Теми статей
Обрати теми

Старі КОРО* після затверждення нових форм: продовжуємо використовувати

Ігор Хмелевський, податковий експерт
Лист ДФСУ від 05.08.2016 р. № 26665/7/99-99-08-01-03-17

* Книги обліку розрахункових операцій.

висновок документа


Суб’єкти господарювання можуть і далі використовувати зареєстровані КОРО на РРО за старою формою до першої із подій: закінчення КОРО, завершення строку служби або припинення застосування РРО, виникнення підстав для перереєстрації або скасування реєстрації книги

Звісно, ви вже знаєте, що наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547, який набув чинності 26 липня, затверджено, зокрема, нові форми КОРО на РРО та КОРО на господарьку одиницю («Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 61, с. 5).

Головне запитання, що одразу виникло у суб‘єктів господарювання: чи можна продовжувати вести старі КОРО після зазначеної дати? Ми вважаємо: так. А що думають з цього приводу податківці?

У листі, що сьогодні коментується, вони теж ствердно відповіли на нього. Ба більше! Автори листа ще й роз’яснили, як роздрібні торговці, діяльність яких пов’язана з реалізацією підакцизних товарів, мають заповнювати КОРО за старою формою. Рекомендації тут такі:

1) у назвах граф 6, 7 КОРО за старою формою слід дописати знак «/» та відповідно слова «за ставкою акцизного податку», «сума акцизного податку»;

2) за наявності розрахункових операцій за товари підакцизної групи послідовно вносяться:

— у графу 6 — суми розрахунків, що оподатковуються за ставкою ПДВ, «/», суми розрахунків, що оподатковуються за ставкою акцизного податку;

— у графу 7 — сума ПДВ, «/», сума акцизного податку.

Та чи мають такі рекомендації хоч якісь законодавчі підстави? Адже, по-перше, вимоги до форми та змісту касових чеків щодо відображення інших податків, крім ПДВ, не поширюються на розрахункові документи, що друкуються РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення (ПЗ) яких уключено до Держреєстру РРО до 11.03.2016 р. Про це говорить п. 5 наказу Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13, який набув чинності із зазначеної дати (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 21, с. 4 і 30).

Тож навіть якщо ви торгуєте підакцизним крамом, то автоматично не зобов’язані виділяти у чеку РРО «роздрібний» акциз, доки про таку опцію не потурбуються виробники ваших касових апаратів. Для того щоб перевірити її наявність, зазирніть до чинного наразі Держреєстру, затвердженого наказом ДФСУ від 16.06.2016 р. № 535. Вас цікавить графа «Дата та номер рішення про включення до Державного реєстру». Якщо для вашого конкретного РРО там є версія внутрішнього ПЗ, «свіжіша» ніж 11.03.2016 р., то такий апарат вже має виділяти у чеку «роздрібний» акциз безумовно. Тож покваптеся якнайшвидше оновити свою версію ПЗ і перереєструвати касовий апарат, щоб перевіряючі не звинуватили вас у відсутності обов’язкового «роздрібно-акцизного» реквізиту фіскального чека.

Але й це ще не остаточний вирок, щоб стрімголов виконувати наведені вище рекомендації податківців. Бо є ще й по-друге: вимоги до форми і змісту КОРО у частині відображення інших податків (зборів), крім ПДВ, не поширюються на розрахунки, проведені з використанням РРО, версії внутрішнього ПЗ яких уключено до Держреєстру до 26.07.2016 р. (п. 3 наказу Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547). Саме через це рекомендації ДФСУ щодо негайного відображення «роздрібного» акцизу у старих КОРО, на наш погляд, дещо передчасні. Тож спокійно закінчуйте вести стару КОРО за старими правилами. А як зареєструєте книгу за новою формою, заповнюйте її «роздрібно-акцизні» графи.

Звісно, якщо не хочете сперечатися з фіскалами, то можете пристати на їх пропозицію хоч сьогодні. А от у старій КОРО на господиницю виділяти суми акцизу потрібно було вже з 26 липня — ми вас про це попереджали. Хоча ДФСУ щодо цього — ані пари з вуст! Чому б це, га? ☺

Теги КОРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі