від 01.10.2015 р. № 36262/7/99-99-15-04-01-17 роз’яснює, що платники екологічного податку мають звітувати за ІІІ квартал 2015 року за Податковою декларацією екологічного податку, форма якої затверджена наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1010.
  • Повідомте податкову про зміну керівника… ДФСУ у листі від 02.10.2015 р. № 20929/6/99-99-17-03-03-15 зауважує, що потрібно подавати повідомлення до ДФС про прийняття працівника (керівника підприємства) на роботу.
  • …а про укладення ЦПД — не треба ДФСУ у листі від 03.09.2015 р. № 21446/10/28-10-06-11 підтвердила озвучену раніше в Базі знань позицію: повідомлення про дату початку дії укладених цивільно-правових договорів (ЦПД) з фізичними особами не потрібно подавати до органів ДФС.
  • «Прибуткові» аванси у жовтні 2015 року Прес-служба Хмільницької ОДПІ нагадує, що у зв’язку із внесенням змін до бюджетної класифікації наказом Мінфіну від 20.07.2015 р. № 651, Держказначейство закрило рахунки для зарахування надходжень авансових внесків з податку на прибуток.
  • Чи є транспортні витрати за відсутності ТТН? ДФСУ у Базі знань (підрозділ 102.17) відповіла на запитання щодо можливості при визначенні собівартості товарів враховувати витрати за договорами про надання автотранспортних послуг, якщо товарно-транспортні накладні (далі — ТТН) відсутні.
  • «Роздрібний» акциз включається в дохід єдинника ДФСУ в листі від 07.08.2015 р. № 16757/6/99-95-42-03-15 роз’яснила, що суми акцизного податку, отримані єдинниками — суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів — паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 л та пива й столових вин (останні два дозволено продавати на єдиному податку лише фізичним особам — підприємцям), включаються до складу доходу платника єдиного податку.
  • Нюанси нарахування ЄСВ 1. ДФСУ в листі від 04.09.2015 р. № 18884/6/99-99-17-03-03-15 дійшла висновку: сума страхових внесків, сплачених роботодавцем за договорами довгострокового страхування життя за найманих працівників, що є складовою заробітної плати, обкладається ЄСВ.
  • Як перевіряють митну вартість товарів? ДФСУ наказом від 11.09.2015 р. № 689 затвердила Методичні рекомендації щодо роботи посадових осіб органів доходів і зборів з аналізу, виявлення та оцінки ризиків при здійсненні контролю за правильністю визначення митної вартості товарів, які переміщуються через митний кордон України.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі