Теми статей
Обрати теми

Працівник звільняється: що зі щорічною відпусткою?

Костенко Ніна, податковий експерт
Риба шукає, де глибше, а людина — де краще. Тому немає нічого дивного, якщо ваш працівник вирішив звільнитися. Можливо, захотів відпочити довше чи знайшов містечко тепліше. А може, у вас намітилися зміни в організації виробництва і звільнення персоналу — вимушений захід? У будь-якому разі ваше завдання — владнати з тим, хто звільняється, усі матеріальні питання, у тому числі й компенсаційні відпускні. Про те, як це зробити правильно, ми з вами, дорогі друзі, зараз і поговоримо.

Звільняєтеся? Вам відпустку чи компенсацію?

За бажанням працівника в разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) роботодавець повинен надати йому невикористану щорічну відпустку з подальшим звільненням. Так установлює ч. 1 ст. 3 Закону про відпустки.

У цьому випадку датою звільнення є останній день відпустки.

Також претендувати на невикористану частину відпустки може і працівник, який звільняється у зв’язку із закінченням строку трудового договору. У таких умовах, якщо час відпустки повністю або частково перевищує строк трудового договору, то дія цього договору подовжується до закінчення відпустки.

Якщо працівник не скористався своїм правом на відпустку, роботодавець зобов’язаний виплатити йому компенсацію за всі невикористані дні щорічних відпусток.

Як розрахувати суму такої компенсації? Зараз підкажемо.

По-перше, визначаємо, яку кількість днів відпустки працівник не використав. Невикористані дні підраховуємо окремо за кожним видом відпусток, що підлягають компенсації (див. лист Мінпраці від 24.06.2011 р. № 208/13/116-11).

Для цього використовуємо формулу:

img 1

де Дкомп — кількість днів невикористаної відпустки, за які надається компенсація;

Твідпр — загальна тривалість щорічної відпустки, що надається за повний відпрацьований рік;

Квідпр — кількість календарних днів у поточному робочому році по день звільнення;

Свідпр — кількість святкових та неробочих днів, установлених ст. 73 КЗпП, що припадають на поточний робочий рік по день звільнення;

Крік — загальна кількість календарних днів у поточному робочому році;

Срік — загальна кількість святкових і неробочих днів у поточному робочому році.

По-друге, розраховуємо середньоденну зарплату виходячи з сумарного заробітку за останні 12 календарних місяців роботи, що передували місяцю виплати компенсації.

Детально про розрахунок середньоденної заробітної плати ви можете прочитати на с. 27 цього номера.

По-третє, визначаємо суму компенсації. Для цього використовуємо формулу:

К = Дкомп х ЗПсер,

де К — сума компенсації за невикористану відпустку;

ЗПсер — середньоденна заробітна плата.

Відпочив авансом і звільнився: що із зайвими відпускними?

Може статися й так, що працівник звільняється з тих чи інших причин до закінчення робочого року, за який він уже використав щорічну відпустку повної тривалості. У результаті в цього працівника виникає заборгованість перед підприємством на суму відпускних, виплачених йому в рахунок невідпрацьованої частини робочого року.

Як за таких обставин повинен вчинити роботодавець? У загальному випадку при проведенні остаточного розрахунку з працівником утримати з його заробітку суму відпускних за дні щорічної відпустки, надані наперед

Але є випадки, коли таке утримання не здійснюють. Перелічимо їх на рисунку нижче.

img 2

Як розрахувати суму відпускних, яку треба утримати із зарплати при остаточному розрахунку з працівником? Зробити це просто.

По-перше, визначаємо кількість належних працівнику днів відпустки за поточний робочий рік по дату звільнення (далі — зароблені дні відпустки). Порядок такий самий, як і для «новачка» в перший рік роботи (див. с. 9).

По-друге, знаходимо кількість днів відпустки, надміру використаних працівником. Для цього віднімаємо від кількості фактично використаних днів відпустки за поточний робочий рік кількість зароблених днів відпустки.

По-третє, розраховуємо суму відпускних, які нарахували за надміру надані дні відпустки. Для цього кількість надміру використаних днів відпустки множимо на середньоденну зарплату, виходячи з якої розрахували відпускні при наданні відпустки.

висновки

  • Якщо працівник, який звільняється, не скористався своїм правом «сходити» у щорічні відпустки, роботодавець зобов’язаний виплатити йому компенсацію за всі невикористані дні всіх щорічних відпусток незалежно від того, за скільки років вони не надавалися.

  • У разі звільнення працівника до закінчення робочого року, за який він уже використав відпустку повної тривалості, у нього виникає заборгованість перед підприємством на суму відпускних, отриманих ним у рахунок невідпрацьованої частини робочого року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі