Теми статей
Обрати теми

Вигорів чек РРО під авансовим звітом: усе пропало?

Лариса Акімова, податковий експерт
До моменту перевірки чеки зазвичай вигоряють. Чи вдасться уникнути зняття сум витрат і податкового кредиту (ПК) за наявності самостійно виготовленої копії? Це питання турбує не одного нашого читача. Одразу заспокоїмо: при певних діях з вашого боку можна врятувати витрати і ПК. Як? Читайте статтю.

Історія з вигорілими чеками «довгограюча». Практично всі касові апарати в магазинах друкують чеки на термопапері. Такий друк дійсно дуже недовговічний: символи стираються, легко зникають при перепаді температур, вигоряють на сонці. Ось і виходить, що через якийсь час під авансовим звітом (АЗ) ви бачите чистий прямокутний папірець. Тому бухгалтери роблять правильно, коли копіюють чеки і підкладають їх під ті самі АЗ для підстрахування. Що це дає?

З точки зору ПДВ

У п. 198.6 ПКУ зазначено, що не відносяться до ПК суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів (послуг), не підтверджені податковими накладними (ПН), митними деклараціями чи іншими подібними документами згідно з п. 201.11 ПКУ. Якщо на момент перевірки платника податків суми податку, заздалегідь віднесені до ПК, залишаються не підтвердженими документами, платник податків несе відповідальність відповідно до закону (санкції дивіться нижче).

Касовий чек (КЧ) є одним з тих документів, який може замінити собою ПН (п.п. «б» п. 201.11 ПКУ) і підтвердити ПК (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 60, с. 4). Для цього потрібні дві речі:

— КЧ повинен містити суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого ПДВ, фіскальний номер і податковий номер продавця;

— з метою нарахування ПК максимальна сума чека не може перевищувати 200 грн. на день (без урахування ПДВ).

Якщо ж максимальну суму перевищено, то ПН просто необхідна. Причому вимагати від постачальника ПН слід одразу ж у день придбання товару/послуги. Інакше продавець може скласти «підсумкову» ПН і ви втратите право на ПК безповоротно (п. 14 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307).

Проте наявність ПН на ПК, що не підтверджена документом (чеком), — не привід «розслаблятися». Оскільки платникам податків забороняється формування показників податкової звітності на підставі даних, не підтверджених первинними документами, іншими документами, пов’язаними з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачене законодавством (п. 44.1 ПКУ). Ось і виходить: якщо чек зіпсований (наприклад, вицвілий), то підстав для відображення ПК у платника податків немає.

З точки зору податку на прибуток

Починаючи з 01.01.2015 р. податок на прибуток розраховується за бухгалтерськими правилами (п. 134.1 ПКУ). У п. 44.2 ПКУ встановлено, що для розрахунку податку на прибуток платник податку використовує дані бухгалтерського обліку і фінансової звітності за доходами, витратами та фінансовим результатом до оподаткування. У свою чергу, підставою для бухгалтерського обліку госпоперацій є первинні документи, що фіксують факти здійснення таких операцій (ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV).

І до внесення цих змін до ПКУ витрати обліковувалися на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податків витрат, обов’язковість ведення та зберігання яких передбачена правилами ведення бухгалтерського обліку (п. 138.2 ПКУ в редакції до 01.01.2015 р.).

Словом, первинний документ — це основа господарської операції в бухгалтерському обліку, і його наявність обов’язкова для розрахунку податку на прибуток.

На жаль, якщо чек зіпсований, то вам доведеться пожертвувати не тільки витратами і ПК.

З точки зору касової дисципліни

Вимога до наявності оригіналів документів під АЗ закладена в п. 7.39 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Так, при перевірці звітів про використання коштів для вирішення господарських питань особлива увага приділяється наявності оригіналів підтвердних документів, їх погашенню тощо. Інакше їх відсутність призведе до поганих наслідків (див. нижче).

З точки зору ПДФО

Крім того, при перевірці можуть не визнати АЗ з вигорілими чеками. У результаті сума, що отримана як аванс на відрядження або під звіт та не повернена у строк, вважатиметься надміру витраченими грошовими коштами (п. 170.9 ПКУ). Базу оподаткування за надміру витраченими грошовими коштами визначатимуть із застосуванням «натурального» коефіцієнта з п. 164.5 ПКУ. Що стосується військового збору, то він розраховується від суми, уже перерахованої на коефіцієнт. Усі ці суми мають бути утримані з працівника-підзвітника.

На жаль, ідеальних вирішень проблеми з вигорілим чеком не існує, але у вас є один аргумент — копія чека! І, можливо, він спрацює, якщо ви зробите додаткові кроки, які ми вам хочемо запропонувати.

Рятівне коло

Точніше, кола, бо їх декілька.

1. Наявність копії фіскального чека — це вже щось! Адже, швидше за все, на касовому чеку є такі обов’язкові реквізити, як найменування та адреса господарської одиниці. Зверніться до продавця з проханням завірити зроблену вами копію. Зазвичай документ засвідчується продавцем так: ставляться напис «копія вірна», підпис посадової особи (П. І. Б., посада), печатка підприємства (у разі її наявності).

Водночас майте на увазі, що продавець не зобов’язаний засвідчувати копію виданого ним чека, це його право, а не обов’язок.

2. Непогано, якщо в підприємства є будь-які додаткові документи до фіскального чеку, наприклад, накладні (у тому числі й прибуткові накладні, складені самим підприємством для оприбуткування ТМЦ, куплених за готівку).

Наявність правильно оформлених первинних документів, можливо, допоможе вам з визнанням витрат і ПДВ при перевірці. Проте всі такі документи не є розрахунковими, тобто такими, які б підтверджували факт сплати грошових коштів продавцю. Тому постарайтеся засвідчити копію чека у продавця.

Важливо! Ми не можемо виключити того, що легітимність засвідченої копії чека залишається під сумнівом. Адже копія — це не оригінал. Тому при перевірці багато що залежатиме від лояльності перевіряючих і ваших аргументів для визнання витрат, ПК і факту витрачання коштів підзвітною особою.

3. Це допоможе тим, хто проводив розрахунок з продавцем через термінал з використанням корпоративної або особистої платіжної картки (детальніше див. у «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 46). Банк на запит клієнта може надати виписку за поточним рахунком. Згодні, у квитанції термінала або у виписці не наводиться інформація про кількість проданого товару (послуги). І розглядати її як розрахунковий документ не можна. Проте наявність засвідченої продавцем копії чека та отриманої виписки, сподіватимемося, зробить податківців більш поблажливими під час перевірки.

Штрафні санкції

Що дає вам знання штрафних санкцій?

По-перше, ви дізнаєтеся, на яку суму «попали».

По-друге, ви прорахуєте можливі варіанти витрат з відновлення, наприклад, замовити експертизу (дорогий варіант).

По-третє, ви можете згідно з п. 44.5 ПКУ повідомити контролюючий орган за місцем обліку про втрату, пошкодження чи дострокове знищення документів. На їх відновлення вам відводиться 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення. Водночас, поміркуйте самі, чи варто заздалегідь зізнаватися. Можливо, з урахуванням інформації про штрафи і складність відновлення просто понадіятися, що цей чек не знайдуть?..

Штрафи, якщо зіпсований чек РРО

№ з/п

Порушення

Підстава

Санкція

1

Якщо контролюючий орган самостійно визначає суму ПЗ, зменшення суми бюджетного відшкодування і від’ємного значення суми ПДВ платника податків

п. 123.1 ПКУ

25 % суми визначеного ПЗ, завищеної суми бюджетного відшкодування

2

При повторному порушенні протягом 1095 днів

п. 123.1 ПКУ

50 % суми визначеного ПЗ, завищеної суми бюджетного відшкодування

3

За результатами діяльності у 2015 році штрафні (фінансові) санкції до платників податку на прибуток підприємств за порушення порядку обчислення, правильності заповнення податкових декларацій з податку на прибуток підприємств і повноти його сплати не застосовуються

п. 31 підрозд. 10 розд. XX ПКУ

не застосовуються

4

За перевищення строку використання виданої підзвітної суми готівки

абзац п’ятий ст. 1 Указу № 436*

25 % від суми, виданої у підзвіт

5

За проведення розрахунку з підзвітною особою без наявності підтвердних документів під АЗ

абзац шостий ст. 1 Указу № 436

100 % від виданої в підзвіт суми

6

До фізособи-подзвітника за надміру витрачені грошові кошти (п. 170.9 ПКУ) із застосуванням «натурального» коефіцієнта (п. 164.5 ПКУ)

п. 170.9 ПКУ

18 % від надміру витраченої суми (розрахованої із застосуванням коефіцієнта)

* Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

Ось такий чималенький перелік штрафів за вигорілий чек. І це без урахування адмінштрафів та пені.

Теги чек РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі