Теми статей
Обрати теми

Повертаємо надміру/помилково сплачений ЄСВ

Богданова Анастасія, податковий експерт
Мінфін старанно продовжує змінювати міндоходівську ЄСВ-нормативку на свою. Дійшла черга й до Порядку зарахування в рахунок майбутніх платежів єдиного внеску або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів*. Причому помітно, що над цим документом мінфінівці працювали не абияк, а тому представили його дійсно в новому вигляді. Давайте з’ясуємо, за якою процедурою тепер підприємство-страхувальник може повернути помилково/надміру сплачені суми ЄСВ.
img 1

* Затверджено наказом Мінфіну від 16.01.2016 р. № 6. Далі — Порядок № 6.

Підприємства-роботодавці одночасно з перерахуванням (виплатою) доходу, який входить до бази справляння ЄСВ, зобов’язані сплачувати нарахований на цей дохід ЄСВ (авансові платежі). Про це нагадує абзац другий ч. 8 ст. 9 Закону № 2464**.

** Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

Але як бути, якщо помилково сплатили «зайву» суму внеску або ту, що треба, але не на той рахунок? Ця проблема вирішується легко. Частина 13 ст. 9 Закону № 2464 пропонує платнику такі суми:

— або зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ЄСВ (якщо сплата на «потрібний» рахунок),

— або повернути.

Механізм такого зарахування/повернення надміру/помилково сплачених сум внеску Мінфін прописав у Порядку № 6, що набув чинності з 24.02.2016 р. Розглянемо його детальніше.

Зараховуємо ЄСВ-переплату в рахунок майбутніх платежів

Із зарахуванням все дуже просто.

Надміру сплачені на ЄСВшний рахунок 3719*** суми внеску контролери автоматично (без жодних вказівок та заяв з боку платника) зараховують у рахунок майбутніх платежів за тим самим рахунком

*** Небюджетний рахунок в органі Держказначейства для сплати ЄСВ.

Роблять вони це в порядку календарної черговості виникнення зобов’язань платника за цим платежем (п. 4 Порядку № 6).

Не хочете роздавати авансів? Тоді скористайтеся можливістю повернути надміру перераховані кошти.

Повертаємо свої кровні

У Порядку № 6 прописано механізм повернення ЄСВ у випадку:

1) зайвої або помилкової сплати сум внеску та/або застосованих фінансових санкцій на відповідний рахунок 3719;

2) помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій на невідповідний рахунок 3719;

3) помилкової сплати сум ЄСВ та/або застосованих фінансових санкцій на рахунок з обліку доходів бюджету;

4) помилкової сплати податкових зобов’язань за податками, зборами, штрафних (фінансових) санкцій та пені, передбачених ПКУ*, на рахунок 3719.

* Податковий кодекс України.

Що робити і куди бігти, якщо у вас сталися такі от негаразди з платежами, розбираємося далі.

Що потрібне для повернення?

Раніше, аби повернути помилково/надміру сплачені на рахунок 3719 кошти, платникові досить було подати контролерам заяву в довільній формі. До неї слід було прикласти оригінал або завірену підприємством (підприємцем) копію розрахункового документа (квитанцію, платіжне доручення та ін.), який підтверджує сплату засобів на рахунок відповідного податкового органу.

Після набуття чинності Порядком № 6 помилково/надміру сплачені на рахунок 3719 суми у випадках, перелічених у пунктах 1, 2 і 4 (див. вище), податківці вам повернуть, тільки якщо ви подасте їм Заяву за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 6. Проігноруєте «формену» вимогу — Заява залишиться без розгляду.

Щоправда, є й гарна новина: тепер вам не потрібно нести до податкової оригінали або засвідчені копії розрахункових документів, що підтверджують сплату коштів на рахунок 3719. Додавати їх до Заяви зобов’язані тільки страховики-«добровольці» (абзац п’ятий п. 6 Порядку № 6).

Хоча, на наш погляд, зайвими такі підтвердні документи в будь-якому разі не будуть.

Зразок заповнення Заяви див. на с. 24.

img 2

А що, коли помилково сплатили внесок та/або застосовані фінсанкції на рахунок з обліку доходів бюджету, наприклад, ЄСВ «закинули» на рахунок для сплати ПДФО (див. вище пункт 3)? У цьому випадку заяву на повернення потрібно подавати в довільній формі. Тільки обов’язково зазначте в ній:

— найменування підприємства;

— код ЄДРПОУ;

— місцезнаходження підприємства та номер контактного телефону;

— суму платежу, що підлягає поверненню;

— причини повернення коштів з бюджету;

— спосіб перерахування коштів з бюджету (у безготівковій формі) і напрям повернення із зазначенням реквізитів рахунка отримувача коштів:

а) на поточний рахунок підприємства в установі банку;

б) на погашення грошового зобов’язання (податкового боргу) за іншими платежами, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету.

Щоб спростити собі життя, можете взяти за основу форму заяви з Порядку № 6. Просто приберіть у ній «шапку», де зазначено, що це «Додаток 1 до Порядку…» — і довільна форма готова. ☺

І «формену», і довільну заяви подавайте до того податкового органу, на рахунок якого помилково/надміру сплатили кошти.

Коли відмовлять

Щоб повернення пройшло гладко, складайте заяви уважно. Інакше вам успіху не бачити.

Як передбачає п. 7 Порядку № 6, податківці не задовольнять ваше прохання про повернення коштів з рахунку 3719, якщо Заява:

— складена не за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 6;

— містить недостовірну інформацію;

— подана не до того податкового органу (тобто не за місцем обліку надміру та/або помилково сплачених сум ЄСВ).

Крім того,

повернення коштів вам не бачити, якщо у вас є заборгованість зі сплати ЄСВ та/або фінансових санкцій

Про факт та причину відмови в задоволенні Заяви на повернення коштів з рахунку 3719 податківці зобов’язані повідомити вас письмово.

Увага, підприємства (підприємці), у яких є податковий борг! У разі помилкової сплати сум ЄСВ на рахунок з обліку доходів бюджету вам їх повернуть тільки після повного погашення такого боргу ( п. 43.2 ПКУ, абзац четвертий п. 6 Порядку № 6). При цьому врахуйте, що сума своєчасно не нарахованого/не перерахованого підприємством ЄСВ є недоїмкою, а не податковим боргом (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 17, с. 36). Тому її наявність не повинна перешкодити вам вирішити «поворотне» питання, якщо ЄСВшні гроші зайшли на рахунок з обліку доходів і зборів.

Також знайте: вам можуть відмовити в поверненні помилково сплачених сум ЄСВ на рахунок з обліку доходів бюджету або помилково сплачених податкових зобов’язань на рахунок 3719, якщо заяви на їх повернення ви подали після закінчення 1095 днів з дня виникнення помилково та/або надміру сплачених сум ( п. 43.3 ПКУ, п. 6 Порядку № 6).

Коли повернуть надміру сплачене?

Якщо повернення з ЄСВшного рахунку 3719. Після того, як фіскали отримають від вас якісну ☺ Заяву і зареєструють її, у них буде 10 робочих днів, щоб перевірити наведену в ній інформацію (п. 7 Порядку № 6).

Якщо претензій до Заяви не буде, розпочнеться процедура оформлення «поворотних» паперів. Вона може зайняти до 6 робочих днів.

Коли всі папери в податковому органі будуть готові, він передасть їх органу Держказначейства, який власне й повинен буде перерахувати потрібну суму з відповідного рахунку 3719 на зазначений вами в Заяві рахунок (п. 8 Порядку № 6).

Проте майте на увазі:

перерахування суми, належної до повернення, здійснюється за рахунок поточних надходжень на рахунок 3719 за день

А тому, якщо необхідна сума коштів на цьому рахунку одразу не набереться, отримувати свої кровні ви, можливо, будете щогодини по чайній ложці (п. 11 Порядку № 6).

Розтягнеться «задоволення» і в тому випадку, якщо дата повернення коштів випаде на два останні робочі дні поточного місяця. За таких обставин гроші вам повернуть у перший робочий день наступного місяця.

Якщо повернення з рахунку з обліку доходів бюджету. Таке повернення відбувається відповідно до вимог ст. 43 ПКУ та Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Мінфіну від 03.09.2013 р. № 787. Про нього ми детально поговоримо в одному з наступних номерів «Податки та бухгалтерський облік».

Ось такий порядок повернення надміру/помилково сплачених сум ЄСВ з бюджету. Як бачите, нічого складного. Головне — набратися терпіння.

висновки

  • Помилково/надміру сплачені на рахунок 3719 суми податківці вам повернуть, тільки якщо ви подасте їм Заяву за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 6.
  • Для повернення сум ЄСВ, помилково/надміру сплачених на рахунок з обліку доходів бюджету, досить довільної форми заяви, але з обов’язковим набором інформації в ній.
  • Вам можуть відмовити в поверненні помилково сплачених сум ЄСВ на рахунок з обліку доходів бюджету/податкових зобов’язань на рахунок 3719, якщо заяви на їх повернення подано після закінчення 1095 днів з дня виникнення помилково та/або надміру сплачених сум.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі