Неповний робочий час: от так «сюрприз» у період служби

Боярчук Інесса, експерт з питань оплати праці
Роботодавець з власної ініціативи вирішив перевести всіх працівників на неповний робочий час з 1 січня 2017 року. Чи можна встановити неповний робочий час працівникам, які проходять військову службу? Якщо так, то як у цьому випадку оплачувати період військової служби таких «солдатів підприємства»?

Одразу ж хочемо попередити, що навряд чи у вашого роботодавця вийде провернути такий «фокус» з 1 січня 2017 року. Пояснимо чому.

Дійсно, можливість установити працівникам неповний робочий час з ініціативи роботодавця (тобто без згоди працівників) передбачено ч. 3 ст. 32 КЗпП. Але майте на увазі, що такі дії будуть законними тільки у випадку, якщо вони є результатом змін в організації виробництва та праці, що відбулися на підприємстві.

Важливо! Режим роботи відносять до істотних умов праці. Отже, про його зміну роботодавець зобов’язаний повідомити (бажано письмово) всіх працівників, умови праці яких будуть істотно змінені. За скільки повідомляти? Не пізніше ніж за 2 місяці до його зміни ( ч. 3 ст. 32, ст. 103 КЗпП).

Ця процедура має бути дотримана і щодо працівників, за якими зберігаються місце роботи, посада, у тому числі і щодо «солдатів підприємства». Річ у тім, що вони продовжують перебувати з роботодавцем у трудових відносинах, а отже, на них трудове законодавство, у тому числі й КЗпП, поширюється в повному обсязі.

Підсумок: перевести «солдата підприємства» разом з рештою працівників на неповний робочий час роботодавець може, але повинен виконати вищеописану процедуру.

Як бачите, ураховуючи, що зараз початок грудня, а роботодавець, про якого йдеться в запитанні, ще не вчинив жодних дій щодо повідомлення працівників-бійців про зміну істотних умов праці, втілити бажане в життя з 1 січня 2017 року в нього не вийде.

Але повернемося до повідомлення. З працівниками, які працюють «під боком», усе зрозуміло — їм, наприклад, можна вручити Повідомлення про зміну режиму роботи під підпис. Але як повідомити про підготовлюваний «сюрприз» працівнику, який проходить військову службу? Можна скористатись послугами пошти. Підійде лист з повідомленням про вручення. Отримали корінець про те, що лист одержано, — усе, вважайте повідомили. Головне — роздобути адресу частини, де працівник проходить службу.

Важливо! Змінювати режим роботи «солдата підприємства» без його відома роботодавець не має права!

Припустимо, що «солдат підприємства» приймає зміну режиму роботи. А отже, час поговорити про його середній заробіток. Адже після закінчення двох місяців з моменту повідомлення роботодавець нараховуватиме його з урахуванням умов праці, що змінилися.

Ви вже знаєте, що суму «військової» середньої зарплати, що підлягає виплаті за звітний місяць, роботодавці знаходять, множачи середньоденну (середньогодинну) зарплату на планову кількість робочих днів (годин) за графіком роботи підприємства (підрозділу, індивідуальним графіком роботи), що були пропущені у зв’язку зі службою (див. с. 18).

Середньоденну (середньогодинну) зарплату розраховують «солдату підприємства» виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують місяцю призову (вступу) на військову службу. Тому зміна режиму роботи в період її виплати не вплине на суму середньоденної (середньогодинної) зарплати.

Середню зарплату «солдата підприємства» за місяць знаходять, множачи середньоденну (середньогодинну) зарплату на кількість днів (годин), не відпрацьованих у зв’язку з виконанням громадянських обов’язків. Чи вплине встановлення режиму неповного робочого часу на суму середньої зарплати воїна? Не завжди. Дивіться самі.

На жаль, із запитання не зрозуміло, яким чином буде встановлено неповний робочий час: за рахунок зменшення тривалості щоденної роботи (неповний робочий день), чи зменшення кількості днів роботи (неповний робочий тиждень), чи одночасного зменшення кількості годин роботи протягом робочого дня і кількості днів роботи (поєднання неповного робочого дня та неповного робочого тижня).

Тому розглянемо всі можливі варіанти.

Отже, якщо на підприємстві буде:

1) встановлено неповний робочий тиждень. У цьому випадку сума середньої зарплати за місяць зменшиться, оскільки роботодавець множитиме середньоденну (середньогодинну) зарплату на меншу кількість робочих днів (годин), які не були відпрацьовані у зв’язку з військовою службою;

2) установлено неповний робочий день. Тут можливі варіанти. Якщо середню зарплату за «солдатом підприємства» знаходять, множачи:

— середньогодинну зарплату на кількість невідпрацьованих годин у звітному місяці, то встановлення неповного робочого дня призведе до зменшення загальної суми середньої зарплати за місяць;

— середньоденну зарплату на кількість невідпрацьованих днів у звітному місяці, то переведення підприємства на неповний робочий день ніяк не вплине на розмір місячної виплати «солдату підприємства». Адже її розрахунок прив’язаний до пропущених днів, а не до годин;

3) установлено неповний робочий час шляхом поєднання неповного робочого дня та неповного робочого тижня. За такого підходу «солдат підприємства» також втрачатиме в заробітку. Адже зменшується кількість днів (годин), за які йому має бути нараховано середньоденний заробіток.

А якщо боєць надіслав роботодавцю заяву з відмовою від продовження роботи в умовах праці, що змінилися (при неповному робочому часі)? Тоді трудовий договір з таким працівником припиняється на підставі п. 6 ст. 36 КЗпП після закінчення двох місяців з моменту попередження.

Річ у тім, що припинення трудового договору на підставі п. 6 ст. 36 КЗпП не є припиненням трудового договору з ініціативи роботодавця. А отже, гарантії, передбачені ч. 3 — 5 ст. 119 КЗпП, на цей випадок не поширюються.

Майте на увазі: звільняючи за цією підставою, роботодавець зобов’язаний розрахувати, нарахувати та виплатити працівнику вихідну допомогу в розмірі середньомісячного заробітку ( ст. 44 КЗпП).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі