Теми статей
Обрати теми

Матдопомога для працівників «культурних» закладів

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці Мінсоцполітики
Чи мають право працівники комунальних парків культури і відпочинку на матеріальну допомогу на оздоровлення та для вирішення соціально-побутових питань у 2016 році?

Відповідно до ч. 3 ст. 29 Закону України «Про культуру» від 14.12.2010 р. № 2778-VI працівники у сфері культури мають право на:

допомогу на оздоровлення під час надання щорічної відпустки;

матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань;

— доплату за вислугу років.

Розмір та порядок надання зазначених виплат визначено постановою КМУ від 09.12.2015 р. № 1026 (далі — постанова № 1026), що набула чинності з 01.01.2016 р. Важливо! На ці виплати мають право виключно ті працівники, які обіймають посади, зазначені в додатку до постанови № 1026, у державних і комунальних клубних закладах, парках культури та відпочинку, центрах (будинках) народної творчості, центрах культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрах. При цьому до клубних закладів відносять клуби, будинки культури, палаци культури та інші заклади культури, перелічені в п. 17 ч. 1 ст. 1 Закону.

У додатку до постанови № 1026 підкреслюється, що допомога для оздоровлення та матдопомога для вирішення соціально-побутових питань не виплачуються начальникам і працівникам підрозділів з фінансового, бухгалтерського, юридичного, господарського, матеріально-технічного забезпечення, режимно-секретного підрозділу, підрозділу з охорони праці та інших підрозділів, діяльність яких не віднесена до основних видів діяльності закладу.

Майте на увазі: для отримання цих видів допомоги працівник повинен не лише обіймати посаду, що зазначена в додатку до постанови № 1026, а й працювати в закладах, визначених нормативно-правовими актами.

Увага! Працівникам, які не мають права на допомогу для оздоровлення та матдопомогу для вирішення соціально-побутових питань згідно з постановою № 1026, може бути виплачена матдопомога, передбачена п.п. «б» п. 3 наказу Мінкультури від 18.10.2005 р. № 745 (ср. ). Тобто їм допустимо нарахувати матдопомогу, у тому числі і для оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад в рік (не бере участі в підрахунках матдопомога на поховання). Така допомога виплачується в межах фонду оплати праці.

А тепер про розмір допомоги. Допомогу для оздоровлення нараховують у розмірі посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні щорічної (основної та додаткових) відпустки. Інших уточнень із цього приводу немає. Тому працівнику належить допомога для оздоровлення в розмірі посадового окладу, встановленого при тарифікації.

Припустимо, працівник працює на 0,5 або 1,25 ставки. Тоді допомогу для оздоровлення йому слід нарахувати в розмірі 0,5 або 1,25 посадового окладу.

Матдопомога для вирішення соціально-побутових питань може бути виплачена в розмірі до одного посадового окладу на рік за рішенням керівника відповідного закладу. Рішення про виплату такої матдопомоги керівнику закладу приймає орган, у сфері управління якого перебуває цей заклад.

Рекомендуємо підстави для виплати матдопомоги для вирішення соціально-побутових питань та її розмір (у межах граничного) прописати в колективному договорі.

Допомогу для оздоровлення та матдопомогу для вирішення соціально-побутових питань виплачують у межах фонду оплати праці, затвердженого на відповідний рік. Отже, за наявності відповідних коштів (економії фонду оплати праці) такі виплати можуть здійснюватися на цілком законних підставах.

Якщо фонду оплати праці недостатньо для здійснення таких виплат, то, наприклад, матдопомога для вирішення соціально-побутових питань може бути виплачена в розмірі меншому, ніж посадовий оклад.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі