Теми статей
Обрати теми

Помилкова ПДВ-пільга: виправляємо не зволікаючи

Адамович Наталія, податковий експерт
Постачання оподатковуваного ПДВ товару ми помилково прийняли за пільгове: склали та зареєстрували в ЄРПН податкову накладну «Без ПДВ». Як виправити цю помилку і при цьому не позбавити покупця права на податковий кредит, якщо в договорі з покупцем ціна також зазначена без урахування ПДВ і доплачувати суму ПДВ покупець не має наміру?

img 1

Вам неодмінно слід виправити складену з помилкою податкову накладну, тобто донарахувати податкові зобов’язання з ПДВ. Проте перш ніж приступити до виправлення, необхідно все ж таки уточнити умови вашого договору в частині його ціни. Пояснимо.

Уточнюємо договірну вартість товару. З вашого запитання випливає, що ціну в договорі з покупцем зазначено без застереження щодо суми ПДВ. Що це означає? А те, що оскільки немає в договорі нічого про ПДВ, то «витягнути» ПДВ з договірної ціни, розрахувавши його як 1/6 від вартості, небезпечно.

Річ у тім, що п. 188.1 ПКУ зобов’язує постачальника нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ виходячи з договірної (контрактної) вартості. Дотримуючись цієї норми, нарахувати ПДВ на договірну вартість, зазначену в договорі, вам доведеться «зверху».

Водночас,

щоб не змінювати суму компенсації за товар, а витягнути ПДВ «зсередини», ви можете уточнити умови вашого договору з покупцем

Таке уточнення можна зробити за допомогою додаткової угоди, застерігши в ній, що до договірної вартості постачання (наприклад, 12000 грн.) входить ПДВ (2000 грн.), тобто виділити ПДВ зсередини. А тепер про саме виправлення помилки.

Виправляємо ПН/уточнюємо звітність. Зауважимо, що у зворотній ситуації (коли підприємство помилково нарахувало ПДВ при постачанні пільгових товарів)

податківці пропонують два альтернативні варіанти виправлення помилкової ПН

Стосовно вашої ситуації ці обидва варіанти виглядають так.

1. До помилкової ПН виписати один РК (див. лист ДФСУ від 29.02.2016 р. № 4439/6/99-99-19-03-02-15), в якому двома рядками показати обсяг пільгового постачання (зі знаком «-») та обсяг оподатковуваного постачання (зі знаком «+»). Реєструвати такий РК контролери пропонують покупцю. Проте його мінус у тому, що тут порушуються вимоги Порядку № 1307*: оподатковуваним і пільговим операціям не місце в одній ПН, а отже, і в одному РК.

* Порядок заповнення ПН, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

2. До помилкової ПН виписати «зменшуючий» РК, яким виключити з ЄРПН помилковий пільговий обсяг постачання. І одночасно виписати нову правильну ПН, в якій показати інформацію про оподатковуване постачання (див. підкатегорію 101.07 БЗ). Зауважте! Нові ПН, на відміну від РК, оформляють не поточною датою, а датою постачання (виникнення першої події). Небезпека цього способу в тому, що якщо з дати виникнення ПЗ минули відведені 15 днів для реєстрації ПН, то постачальник підпадає під штрафи згідно з п. 1201.1 ПКУ (ср. ). А якщо минуло 180 днів, то таку ПН і зовсім зареєструвати ніяк не вийде (тоді й на ПК постачальнику розраховувати не доведеться).

Щоб обійти всі гострі кути (не порушувати вимоги Порядку № 1307 і не нарватися на штрафи), ми рекомендуємо «золоту середину»: для виправлення ПН, виписаної помилково на пільгове постачання, скласти два РК:

— перший РК— щоб виключити з ЄРПН обсяг пільгового постачання (тобто зазначити в РК обсяг пільгового постачання зі знаком «-»);

— другий РК — щоб внести правильну інформацію про оподатковуване постачання, а також про правильну суму нарахованого ПДВ за основною ставкою 20 % (тобто зазначити в РК правильний обсяг постачання і суму ПДВ зі знаком «+»).

Зверніть увагу!

Перший РК — «зменшуючий» — в ЄРПН реєструє покупець, а другий — «збільшуючий» — постачальник

Відобразити ПК у покупця вийде тільки після реєстрації вами другого РК, в якому й буде показано оподатковуване постачання.

Але це ще не все: заниження ПДВ-зобов’язань у результаті вашої помилки доведеться показати ще й у ПДВ-звітності.

Якщо помилку здійснено та виявлено в одному звітному періоді, то коригування показуємо розгорнуто:

1) пільгове постачання з помилкової ПН показуємо в рядку 5 декларації з ПДВ і в таблиці 1 додатка Д6;

2) коригування — у рядку 7 декларації з ПДВ і додатку Д1 (суму обсягу з першого РК зі знаком «-» відображаємо у графі 7 таблиці 1 додатка Д1, а суму обсягу і донараховані податкові зобов’язання з другого РК зі знаком «+» — у графі 4 і 5 таблиці 1 додатка Д1).

Якщо ж періоди здійснення помилки та її виправлення різні, тоді не обійтися без подання уточнюючого розрахунку (УР) до декларації з ПДВ за звітний період, у якому взяла участь неправильно складена ПН, і, можливо, — сплати штрафних санкцій з ПДВ.

Оскільки виправлення помилки ви провели за допомогою двох РК, то відповідно і в УР уточнення проводимо як коригування:

— ваше пільгове постачання так і залишиться в рядку 5, тобто в УР за рядком 5 показник гр. 4 і показник гр. 5 будуть однаковими, а гр. 6 — залишиться порожньою;

— виправлення пройде тільки через рядок 7 УР, яку ви заповнюватимете на підставі складених вами двох РК.

Нагадаємо: у разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до УР мають бути складені відповідні додатки, які містять інформацію щодо уточнених показників ( п. 8 розд. VІ Порядку заповнення та подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21).

А оскільки уточнюватися буде рядок 7 ПДВ-декларації, що вимагає складання додатка Д1, то разом з УР доведеться скласти і подати контролерам «уточнюючий» додаток Д1.

Зверніть увагу!

В «уточнюючому» додатку Д1 має бути відображено тільки суму уточнення (зменшення/збільшення) з потрібним знаком,

а також заповнено рядок «Усього», що відповідає даним графи 6 УР. Отже, ураховуючи ці правила, в уточнюючому додатку Д1 таблиця 1 має бути заповнена так:

— у першому рядку зазначаємо коригування з першого РК — суму обсягу відображаємо у графі 7 із знаком «-»;

— у другому рядку зазначаємо коригування з другого РК — суму обсягу і донараховані податкові зобов’язання зі знаком «+» відображаємо у графах 4 і 5;

— результат коригування показуємо в рядку «Усього за звітний період (рядок 7 декларації)».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі