№34

Податки та бухгалтерський облік, квітень, 2016/№ 34 Інші номери журналу ›
  • Іду в довгоочікувану відпустку. Заздріть! Для людини, яка з ранку і до вечора зайнята роботою, літня відпустка — найкращий час спокійно поспілкуватися з сім’єю, насолодитися ароматом квітів, буянням зелені, ніжним сонцем, ласкавим морем, рибалкою, пішими прогулянками, катанням на велосипеді. Ой, та хіба ж мало задоволень улітку в наших краях! Але що для працівника — радість, то для бухгалтера — клопіт. Адже всі відпускні нюанси йому потрібно правильно облікувати. Щоб ви, шановні колеги, без проблем пережили відпускний бум, ми підготували для вас своєрідне «відпускне» керівництво до дії. Вивчайте із задоволенням і будьте завжди в курсі справи!
  • Визначаємо відпускний стаж Щоб спокійно відправити працівника відпочивати, потрібно знати, чи дозволяє його стаж роботи на вашому підприємстві скористатися правом на відпустку. Про те, як визначити такий стаж, ми з вами, любі друзі, зараз і поговоримо.
  • Прийшов, побачив і пішов... у відпустку Кажуть, новачкам щастить. І це таки правда. Ось, наприклад, деякі категорії новоприйнятих працівників можуть запросто взяти повну щорічну відпустку хоч на наступний день після укладення трудового договору. Хто ж належить до таких щасливців? І як бути, якщо терміново відпочити захотів новачок-непільговик? Відповіді на ці запитання, друзі, — перед вами.
  • Якщо потрібно перенести відпустку Щоб масовий вихід працівників у відпустку в пік сезону не позначився негативно на виробничому процесі, черговість надання днів законного відпочинку планують на початку року у графіку відпусток. Однак чоловік крутить, а Бог розкручує. Як бути, якщо відпускні плани у працівника змінилися або роботодавець без нього наразі не в змозі обійтися? Чи можна перенести відпустку на інший час? У яких випадках вона подовжується? Давайте розберемося.
  • Відпочиваємо потроху: ділимо відпустку на частини Ваш працівник вважає за краще використовувати належну йому щорічну відпустку не одним махом, а по шматочках — декілька разів на рік? І ви готові виконати це бажання? Тоді вам корисно буде знати, як правильно поділити відпустку на частини, щоб і виробничий процес не постраждав, і працівник залишився задоволеним. Уся необхідна інформація — у пропонованій статті.
  • Працівник звільняється: що зі щорічною відпусткою? Риба шукає, де глибше, а людина — де краще. Тому немає нічого дивного, якщо ваш працівник вирішив звільнитися. Можливо, захотів відпочити довше чи знайшов містечко тепліше. А може, у вас намітилися зміни в організації виробництва і звільнення персоналу — вимушений захід? У будь-якому разі ваше завдання — владнати з тим, хто звільняється, усі матеріальні питання, у тому числі й компенсаційні відпускні. Про те, як це зробити правильно, ми з вами, дорогі друзі, зараз і поговоримо.
  • Відпускні: нараховуємо, виплачуємо, обліковуємо Хоча працівник у період щорічної відпустки і не працює, йому за цей час підприємство все одно виплачує відпускні. У якому порядку нараховують такі виплати? Якими податками їх обкладають та як відображають в обліку? Відповіді на ці запитання, дорогі колеги, — перед вами.
  • Розраховуємо відпускні легко і просто У вас усе готово, щоб відправити працівника у щорічну відпустку? Залишилося тільки розрахувати суму належних йому відпускних? Впоратися з цим завданням «на раз-два» вам допоможе наша стаття. Вивчайте уважно!
  • Визначаємо розмір відпускних: практичні ситуації Задачку з обчисленням відпускних у ситуації, коли працівник повністю відпрацював рік і за цей час отримував тільки виплати, що входять до розрахунку середнього заробітку, будь-який бухгалтер вирішить легко. Адже ця ситуація, можна сказати, ідеальна. Проте в житті частіше доводиться стикатися зі складнішими ситуаціями. І тут уже бухгалтер змушений проявляти всі свої найкращі професійні якості. Щоб полегшити вам роботу, ми підготували своєрідну збірку «відпускних» завдань з вирішенням. Будь ласка, використовуйте її стосовно своїх ситуацій.
  • Не порушуватимемо! Або загадка п. 10 Порядку № 100 Ваші уважні роботодавці вже подбали про добробут своїх працівників і підвищили оклади? Дочекавшись чергової відпустки, ощасливлені, вони кинулися збирати валізи, бронювати квитки та номери готелів в екзотичних країнах, передчуваючи майбутню подорож. Прийшов час отримувати відпускні? Та от невдача. Замало буде! А все тому, що бухгалтери часто випускають з уваги одну важливу норму — п. 10 Порядку № 100. У чому полягають його завдання та важливість як для працівника, так і для роботодавця — розглянемо в цій статті.
  • Позбавляємося «відпускного запасу» Якщо відпустка щорічна, то й «ходити» в неї слід щороку. Але не все так складається, як задумано. Ось і виходить, що практично на кожному підприємстві є працівники з відпускними «хвостами». Чому «хвости» — це погано? Як від них позбавитися? Вивчаємо секрети разом!
  • Календарні дні у розрахунку відпускних
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • «Я без тебе як без рук...»: відкликаємо працівника з відпустки Виявляється, незамінні люди є. Адже буває так, що тільки-но працівник пішов у відпустку, як одразу ж раптом терміново знадобився на роботі. Що робити? Чи можна його відкликати з відпустки? Як правильно оформити цю процедуру? Давайте розбиратися разом.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі