Теми статей
Обрати теми

Як обліковувати контейнери для складування деталей у цеху?

Акімова Лариса, податковий експерт
До якої групи основних засобів (ОЗ) слід зарахувати контейнер для складування деталей у цеху (вартість — 9000 грн.)? Це інвентар чи щось інше?

img 1

Ви, напевно, здивуєтеся, але контейнери для зберігання деталей у цеху є інвентарною тарою.

Як ми дійшли такого висновку?

Щоб обґрунтувати нашу позицію, пропонуємо звернутися до старих норм, у яких надана більш розширена класифікація ОЗ. Так, у п. 62 розд. VII Типової класифікації основних фондів (основних засобів) народного господарства СРСР, затвердженої ЦСУ СРСР від 30.04.70 р. № 9-1134, зазначено: до інвентарної тари належать предмети, які обслуговують виробництво як тара тривалого використання і є нерозривно пов’язаними з характером виробництва, контейнери або предмети, що служать для укладання та тимчасового зберігання матеріалів, переміщення продукції всередині підприємства тощо і не є торговельною тарою.

Підтвердження нашого висновку є і у свіжішому документі. Так, у п. 6.1 Методичних рекомендацій з бухобліку запасів, затверджених наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. № 2, також зазначається, що тара, строк корисного використання якої більше одного року (або операційного циклу, якщо він більше року), призначена для зберігання ТМЦ на складах (у коморах), у виробничих цехах, для транспортування товарно-матеріальних цінностей і багатократного використання з метою здійснення технологічного процесу виробництва (металеві та дерев’яні бочки, цистерни, контейнери тощо), відображається на субрахунку 115 «Інвентарна тара».

Виходить, що

контейнери для тимчасового зберігання і переміщення деталей усередині підприємства — інвентарна тара

Бухоблік. Облік інвентарної тари (строком служби більше року, але будь-якої вартості) ведеться на субрахунку 115 «Інвентарна тара». Контейнери оприбутковують за первісною вартістю згідно з вимогами п. 8 П(С)БО 7 «Основні засоби».

Амортизація контейнерів здійснюється одним із двох способів ( п. 27 П(С)БО 7):

— прямолінійним;

— виробничим.

Податок на прибуток. Підприємства-високодохідники та малодохідники-добровольці коригують фінрезультат на податкові різниці для розрахунку податку на прибуток.

У податковому обліку контейнери (вартістю більше 6000 грн. без ПДВ) обліковуються у групі 14 «Інвентарна тара». Амортизаційні податкові різниці розраховують з урахуванням таких особливостей:

— мінімально допустимий строк корисного використання контейнерів — 6 років ( п.п. 138.3.3 ПКУ);

— виробничий метод амортизації в податковому обліку не застосовується ( п.п. 138.3.1 ПКУ);

— виключають амортизацію невиробничих ОЗ ( п.п. 138.3.2 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі