12.12.2016

Чи можливий форс-мажор у трудових відносинах? ВСУ говорить: «Так!»

Суть спору. Працівник, звільнений на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП у зв’язку зі скороченням штату, посилаючись на ст. 116 і 117 цього Кодексу, попросив суд стягнути з роботодавця середній заробіток за час затримки остаточного розрахунку та компенсацію за моральну шкоду. І все було б для працівника добре, якби не одна обставина…

Позиція роботодавця. Роботодавець твердо стоїть на тому, що затримка у виплаті заробітної плати при звільненні працівника сталася не з його вини, а через настання обставини непереборної сили.

На підтвердження цього він надав суду сертифікат регіональної торгово-промислової палати (далі — ТПП) і висновок експерта про обстріл своєї території.

Вирішення справи судом. Суди першої, апеляційної та касаційної інстанцій одностайно прийняли сторону звільненого працівника. Проте вони не врахували, що підприємство перебуває в зоні проведення АТО, і це підтверджує сертифікат ТПП про визнання форс-мажорних обставин.

А от на ВСУ «форс-мажорний» документ подіяв (див. постанову від 11.11.2015 р. у справі № 6-2159цс15*). Верховний Суд став на сторону роботодавця і відмовив працівнику у стягненні середнього заробітку за затримку остаточного розрахунку та компенсації за моральну шкоду.

* http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/53498269.

Думка редакції. Про те, чим може закінчитися невиплата з вини роботодавця належних звільненому працівнику сум у строки, зазначені у ст. 116 КЗпП, за відсутності спору про їх розмір, ви, напевно, знаєте. Доведеться виплатити працівнику його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку — попереджає ст. 117 цього Кодексу.

А чи можна уникнути такої відповідальності? Так, можна, але тільки якщо підприємство доведе, що в невиплаті належних працівнику сум воно не винне.

У цьому випадку підприємство це довело — сертифікат ТПП відіграв свою роль. Щоправда, довелося дійти аж до ВСУ.

Нагадаємо: згідно зі ст. 10 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» від 02.09.2014 р. № 1669-VII для госпсуб’єктів із зони АТО сертифікат ТПП є єдиним належним і достатнім документом, що підтверджує форс-мажор (обставини непереборної сили) як підставу для звільнення від відповідальності за невиконання (неналежне виконання) зобов’язань.

Оскільки підприємство мало сертифікат, що підтверджує настання форс-мажорних обставин ще до звільнення працівника, ВСУ відмовився стягнути з колишнього роботодавця середній заробіток за час затримки виплати зарплати і відшкодувати моральну шкоду.

До речі, таке рішення служителів Феміди з «форс-мажорно-трудового» питання не єдине. Аналогічну позицію викладено також в ухвалі Апеляційного суду Запорізької області від 23.12.2014 р. у справі № 234/7939/14-ц, постановах ВСУ від 23.03.2015 р. у справі № 6-365цс16 і від 11.05.2016 р. у справі № 6-383цс15.

Отже, якщо ви затримали виплату «солдату підприємства», то цілком можете скористатися висновками судів, щоб захистити свої права. Зрозуміло, за наявності головного козиря — сертифіката ТПП.

Детальний алгоритм дій для отримання такого сертифіката підприємствами із зони АТО ви знайдете в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 88, с. 15, № 100, с. 5; 2015, № 21, с. 13.

Візьміть до уваги, що цим алгоритмом може скористатися не тільки підприємство із зони АТО, а й будь-яке інше підприємство, що піддалося дії форс-мажору**.

** Детальний перелік обставин, що вважаються форс-мажорними, ви знайдете в ч. 2 ст. 141 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.97 р. № 671/97-ВР.