Теми статей
Обрати теми

Як ФОП на ЄП отримати в податковій довідку про доходи

Голенко Олександр, шеф-редактор
За матеріалами категорії 107.08 Бази знань*

* Див. на сайті ДФСУ (zir.sfs.gov.ua) у розділі «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс».

висновок документа


Строк подання податкової декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця (ФОП) з типом декларації «Довідково» в ПКУ не встановлено, тому її можна подати в будь-який строк за необхідності

Здавалося б, навіщо ФОП на ЄП подавати податківцям «довідкові» ЄП-декларації, якщо він і так регулярно подає «звичайні»? Адже з Держреєстру фізичних осіб — платників податків ( ст. 70 ПКУ) фіскалам видно розмір доходу будь-якої фізособи…

Спершу розберемося, навіщо ФОП на ЄП потрібна довідка про доходи, зазначена в п. 296.8 ПКУ.

Сьогодні така довідка (за формою, затвердженою в редакції наказу Мінсоцполітики від 05.06.2015 р. № 591) може йому знадобитися для отримання:

1) допомоги на дітей одиноким матерям (згідно з Порядком, затвердженим постановою КМУ від 27.12.2001 р. № 1751);

2) державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям (згідно з Порядком, затвердженим постановою КМУ від 24.02.2003 р. № 250);

3) тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів (згідно з Порядком, затвердженим постановою КМУ від 22.02.2006 р. № 189);

4) щомісячної допомоги особі, яка проживає з інвалідом, який потребує постійного догляду (згідно з Порядком, затвердженим постановою КМУ від 02.08.2000 р. № 1192).

За процедурою призначення допомоги соцзабезу потрібно розрахувати величину середньомісячного доходу (або ФОП на ЄП як одинокій матері, або сукупно малозабезпеченої сім’ї ФОПа на ЄП), для чого соцзабез вимагає довідку про розмір його доходу за попередні шість календарних місяців. Причому — в розрізі місяців. Проте ФОП на ЄП третьої групи декларують доходи щокварталу ( п. 296.3 ПКУ), а першої і другої — узагалі один раз на рік ( п. 296.2 ПКУ)…

Для ФОП на ЄП (будь-якої групи) цю проблему вирішено завдяки п. 296.8 ПКУ, що встановлює особливий порядок подання «довідкової» ЄП-декларації «для отримання довідки про доходи».

Спеціальні реквізити (поля) передбачено у формі податкової декларації ФОП на ЄП (затвердженій наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578), яка заповнюється з урахуванням таких особливостей:

(а) у полі 04 «Довідково» поля 01 ставиться спеціальна відмітка;

(б) у полі «місяць» поля 02 — зазначається номер того календарного місяця, за який декларується отриманий дохід;

(в) розділи V і VI не заповнюються.

Як бачите, щоб отримати довідку про доходи в розрізі 6 місяців, вам доведеться подати 6 (!) окремих «довідкових» ЄП-декларацій. Бо навіть якщо ваш розрахунковий період складається точно з двох календарних кварталів, з квартальної ЄП-декларації не видно суми щомісячних доходів — як того вимагає форма довідки. ☹ Зауважимо: у п. 296.8 ПКУ прямо зазначено, що такі декларації не є підставою для нарахування та сплати податкових зобов’язань.

Строк видачі довідки про доходи — 15 днів, а для її отримання потрібно незважаючи на строки подання «звичайних» ЄП-декларацій подати за місцем податкової реєстрації (140.06 БЗ) «довідкові» ЄП-декларації та заяву.

Зауважимо, що загальносистемникам податківці погоджуються видавати подібні довідки не менше ніж за квартал (140.06 БЗ). Таким фізособам залишається апелювати до п. 5.4 Методики обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, затвердженої спільним наказом Мінсоцполітики та низки інших міністерств (відомств) від 15.11.2001 р. № 486/202/524/455/3370, і пропонувати соцзабезу підтвердження своїх доходів безпосередньо «даними книги обліку доходів і витрат за встановленою формою».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі