Теми статей
Обрати теми

Переплатили лікарняні. Чого очікувати?

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Підприємство в березні 2016 року неправильно розрахувало (завищило) суму лікарняних працівнику підприємства. Помилку виявлено тільки зараз, тобто після того, як допомогу було отримано з ФТВП* і виплачено працівнику. Чи варто повідомляти ФТВП про помилку, чи, може, краще нічого не робити? Раптом перевіряючі не знайдуть? Чого чекати підприємству, яке все ж таки вирішить «іти здаватися»?

* Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Для відповіді на ці непрості запитання давайте зазирнемо до «першоджерела», а саме — до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV. Страхувальники, які порушили порядок використання страхових коштів, зобов’язані, по-перше, відшкодувати ФТВП у повному обсязі неправомірно витрачену суму таких коштів і, по-друге, сплатити штраф у розмірі 50 % такої суми. Це прямо прописано в абзаці першому ч. 6 ст. 15 цього Закону.

Але не кваптеся кричати «караул!». На допомогу неочікувано приходить… Порядок № 4**. Причому тут до штрафів за неправомірно використані суми допомоги Порядок, що роз’яснює, як заповнити Звіт за формою Ф4-ФСС з ТВП? — запитаєте ви. Річ у тім, що в його п. 7.7 зазначено:

** Затверджено постановою правління ФТВП від 18.01.2011 р. № 4.

якщо страхувальник самостійно інформує ФТВП про факт виявлення помилки і перерахує надміру нараховані кошти в повному обсязі до початку перевірки Фонду, штрафи до страхувальника не застосовуються

І зауважте: ФТВП погоджується з цим! Підтвердження тому знаходимо в листі від 22.01.2015 р. № 5.2-32-133.

Отже, як бачите, для страхувальника краще і дешевше самому виправитися. Як це зробити правильно? Крокуємо з нами!

Крок 1. Визначаємо і сторнуємо надміру нараховані суми допомоги.

Крок 2. Перераховуємо робочому органу ФТВП, який здійснював фінансування, надміру отримані суми страхових коштів.

Крок 3. Подаємо робочому органу ФТВП повідомлення про факт виявлення помилки. Його складаємо в довільній формі, зазначаючи:

— найменування вашого підприємства;

— реєстраційний код страхувальника в органі Фонду або його номер у Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування (для зареєстрованих після 01.01.2011 р.) і код ЄДРПОУ;

— період виявлення помилки;

— зміст помилки;

— суму відкоригованих витрат;

— дату складання повідомлення.

Повідомлення складаємо у двох примірниках (один — для себе, а другий — для ФТВП), підписуємо у директора та головного бухгалтера.

Крок 4. Якщо це помилка минулих років — надміру отриману суму допомоги зазначаємо в рядку 3 таблиці I, а повернену ФТВП — у рядку 16 таблиці I Звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП.

А якщо помилка поточного року? У цьому випадку п. 5.5 Порядку № 4 рекомендує здійснити коригування відповідних показників Звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП. Тобто в рядку 21 таблиці I і в рядках таблиці II Звіту зазначити правильні суми допомоги. Повернені суми допомоги необхідно облікувати в рядку 14 таблиці I Звіту за формою Ф4-ФСС з ТВП.

АЛЕ! За такого підходу в рядках 10 і 23 таблиці I відображається некоректний результат. Як бути? Ми рекомендуємо суму допомоги, що була надміру отримана та повернена ФТВП, додати до сум, розрахованих за формулами, наведеними в реквізитах рядків 10 і 23. І вуаля — усе зійшлося. Проте форму доведеться заповнити уручну.

Ви зробили все так, як хоче ФТВП? Чудово! У такому разі штрафні санкції вам не загрожують.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі