Теми статей
Обрати теми

Якщо забули нарахувати ПДВ з послуг нерезидента

Солошенко Людмила, податковий експерт
З послуг нерезидента (з місцем постачання в Україні) забули нарахувати ПДВ. Чи можна не виправляти помилку, оскільки ПЗ з ПК виникають в одному місяці (і згортаються в декларації), і все одно вийдемо на «нуль»?

Перш за все зауважимо, що «синхронно» відображати ПЗ з ПК з послуг нерезидента в одному періоді дозволено тільки (!) в разі одночасного дотримання двох умов: (1) складено та зареєстровано ПН з послуг нерезидента ( п. 198.2 ПКУ) і (2) задекларовано ПЗ за такою ПН — уключено до декларації відповідного звітного періоду ( п. 201.12 ПКУ). Інакше, якщо ПН, скажімо, зареєстрована пізніше, «синхронність» порушується. Тоді ПК з послуг нерезидента відкладається до моменту реєстрації ПН. А якщо ПН узагалі не зареєстрована, то про ПК можна навіть і не мріяти! Отже, «нерезидентські» ПЗ з ПК «крокують» разом не завжди і не завжди «згортаються».

Тому ситуація, що виникла, не така безхмарна, як може здатися на перший погляд. Адже якщо помилку виявлять перевіряючі, напевно невідображення ПК у них не викличе запитань, зате вони щосили причепляться до ненарахування ПЗ. А це вже може стати штрафонебезпечним для платника. Причому якщо з виправленням помилки затягнути, то можна взагалі залишитися без ПК. Тому помилку краще швидше усунути самостійно.

І алгоритм її виправлення такий:

Крок 1. Складаємо та реєструємо ПН з послуг нерезидента. «Нерезидентські» ПЗ потрібно підкріпити ПН. Проігнорувати складання такої ПН — собі дорожче. Адже ця ПН украй необхідна нам самим (!), щоб потім відобразити ПК ( п. 198.2, п.п. «г» п. 201.11 ПКУ). Тому виписуємо ПН з послуг нерезидента (датою першої події, п. 187.8 ПКУ) і реєструємо її в ЄРПН.

Щоправда, зареєструвати ПН удасться, якщо з дати першої події не минуло 180 календарних днів. Тоді, навіть якщо прострочений 15-денний строк, зареєструвати «нерезидентську» ПН вийде без штрафу за ст. 1201 ПКУ. Адже штрафи за несвоєчасну реєстрацію/нереєстрацію застосовують тільки до тих ПН, що видаються покупцям. А нашу «нерезидентську» ПН залишаємо собі і нікому не видаємо. Тому за прострочення в реєстрації/нереєстрації ПН штрафи не загрожують.

Гірше, якщо 180 днів з дати першої події минули. Тоді зареєструвати ПН з послуг нерезидента не вийде (хоча донарахувати ПЗ з допомогою УР у такому разі все одно доведеться, про це ще скажемо далі). А без ПН не вийде відобразити ПК — його тоді безповоротно втратимо. Але все ж таки сподіваємося, що до цього справа не дійде.

Крок 2. Подаємо УР, щоб задекларувати ПЗ. Отже, за першою подією не відобразили в декларації ПЗ з послуг нерезидента. Тим самим занизили ПЗ. Тому для виправлення такої помилки необхідно подати УР до «помилкового» періоду першої події. І з його допомогою донарахувати ПЗ з послуг нерезидента в «нерезидентському» ряд. 6.

Урахуйте (!): подати УР (додати ПЗ) доведеться, навіть якщо з виправленням помилки затягнули і не встигли зареєструвати ПН (180 днів з дати першої події минули). Інакше, якщо заниження ПЗ і недоплату виявлять пізніше самі контролери, то ситуація може стати штрафонебезпечною для платника.

Важливо! З допомогою УР донараховуємо «нерезидентські» ПЗ. А ось ПК одразу в такому самому УР (у ряд. 11.4) показати не можемо. Тобто за УР «згорнути» ПЗ з ПК одним махом не вийде.

Усе тому, що не дотримуються умови для відновлення ПК за УР. Адже, як зазначалося, право на ПК виникне тільки за умови, що ПН зареєстрована ( п. 198.2 ПКУ) і зобов’язання за нею задекларовані ( п. 201.12 ПКУ). Але ж в «помилковому» періоді ПН зареєстрована не була. Її зареєстрували тільки зараз (!) перед поданням УР. І отже, тільки зараз виникло право на ПК. А ось тоді в «помилковому» періоді права на ПК не було. А оскільки тоді не було ПК, не можемо й відновити його за УР. Адже насправді: як можна відновлювати те, чого немає? Тому не вийде «заразом» показати ПК за УР.

А в цьому випадку право на ПК з’явиться у платника не раніше періоду реєстрації ПН і подання УР. Адже тільки після цього виконуватимуться всі ПК-умови. Тому і відобразити ПК зможемо в ряд. 11.4 декларації за той період (!), в якому «нерезидентські» ПН зареєстрували та подали УР. Ну або пізніше в наступних періодах, проте не пізніше 365 днів з дати складання ПН (лист ДФСУ від 28.12.2015 р. № 27879/6/99-99-19-03-02-15). А якщо раптом і протягом 365 днів ПК не відобразили, потім можемо виправитися: протягом 1095 днів подати УР до періоду, коли ПН була зареєстрована, і за нею виникло право на ПК (див. підкатегорію 101.14 БЗ).

Отже, «згортанням» ПЗ з ПК за УР при виправленні помилки, на жаль, не пахне. А «нерезидентські» ПЗ за УР випереджатимуть ПК. Інша справа, якби «нерезидентську» ПН тоді склали, своєчасно зареєстрували, але помилково просто не включили до декларації. Тоді могли б в УР одразу показати ПЗ з ПК і все «згорнути». Але це не наш випадок.

І пам’ятайте: якщо при виправленні помилки у гр. 6 ряд. 18.1 УР виникне недоплата, доведеться нарахувати 3 % самоштраф у «штрафному» ряд. 18.3 УР. А ось пеню сплачувати не доведеться, якщо укладетеся з виправленням в 90 днів (тобто встигнете виправитися до закінчення 90 календарних днів з граничного строку сплати зобов’язань за «помилковий» період, п. 129.9 ПКУ).

При цьому суму недоплати і 3 % самоштрафу доведеться сплатити з поточного рахунка напряму до бюджету до подання УР (п. 25 Порядку № 569).

Крок 3. Не забуваємо відобразити ПК. І нарешті, після того, як ПН зареєстрована і «нерезидентські» ПЗ (з допомогою УР) задекларовані, є всі підстави показати ПК. Як зазначалося вище, ПК можемо відобразити в ряд. 11.4 декларації з ПДВ за той звітний період, в якому «нерезидентську» ПН зареєстрували та подали УР.

До речі, те саме роз’яснюють і контролери: якщо платник помилково не відобразив ПЗ з послуг нерезидента, то після складання та реєстрації ПН і виправлення помилки через УР право на ПК у нього виникне в тому звітному періоді, в якому задекларовані «нерезидентські» ПЗ шляхом подання УР (див. підкатегорію 101.14 БЗ).

Утім, ПК у ряд. 11.4 декларації можемо відобразити й пізніше, але до закінчення 365 днів з дати складання ПН ( п. 198.6 ПКУ).

І для наочності — приклад.

Приклад. У жовтні 2016 року (за першою подією: 25.10.2016 р. підписано акт) не нарахували ПЗ (3000 грн.) з послуг нерезидента (не виписали «нерезидентсько-послугову» ПН, не показали в декларації ПЗ). Помилку виявили у грудні 2016 року і вирішили самостійно виправити.

Для цього:

(1) склали ПН з послуг нерезидента жовтневою датою (тобто ПН від 25.10.2016 р. і під поточним номером) і тут же у грудні зареєстрували її в ЄРПН,

(2) у грудні подали УР до «помилкового» жовтня 2016 року, в якому донарахували ПЗ з послуг нерезидента в ряд. 6 (3000 грн.) і 3 % самоштраф (90 грн.). Пеню не нараховуємо, оскільки з виправленням помилки уклалися в 90-денний строк (тобто на момент виправлення помилки не минуло 90 днів з граничного строку сплати ПДВ за «помилковий» жовтень).

Фрагмент УР до декларації за жовтень 2016 року (усі рядки УР не наводимо)

Рядок УР

Графи УР

4

5

6

6

3000

3000

18

8500 (умовно)

11500

3000

18.1

8500

11500

3000

18.3

90

Суму недоплати (3000 грн.) і 3 % самоштраф (90 грн.) сплатили до бюджету до подання УР;

(3) і нарешті, після цих виправлень можемо відобразити ПК з послуг нерезидента. Оскільки ПН зареєстрували і УР подали (тобто ПЗ задекларували) у грудні, то у грудні знайшли і право на ПК. Тому ПК з послуг нерезидента маємо право відобразити в ряд. 11.4 декларації за грудень 2016 року (або в наступних періодах, проте не пізніше 365 днів з дати складання ПН з послуг нерезидента).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі