Теми статей
Обрати теми

Чи обов’язково вам навчати працівників?

Смердов Віталій, податковий експерт
Якщо вчитися не хоче працівник, наслідки більш-менш зрозумілі — їх ви побачили в попередній статті. Але зовсім інша справа, якщо організовувати таке навчання не хоче сам роботодавець (тим більше, що через діяльність йому це може бути і не потрібно). Чи може хтось вимагати від нього цього або, що цікавіше, притягнути до відповідальності за непроведення навчання? Відповіді на ці запитання знайдете в нашій статті.

Норми, які є основою професійного навчання працівників, установлюють тільки загальні правила:

— підприємство забезпечує підготовку кваліфікованих робітників і фахівців, їх економічне і професійне навчання — у власних або інших навчальних закладах по договорах ( ч. 2 ст. 69 ГКУ);

— роботодавець організовує індивідуальне, бригадне, курсове та інше виробниче навчання за рахунок підприємства ( ст. 201 КЗпП);

— роботодавець у порядку, передбаченому законодавством, колективним договором та угодами, періодично організовує для працівників професійне навчання, перепідготовку та підвищення кваліфікації (ч. 3 ст. 34 Закону про зайнятість).

Як бачите, конкретних вимог до роботодавця (зокрема, щодо обов’язкового періодичного навчання працівників) ці норми не містять. Але не розслабляйтеся — це ще не означає, що їх немає.

Такі вимоги потрібно шукати в інших законах (у тому числі профільних), підзаконних нормативних актах

Крім того, обов’язковість навчання може бути зафіксована в колективному договорі або угоді (про це див. далі).

За законодавством

Давайте розглянемо декілька прикладів, які підходять для будь-якого виду діяльності.

Навчання робітників. Періодичність навчання робітників на курсах підвищення кваліфікації встановлюється, як правило, не рідше одного разу на 5 років (п. 2.5 Положення № 127). Але чи встановлює це правило конкретний обов’язок проводити таке навчання в зазначений строк? Звичайно, ні (зокрема, через формулювання «як правило»). Це, швидше, рекомендація. У свою чергу, конкретну періодичність навчання (у тому числі і підвищення кваліфікації) роботодавець установлює на власний розсуд — залежно від потреб його господарської діяльності. Зафіксувати він її може, зокрема, в колективному договорі. При цьому зауважте: у такому разі ця вимога стане для нього обов’язковою (детальніше про це див. далі).

Але врахуйте: це тільки загальні правила. У свою чергу, профільне законодавство може передбачати з цього приводу і спеціальні норми.

Навчання керівників, фахівців, професіоналів. У Положенні № 127 є вказівка, що підвищення кваліфікації та стажування цих категорій працівників установлюються залежно від виробничої необхідності, але не рідше одного разу на 5 років. Ось тут уже є конкретна вимога. Але що буде, якщо її не виконати? Тут поки що не все так однозначно:

— з одного боку, як ми вже зазначали, професійне навчання працівників ґрунтується, зокрема, на Законі про зайнятість. Водночас у разі непроведення такого навчання цей Закон санкцій не передбачає;

— з іншого боку, з 1 січня у ст. 265 КЗпП з’явився штраф за порушення вимог трудового законодавства (крім вимог, передбачених абз. 2 — 4 зазначеної статті).

Як бачите, щоб розібратися з цією проблемою, потрібно зрозуміти:

чи може непроведення навчання, періодичність якого встановлено законодавством, вважатися порушенням трудового законодавства

На жаль, такий ризик є. Інша справа, що цей висновок не лежить на поверхні і, загалом, є заперечним. Тому в цьому випадку перевіряючі, найімовірніше, штрафувати не стануть. З цієї ж причини, вважаємо, не накладатимуть і адмінштраф на посадових осіб (зокрема, керівників) — на підставі ст. 41 КУпАП.

При цьому ще раз зауважимо: як і в попередньому випадку, це тільки загальні правила, тоді як профільне законодавство може передбачати і спеціальні вимоги.

За колективними договорами/угодами

Ви, швидше за все, пам’ятаєте, що умови колективних договорів і угод є (ст. 5 Закону № 3356):

— обов’язковими для всіх підприємств, на яких вони поширюються, а також на сторони, які їх уклали;

— недійсними — якщо погіршують становище працівників порівняно з чинним законодавством (такі умови взагалі заборонено включати до колективних договорів та угод).

Почнемо з колективних договорів. Якщо згідно з таким договором роботодавець зобов’язаний проводити навчання працівників (зокрема, підвищення їх кваліфікації) з певною періодичністю, то це може призвести до накладення:

— штрафу на підприємство згідно із зазначеною ст. 265 КЗпП (у розмірі мінімальної зарплати*). Викликано це тим, що питання укладення та виконання колективних договорів є частиною трудового законодавства (це випливає, зокрема, з гл. II КЗпП). Накладає такий штраф Державна інспекція з питань праці. Тільки ось порядок його накладення ще не затвердили (це повинен зробити Кабмін);

* Судячи з усього, установленої на момент виявлення порушення. Хоча в самій ст. 265 КЗпП цей момент упустили.

— адмінштрафу на винних посадових осіб згідно зі ст. 412 КУпАП (від 850 до 1700 грн.). У цьому випадку штраф застосовує суд ( ст. 221 КУпАП), але підставою для цього слугуватиме протокол Державної інспекції з питань праці ( ст. 255 КУпАП).

Тепер поглянемо на угоди. І перше, про що потрібно зазначити, — усе ще діє Генеральна угода від 09.11.2010 р.**. При цьому нею передбачено такі норми в частині навчання:

** Генеральна угода про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010 — 2012 роки від 09.11.2010 р.

— сторони домовилися створити умови для забезпечення підвищення кваліфікації працівників не рідше одного разу на 5 років (обсяги професійного навчання працівників і загальні витрати коштів на ці цілі визначаються в колективних договорах). Тут без коментарів. Як бачите, ця норма не встановлює конкретних зобов’язань для роботодавця: по-перше, сторони домовилися тільки створити умови для забезпечення такого підвищення кваліфікації, а по-друге, конкретні заходи все одно повинні фіксуватися на рівні колективного договору;

— роботодавець повинен проводити не рідше ніж раз на 5 років у визначеному колективним договором порядку за рахунок коштів роботодавця навчання представника профспілки, який бере участь у роботі наглядової ради або інших органах управління господарського товариства. У цьому випадку зобов’язання є, але… як бачите, воно реа­лізується в порядку, установленому колективним договором. А якщо в ньому такого порядку немає, то таке зобов’язання можна вважати «мертвим».

З Генеральною угодою від 09.11.2010 р. розібралися. Водночас є ще й чимало угод нижчого рівня — зокрема, галузевих*.

* Знайти їх перелік можна, зокрема, на офіційному сайті Федерації профспілок України (fpsu.org.ua).

Їх вимоги також обов’язкові для тих, кого вони стосуються

При цьому такі угоди також можуть уключати відповідні норми в частині навчання. Звичайно, часто вони мають загальний характер і не встановлюють конкретних обов’язків для роботодавця в частині навчання. Але цей момент все одно потрібно тримати під контролем, адже, якщо такий обов’язок в угоді встановлено, а роботодавець його не виконує, йому загрожує відповідальність — та сама, що й за невиконання колективного договору (згідно зі ст. 265 КЗпП і ст. 41-2 КУпАП, про що див. вище).

висновки

  • Конкретні вимоги до обов’язковості навчання потрібно шукати в профільній «нормативці», угодах і колективних договорах.

  • Непроведення навчання, обов’язковість якого встановлено колективним договором або угодою, зумовлює серйозну відповідальність.

  • Якщо обов’язковість навчання встановлено законодавством, його непроведення потенційно може розцінюватися як порушення трудового законодавства з усіма наслідками, що звідси випливають.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі