Теми статей
Обрати теми

Мобілізований працівник продовжує служити за контрактом

Синько Неля, начальник відділу оплати праці в позабюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці Мінсоцполітики України
Мобілізований працівник, який підлягав демобілізації, вирішив продовжити військову службу за контрактом. Як оплатити період військової служби за контрактом: на підставі середньої зарплати, за якою оплачували мобілізаційний період, чи потрібно розрахувати нову середню зарплату?
img 1

Дійсно, працівники, які підлягають демобілізації, можуть продовжити військову службу за контрактом. При цьому за ними також зберігають місце роботи, посаду та середній заробіток. Про це зазначено в ч. 4 ст. 119 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП).

Варто зауважити, що редакція цієї норми змінювалася. Наведемо ключові моменти:

— з 08.02.2015 р. по 10.06.2015 р. — у ній ішлося про збереження місця роботи та середньої зарплати за працівниками, які підлягали демобілізації, але продовжили службу за контрактом, на строк більше ніж на один рік;

— з 11.06.2015 р. — зазначено про збереження місця роботи та середньої зарплати за працівниками, які повинні були демобілізуватися, але продовжили військову службу за контрактом, на період не більше, ніж на строк укладеного контракту.

Отже, середній заробіток зберігаємо — це прямо прописано в КЗпП. Причому ця гарантія поширюються на весь строк укладеного контракту про продовження проходження військової служби (незалежно від редакції ч. 4 ст. 119 КЗпП).

Тоді виникає запитання: чи потрібно розраховувати нову середню зарплату для оплати періоду військової служби за контрактом? Зверніть увагу на ключові моменти ч. 4 ст. 119 КЗпП. Незалежно від редакції в ній ідеться про продовження військової служби за контрактом після мобілізаційного періоду.

Важливо! За працівником, який продовжує військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом, продовжує зберігатися середня зарплата, що зберігалася йому на період мобілізації

Такий висновок* справедливий незалежно від редакції ч. 4 ст. 119 КЗпП.

* Аналогічний висновок представлено в листі Мінсоцполітики України від 26.05.15 р. № 612/13/84-15. Також зазначимо: на сьогодні положення про компенсацію середнього заробітку працівникам, які продовжили службу за контрактом, не прописано в Порядку, затвердженому постановою КМУ від 04.03.2015 р. № 105. Проте роботодавець зобов’язаний забезпечувати реалізацію трудових гарантій, закріплених у тому числі і в ч. 4 ст. 119 КЗпП. Тому до появи відповідного порядку або внесення змін до чинного Порядку № 105 оплачувати період військової служби за контрактом таким особам роботодавець зобов’язаний за свій рахунок. — Прим. ред.

Інакше кажучи: нову середню зарплату для періоду служби за контрактом розраховувати не потрібно. «Контрактний» період військової служби продовжуємо оплачувати за тією ж середньою зарплатою, що була розрахована для оплати періоду мобілізації.

Насамкінець підкреслимо окремі моменти. По-перше, для цієї ситуації не важливий той факт, що гарантія щодо збереження зарплати для мобілізованих працівників прописана в ч. 3 ст. 119 КЗпП, а аналогічна гарантія для працівників, які підлягали демобілізації та продовжили військову службу за контрактом, в іншій нормі — ч. 4 ст. 119 КЗпП. По-друге, гарантію щодо збереження середньої зарплати згідно з ч. 4 ст. 119 КЗпП (тобто контрактникам) слід розглядати як продовження гарантії, прописаної в ч. 3 ст. 119 КЗпП (тобто для мобілізованих працівників).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі