Теми статей
Обрати теми

Лікарняні підприємцям

Ушакова Лілія, податковий експерт
Новорічні зміни, унесені до Закону про ЄСВ*, несподівано зробили всіх підприємців застрахованими за всіма чотирма видами загальнообов’язкового державного соціального страхування. А це дає їм право, зокрема, на отримання допомоги із ФСС**. Як підприємцю отримати лікарняні та декретні? У якому розмірі вони будуть виплачені? Відповіді на ці запитання — в нашій статті.

* Закон України від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

** Фонд соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Кому розраховувати?

З 2016 року всі підприємці сплачують за себе ЄСВ за єдиною ставкою 22 %. Отже, теоретично вони можуть претендувати на отримання із ФСС допомоги:

— по тимчасовій непрацездатності;

— по вагітності та пологах;

— на поховання.

Чому теоретично? Тому що для того, щоб це стало дійсністю, ФОП повинен виконати дві умови.

Перша — сплатити ЄСВ за місяці 2016 року, які входять до розрахункового періоду. На цьому наполягають на місцях відділення ФСС. Тобто варіант «увечері стільці (допомога зараз) — уранці гроші (сплата за підсумками року)» тут не пройде.

Друга — подати необхідний пакет документів на отримання допомоги від ФСС. Про нього далі.

Зауважте, якщо підприємець отримує ще й доходи за трудовим договором (як звичайний найманий працівник), то, на наш погляд, він може отримати лікарняні і як найманий працівник (за місцем роботи) і як підприємець.

Як отримати?

Крок 1. У разі хвороби або тимчасової непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами оформляємо в медустанові листок непрацездатності. У полі для зазначення місця роботи має бути зазначено П. І. Б. підприємця, якщо у нього, звичайно, немає основного місця роботи.

Крок 2. Оформляємо протокол комісії із соціального страхування (рішення уповноваженого)***. Так-так! Адже

саме комісія (уповноважений) приймає рішення про призначення допомоги застрахованим особам

*** Якщо застрахованих осіб менше 15, обирають уповноваженого із соцстрахування, якщо більше — створюють комісію.

Про це йдеться в ч. 3 ст. 30 Закону України від 23.09.99 р. № 1105-XIV, а також у п. 4 Порядку, затвердженого постановою правління ФСС від 22.12.2010 р. № 26. А отже, без протоколу (рішення) ніяк — наполягають Фонди на місцях.

Форму протоколу комісії про соціальне страхування (рішення уповноваженого) наведено в додатку до Положення, затвердженого постановою правління ФСС від 23.06.2008 р. № 25.

Крок 3. Самостійно (!) розраховуємо суму допомоги. Як це зробити, ми з вами поговоримо далі.

Крок 4. Відкриваємо в банку спецрахунок для отримання фінансування від ФСС, якщо, звичайно, ви раніше не відкривали такий рахунок, наприклад, для виплат допомоги найманим працівникам.

Крок 5. Заповнюємо заяву-розрахунок. Її форму затверджено Порядком № 26.

Крок 6. Подаємо до органу ФСС:

— заяву-розрахунок;

— копію листка непрацездатності;

Оригінал листка непрацездатності підприємець повинен зберігати у себе

Він йому знадобиться при перевірці ФСС використання коштів Фонду;

— копії платіжок, що підтверджують сплату ЄСВ за розрахунковий період, або довідку з податкового органу про сплату ЄСВ (див. лист Мінсоцполітики від 12.03.2016 р. № 72/18/99-16).

Крок 7. Чекаємо допомогу, якщо з поданими до ФСС документами все гаразд.

Але повернемося до розрахунку допомоги.

Як розрахувати суму лікарняних/декретних?

Раніше добровільно застрахованим ФОП суми допомоги обчислювали фахівці ФСС. Тепер же цей обов’язок повністю лягає на підприємницькі плечі.

Як ми зазначали вище, суми допомоги підприємець розраховує самостійно і зазначає їх у заяві-розрахунку.

Розрахувати допомогу вам допоможе формула (див. Порядок № 1266*):

Д = ДВ х К,

де Д — сума допомоги;

ДВ — денна виплата;

К — кількість календарних днів непрацездатності, які оплачує ФСС.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати..., затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

У свою чергу, денну виплату знаходимо як:

ДВ = Дсер х С : 100,

де Дсер — розмір середньоденного доходу;

С — відсоток оплати.

Розглянемо, як знайти кожен з показників.

Кількість календарних днів непрацездатності, які оплачує ФСС. У разі хвороби підприємця ФСС оплатить дні непрацездатності починаючи з 6-го календарного дня.

Перші 5 днів підприємець хворіє «за свої»

Лікарняний лист по догляду за хворою дитиною віком до 14 років ФСС оплатить починаючи з першого календарного дня, але не більше ніж за 14 календарних днів. А ось період непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами оплачується за рахунок ФСС повністю — з першого до останнього календарного дня.

Середньоденний дохід. Його знаходимо за Порядком № 1266, поділивши дохід, з якого сплачено ЄСВ у розрахунковому періоді (12 календарних місяців), на кількість календарних днів здійснення підприємницької діяльності в розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

Зауважте: у зв’язку зі специфікою підприємницької роботи кількість поважних причин у ФОП скорочується до двох — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами.

При визначенні розрахункового періоду необхідно враховувати періоди сплати ЄСВ за договорами добровільного страхування. Важливо! Якщо підприємець не був «добровольцем» у 2015 році, то доки він не заробить за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку собі страховий стаж 6 і більше місяців, щодо нього слід ураховувати обмеження за розміром допомоги.

Вони такі: суму лікарняних визначайте виходячи з доходу, з якого сплачувався ЄСВ, але з розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної заработної плати, встановлений законом у місяці настання страхового випадку (далі — МЗП). Суму декретних — виходячи з доходу, з якого сплачувався ЄСВ, але з розрахунку на місяць:

— не вище двократного розміру МЗП;

не нижче розміру МЗП.

Але тут підкралася ще одна проблема. Дані про дохід 2016 року, що потрапить до бази нарахування ЄСВ, опиняться в Держреєстрі тільки після того, як підприємець подасть річний звіт з ЄСВ «за себе». Як бути? Мінсоцполітики в листі від 12.03.2016 р. № 72/18/99-16 пропонує до закінчення строку подання підприємницького звіту з ЄСВ розраховувати ФОП допомогу виходячи з розміру МЗП.

Зверніть увагу!

Якщо після подання звіту з ЄСВ виявиться, що ФОП не сплачував внесок у розрахунковому періоді, то отриману від ФСС суму допомоги йому доведеться повернути

Така ситуація може мати місце в загальносистемників, які в місяцях розрахункового періоду отримали збитки. Щоб не втратити допомогу, рекомендуємо сплатити ЄСВ добровільно. На наш погляд, достатньо буде сплати хоча б за один місяць.

Відсоток оплати. Допомогу по вагітності та пологах нараховують у розмірі 100 % середньоденної заробітної плати. А ось оплата періоду тимчасової непрацездатності залежить від страхового стажу підприємця (див. табл. на с. 42). Як її розрахувати?

За час роботи у роботодавців за трудовим договором розрахувати страховий стаж допоможуть за період до 01.01.2011 р. — трудова книжка (якщо вона є), а з 01.01.2011 р. — дані з Держреєстру загальнообов’язкового державного соцстрахування (довідки за формою ОК-7 або ОК-5).

Довідки за формою ОК-7 і ОК-5 можна отримати в Пенсійному фонді за місцем проживання ФОП. При собі потрібно мати паспорт і реєстраційний номер облікової картки платника податку.

Тепер розбираємося з періодами роботи на єдиному податку. До 01.01.2011 р. (тобто до появи ЄСВ) вони сплачували внески до ФСС у складі єдиного податку і автоматично вважалися застрахованими особами у ФСС. Відповідно, такі єдиноподатні періоди можна зарахувати собі до страхового «лікарняного» стажу.

А щоб переконати у правильності розрахунків контролерів із ФСС, зверніться за довідкою про сплачені суми єдиного податку до своєї податкової. Хоча, вважаємо, на зовсім крайній випадок підійдуть копія свідоцтва платника єдиного податку і копії платіжок, засвідчені банком. Але краще не ризикувати.

З 01.01.2011 р. до нашого життя увійшов ЄСВ, і до 01.01.2016 р. пропало автоматичне страхування єдиноподатників у ФСС. Річ у тім, що обов’язкове страхування з ЄСВ (за ставкою 34,7 %) передбачало страхування тільки в системі обов’язкового пенсійного страхування і соцстрахування на випадок безробіття.

Отже, якщо підприємець сплачував ЄСВ за «мінімальним тарифом» (ставка 34,7 %), то період єдиноподатної діяльності починаючи з 01.01.2011 р. по 31.12.2015 р. до страхового стажу не включаєте. А якщо він добровільно брав участь у соціальному страхуванні у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і сплачував ЄСВ за ставкою 36,6 % або 38,11 %*? Тоді періоди такої добровільної участі увійдуть до «лікарняного» стажу. Підтвердити їх допоможе договір (договори) про добровільну участь у системі соцстрахування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та довідки з Пенсійного фонду (податкового органу) про строк дії такого договору (договорів).

* Ставка 36,6 % передбачала «обов’язкове страхування» + добровільне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. «Максимальна» ставка 38,11 % уключала всі види загальнообов’язкового державного соцстрахування.

Страховий стаж за період з 01.01.2016 р. вам допоможуть розрахувати довідки з Пенсійного фонду за формою ОК-7 або ОК-5.

А як бути з періодами роботи на загальній системі? Підприємці-загальносистемники могли бути застрахованими особами в «лікарняному» фонді тільки на добровільних засадах зі сплатою внесків до ФСС (до 01.01.2011 р.) або ЄСВ за підвищеною ставкою (з 01.01.2011 р. по 31.12.2015 р.).

На нашу думку, для розрахунку страхового стажу за період:

— до 01.01.2011 р. слід отримати у ФСС довідку про сплату страхових внесків до цього Фонду за формою, наведеною в додатку 4 до Порядку, затвердженого постановою ФТВП від 02.06.2005 р. № 62;

— з 01.01.2011 р. по 31.12.2015 р. — згодяться договір (договори) про добровільну участь у системі соцстрахування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та довідки з Пенсійного фонду (з 01.10.2013 р. — податкового органу) про періоди дії такого договору (договорів) і сплати внесків у розмірі 36,6 % або 38,11 %;

— з 01.01.2016 р. — потрібні довідки за формою ОК-7 або ОК-5.

Майте на увазі: при підрахунку страхового стажу за період з 2011 року

до страхового стажу місяць зараховується повністю, якщо ЄСВ за цей місяць сплачено в розмірі не менше мінімального страхового внеску

Якщо ця умова не виконується, тривалість періоду, що зараховується до стажу, визначається співвідношенням фактично сплаченої суми ЄСВ до мінімального розміру ЄСВ. Виняток — період відпустки для догляду за дитиною до 3 років, отримання виплат за окремими видами соцстрахування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії за інвалідністю), що включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

Якщо місяць відпрацьовано не повністю, але ЄСВ за цей місяць сплачено в розмірі не менше мінімального внеску, то він зараховується до стажу як повний.

Важливо! Якщо підприємець належить до пільгових категорій громадян (див. виноску до таблиці нижче), то йому не треба морочитися з розрахунком страхового стажу. Адже таким особам лікарняні оплачуються в розмірі 100 % середньоденної заробітної плати. Але майте під рукою відповідні посвідчення, що підтверджують таку «пільговість».

Відсоток оплати днів тимчасової непрацездатності залежно від страхового стажу

Страховий стаж

% середньої зарплати

до 3 років

50

від 3 до 5 років

60

від 5 до 8 років

70

понад 8 років

100

пільгові* категорії працівників незалежно від страхового стажу

* Особи, віднесені до 1 — 3 категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, згідно зі ст. 14 Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XIІ; один із батьків або особа, яка їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи; ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII; особи, віднесені до жертв нацистських переслідувань згідно із Законом України «Про жертви нацистських переслідувань» від 23.03.2000 р. № 1584-III; донори, які мають право на пільгу на підставі ст. 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» від 23.06.95 р. № 239/95-ВР.

висновки

  • Сплачуючи ЄСВ за ставкою 22 %, підприємці мають право на отримання допомоги із ФСС.
  • Страховий стаж і суму допомоги по тимчасовій непрацездатності ФОП розраховують самостійно.
  • Суму допомоги підприємець зазначає в заяві-розрахунку, яку разом з копіями листка непрацездатності і платіжок, що підтверджують сплату ЄСВ за розрахунковий період (довідкою з податкового органу про сплату ЄСВ), подає до органу ФСС.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі