Теми статей
Обрати теми

Запит податкової: не варто бити на сполох

Олександр Голенко, шеф-редактор
Сільгосппідприємство одержало лист місцевої податкової інспекції з проханням щомісячно подавати звітність, що включає 99 (!) показників. Чи законно це? (м. Харків)

Це незаконно, і ось чому.

За звичаєм фіскали базують свої запити на п.п. 20.1.2 ПКУ. Він надає контролюючим органам право, зокрема, отримувати безоплатно від платників — увага! — у порядку, визначеному законодавством, довідки, копії документів про фінансово-господарську діяльність, доходи і витрати, та іншу інформацію, пов’язану з обчисленням і сплатою податків, зборів, платежів, про дотримання вимог (податкового) законодавства, а також фінансову та статистичну звітність — ще раз увага! — у порядку та на підставах, визначених законом, тобто ПКУ. До речі, те, що фіскали у вас просять — це не фінансова і не статистична звітність (оскільки склад тієї й іншої встановлено профільним законодавством). І ще: Київський апеляційний адмінсуд (див. ухвалу від 21.07.2016 р. у справі № 826/20835/15 тут: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/59193372) каже, що для обґрунтування відповідного запиту податківцям мало процитувати норму ПКУ, а потрібно ще й навести конкретну підставу чи привід, щоби вимагати податкову інформацію від платника.

Придивившись до відповідних «порядку та підстав», визначених ПКУ, бачимо, що згідно з п. 73.1 ПКУ контролюючому органу податкова інформація подається або (1) періодично (увага! — тільки визначена у ст. 72 ПКУ), або (2) на «окремий письмовий запит» контролюючого органу.

Очевидно, що ви отримали не окремий запит. Хоча б тому, що цей нібито «запит», по-перше, не окремий. У тому сенсі, що інформацію вимагається подавати саме періодично. І до того ж, адресований він не окремому платнику, а всім платникам певної категорії — ПДВ-спецрежимним сільгосппідприємствам. А по-друге, для нього немає жодної з шести підстав, перелічених у п. 73.3 ПКУ (і навіть «гумової» шостої)...

Про подробиці отримання саме окремих запитів податківців і про те, як на них реагувати, ви читали в «Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 50, с. 19.

Таким чином, у своєму запиті податківцям апелювати слід було б не до п. 73.3 ПКУ (що має місце фактично), а до п. 73.2 ПКУ, який якраз і регулює періодичне подання податкової інформації. А змухлювати вони вирішили, мабуть, ось через що...

Річ у тім, що в п. 73.2 ПКУ визначено закритий (тобто обмежений) перелік інформації, що підлягає поданню податківцям періодично, причому — із зазначенням конкретних норм ПКУ: п.п. 72.1.1.1 (податкові декларації); п.п. 72.1.1.2 (стосується тільки великих платників, що підтверджується в листі ДФСУ від 24.06.2016 р. № 13885/6/99-99-14-03-03-15); п.п. 72.1.1.4 (стосується застосування РРО); п.п. 72.1.2 (вашої категорії платників не стосується у принципі); п.п. 72.1.5 (стосується контрольованих операцій). Крапка!

Коротше кажучи, у податківців немає права вимагати від платників періодичного подання жодної іншої податкової інформації, крім переліченої в п. 73.2 ПКУ.

Більше того, у п. 5 Порядку періодичної подачі інформації..., затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1245, прямо визначено перелік відповідної інформації. А тих відомостей, періодичного подання яких від вас вимагають податківці, там, звичайно ж, немає і близько! ☺

Якщо називати речі своїми іменами, то місцеві податківці без найменшого вагання намагаються своєю цидулкою встановити для платників ПДВ на спецрежимі нову форму щомісячної податкової звітності. А таких повноважень немає не те що в них, а й навіть у їх начальства. Адже п. 46.5 ПКУ делегує право затвердження форм звітності Мінфіну.

Загалом, запам’ятайте: від платників ПДВ — сільгоспспецрежимників для підтвердження відповідного статусу ПКУ не вимагає жодної іншої спеціальної періодичної щомісячної звітності, крім як декларації з ПДВ (і в її складі — додатків ДС9, ДС10).

Теги запит
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі