№27

Податки та бухгалтерський облік, квітень, 2016/№ 27 Інші номери журналу ›
  • «Стан 9» помер, хай живе «стан N»! Нещодавно* ми обговорювали питання розірвання фіскалами договорів про визнання електронних документів (ЕД) і коментували пов’язаний із цією проблемою одіозний «порядок відпрацювання» платників. Позитивні зміни, унесені до ПКУ з 1 січня**, теж торкнулися цієї болючої теми. Але оскільки проблеми так і не вирішилися (фіскали продовжують активно та незаконно розривати такі договори), ми змушені знову повернутися до цієї теми.
  • «Штраф — діло святе», особливо — за неподання декларації Винесена в заголовок вельми розхожа приказка «маститих» фіскалів не настільки далека від істини, бо поблажки за порушення платникам зазвичай не надаються. Наприклад, практично будь-яке неподання (несвоєчасне подання) декларації загрожує штрафами за такі «злочини». Сьогодні присвятимо нашу розмову наслідкам такої вини. Обмежимося при цьому деклараціями/розрахунками за податками та зборами, справляння яких регулюється ПКУ, ну і ще — «валютною».
  • Припинення трудових відносин у зв’язку зі смертю працівника Тільки би жити, жити і жити! Як би не жити — тільки жити!.. Яка правда! Підлець чоловік! І підлець той, хто його за се підлим називає. Ф. М. Достоєвський Життя, коротке чи довге, безглузде чи яскраве, загалом, будь-яке — це дар, даний нам небом. Але! — Тільки на якийсь час. І, так чи інакше, ми стикаємося з неминучою втратою близьких і дорогих нам людей, родичів і колег. У цій ситуації всім, хто переживає втрату, важливо залишатися сильними… А бухгалтеру будь-якого підприємства — компетентним і уважним при проведенні розрахунків з родичами померлого. Розкриємо цю тему в запитаннях та відповідях.
  • Поліпшуємо орендоване: що в обліку? У підприємства (з доходом понад 20 млн грн.) виникла така ситуація: потрібно було поліпшити орендований об’єкт основних засобів (ОЗ) — комп’ютер. Проте на 01.01.2015 р. у податковому обліку вже був старий (створений з минулих поліпшень цього комп’ютера) об’єкт ОЗ групи 4. Чи потрібно було у 2015 році в податковому обліку переводити такий старий «поліпшувальний» об’єкт до «інших» ОЗ групи 9? Як обліковувати нові поліпшення цього комп’ютера тепер?
  • Мінбаза ПДВ при продажу товарів Про мінімальну базу ПДВ ми писали неодноразово*. Така увага до цього питання цілком виправдана. Адже ПКУ встановлено низку операцій, за якими без знання мінбази правильно нарахувати ПДВ-зобов’язання ніяк не вийде. Cвої особливості визначення мінбази для цілей ПДВ є і в торгівлі. Тож у чому власне заковика і які нюанси визначення мінбази в торгівлі — про це ми з вами поговоримо в сьогоднішній статті.
  • Орендно-земельно-єдиноподаткові метаморфози: продовжуємо розмову* Узагалі-то, спорів між податківцями та фізособами — підприємцями на єдиному податку, схожих на той, про який сьогодні йтиметься, уже давно не мало бути. Поява УПК № 1051** давала надію на те, що багаторічні земельноподаткові поневіряння зазначеної категорії єдиноподатників, які здають в оренду власну нерухомість, припинилися остаточно та безповоротно.
  • Як ФОП-загальносистемнику вести облік доходів і витрат Підприємці на загальній системі зобов’язані робити записи у Книзі обліку доходів і витрат. Проте при її заповненні у багатьох виникають різні запитання, що стосуються як загальних правил заповнення, так і деяких специфічних моментів. Отримати відповіді на них, а також ознайомитися з наочним прикладом ви можете в цій статті.
  • Лікарняні підприємцям Новорічні зміни, унесені до Закону про ЄСВ*, несподівано зробили всіх підприємців застрахованими за всіма чотирма видами загальнообов’язкового державного соціального страхування. А це дає їм право, зокрема, на отримання допомоги із ФСС**. Як підприємцю отримати лікарняні та декретні? У якому розмірі вони будуть виплачені? Відповіді на ці запитання — в нашій статті.
  • Наші люди на таксі у відрядженні… їздять Працівник підприємства у відрядженні в межах України скористався послугами таксі. Після повернення до місця постійної роботи він надав квитанцію про оплату цих послуг на суму 230 грн. Якщо підприємство відшкодує працівнику його витрати на проїзд у таксі, чи не буде це для нього додатковим благом з відповідним обкладенням ПДФО і ВЗ?
  • Чим запам’ятався березень
  • Оновлено Довідник типів об’єктів оподаткування Податківці оновили Довідник типів об’єктів оподаткування, щодо яких платник податків зобов’язаний повідомляти контролюючі органи. Нова редакція діє з 21.03.2016 р.
  • Норматив держдивідендів за 2015 рік — 75 % Кабмін постановою від 23.03.2016 р. № 228 затвердив базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2015 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави. Цей показник затверджено у розмірі 75 %.
  • Затверджено Правила реєстрації місця проживання З 4 квітня 2016 року набувають чинності норми Закону України від 10.12.2015 р. № 888-VIII (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 102, с. 4), відповідно до яких повноваження у сфері реєстрації місця проживання та зняття з реєстрації місця проживання фізичних осіб делегуються органам місцевого самоврядування (виконавчому органу сільської, селищної або міської ради або сільському голові у випадку, коли відповідно до закону виконавчий орган сільської ради не утворено).
  • Нацбанк пом’якшив валютне регулювання Правління НБУ постановою від 24.03.2016 р. № 192 внесло зміни до своєї постанови від 03.03.2016 р. № 140, що пом’якшують окремі норми із комплексу тимчасових антикризових заходів, зокрема, щодо проведення операцій за зовнішніми кредитами/позиками.
  • Як повернути безготівковий аванс? ГУ ДФС у Рівненській обл. у листі від 22.03.2016 р. № 681/10/17-00-22-05-09 розглянуло звернення платника податку щодо повернення замовнику авансу, який надійшов у безготівковій формі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі