Теми статей
Обрати теми

Тваринники-неспецрежимники

Дзюба Наталія, податковий експерт
Не залишилися осторонь і звичайні сільгосппідприємства (неспецрежимники). Для них одкровенням також стала сплата частини ПДВ до бюджету. Наскільки такі нововведення змінили їх порядок роботи в СЕА, розглянемо далі.

На черзі сільгосппідприємства (називати їх будемо далі звичайними), що відповідають п. 209.18 ПКУ, тобто (1) вирощують худобу і продають м’ясо або молоко власного виробництва або власної переробки, але (2) не обрали спецрежим, а (3) на загальних підставах вважаються платниками ПДВ.

Якщо раніше звичайні сільгосппідприємства могли «повернути» собі на поточний рахунок усю суму ПДВ, що нарахована за підсумками звітного періоду в сільгоспдекларації (0130) та пройшла через електронний рахунок, то починаючи з 01.01.2016 р. ПДВ за переліченими в п. 209.18 ПКУ сільгоспопераціями доведеться поділитися з бюджетом. Причому зробити це потрібно за правилами (з окремим повидовим обліком ПДВ) і у пропорції, передбаченій у п. 209.2 ПКУ (див. табл. нижче).

Таблиця 1. Види сільгоспоперацій і пропорції розподілу ПДВ

Види окремих операцій

Розподіл ПДВ

до бюжету

на поточний рахунок

«Тваринництво».

Операції з продукцією тваринництва

Реалізація:

— великої рогатої худоби живої (код УКТ ЗЕД — 0102);

— молока та вершків, не згущених і без додавання цукру та інших підсолоджувальних речовин (код УКТ ЗЕД — 0401)

20 %

80 %

«Сільгосптовари».

Операції з іншими сільгосптоварами

Реалізація:

— худоби (крім великої рогатої);

— птиці;

— шерсть власного виробництва;

— молочних продуктів і молочної сировини (крім молока та вершків, не згущених і без додавання цукру та інших підсолоджувальних речовин);

— м’ясопродуктів

50 %

50 %

Такі нововведення у звичайних сільгосппідприємств механізм функціонування електронних рахунків у СЕА практично не змінили. Зокрема, працювати так само доведеться тільки з одним електронним рахунком (див. рисунок на с. 28). Просто до порядку СЕА внесено деякі уточнення та поправки. Давайте прояснимо їх.

img 1

Механізм функціонування електронного рахунку в СЕА у звичайних сільгосппідприємств

Один, зовсім один (електронний рахунок)

Сільгосппідприємства, які продають м’ясо або молоко власного виробництва або переробки, але не обрали спецрежим (тобто звичайні сільгосппідприємства, що працюють в умовах п. 209.18 ПКУ), обходяться без додаткових електронних рахунків (пп. 4, 23 Порядку № 569).

Тобто зараховувати гроші, необхідні для реєстрації абсолютно всіх ПН (у разі нестачі ліміту реєстрації), а також для сплати ПДВ за підсумками звітного періоду сільгосппідприємства повинні будуть на «спільний» електронний рахунок.

Згідно з п. 19 Порядку № 569

розподіл сум ПДВ, що спрямовуються на розрахунки з бюджетом і на зарахування на поточний рахунок, проводиться з електронного рахунку

Тобто на електронний рахунок слід пустити всю суму нарахованого ПДВ, а не тільки його частину, що підлягає сплаті до бюджету.

З порядком зарахування сум ПДВ, розрахованого за несільгоспопераціями, здійсненими платником протягом звітного періоду, питань немає. Усе відбувається в загальному несільгосппорядку, як і раніше, — за даними загальної декларації з кодом 0110 (п. 23 Порядку № 569).

А ось з порядком зарахування саме сільгосп-ПДВ розберемося детальніше.

Як ми вже зазначили, звичайні сільгосппідприємства, які відповідають п. 209.18 ПКУ, так само, як і спецрежимники, повинні вести окремий облік двох видів операцій з трьох, зазначених у п. 209.2 ПКУ (див. лист ДФСУ від 27.01.2016 р. № 2533/7/99-99-19-03-01-17):

— за операціями з продукцією тваринництва;

— за операціями з іншими сільгосптоварами.

Важливо! З метою визначення сум ПДВ, що підлягають сплаті до бюджету і перерахуванню на поточний рахунок, сільгосппідприємство має суми ПЗ і ПК звітного (податкового) періоду визначати за кожним видом операцій.

Реалізовано такий окремий порядок визначення ПДВ-результату в новому додатку Д10 — невід’ємній складовій нової сільгоспдекларації (0130) (відзвітувати за нею потрібно вже за січень — див. лист ДФСУ від 02.02.2016 р. № 3240/7/99-99-19-03-00-17).

Отже, орієнтиром для зарахування на електронний рахунок саме сільгосп-ПДВ слугуватимуть дані рядків 13 з табл. 2 і табл. 3 додатка Д10 — позитивний результат між ПЗ і ПК певного виду операцій.

У самій же декларації (0130) буде виведено загальну суму зобов’язань за всіма видами діяльності (ряд. 18) з розбиттям на ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету (ряд. 18.1) та зарахуванню на поточний рахунок (ряд. 18.2).

Якщо за одним з видів діяльності утворився «мінус», то він переноситься в податковий кредит наступного звітного періоду в межах того самого виду операцій. Згортання від’ємного значення між видами операцій не допускається. У сільгоспдекларації (0130) можуть бути одночасно заповнені ряд. 18 і 19 ( п. 5 розд. V Порядку № 21).

Не пізніше 10 дня, що настає після граничного строку подання декларації за звітний період, платник повинен перерахувати на свій електронний рахунок суми грошових коштів у розмірі, достатньому для зарахування до бюджету і на поточний рахунок, на підставі звичайної декларації з кодом 0110 і сільгоспдекларації з кодом 0130.

Далі Казначейство з електронного рахунку розподілить гроші: перерахує до бюджету і, що важливо, чітко тепер зазначено (!) — зарахує на поточний рахунок платника на підставі реєстрів, поданих ДФСУ (п. 20 Порядку № 569).

Податківці ж сформують такі реєстри на підставі не тільки звичайної декларації, а й сільгоспдекларації з кодом 0130 (див. лист ДФСУ від 27.01.2016 р. № 2533/7/99-99-19-03-01-17).

Головне, щоб реквізити поточного рахунку були зазначені в поданій сільгоспдекларації (п. 19 Порядку № 569). У новій формі декларації з ПДВ з кодом 0130 для цих цілей виділено спеціальне поле.

Бухоблік ПДВ-розрахунків у СЕА у звичайних сільгосппідприємств

Рух грошових коштів на основному електронному рахунку в СЕА слід, як і раніше, вести на рахунку 315 (п. 13 Інструкції № 141). Призначений він як для розрахунків з бюджетом, так і для зарахування грошей на поточний рахунок. Саме з нього Казначейство списуватиме задекларовану для сплати до бюджету і на поточний рахунок суму ПДВ (п. 19 Порядку № 569).

Щоправда, до бюджету потрапить не вся сума ПДВ. Частина її, за операціями постачання сільгосптоварів та продукції тваринництва, повернеться на поточний рахунок сільгосппідприємства в розмірі, визначеному п. 209.2 ПКУ. Отже, звичайні сільгосппідприємства повинні також вести аналітику ПЗ і ПК з ПДВ за такими напрямами:

— 641/1/ПДВ — розрахунки з ПДВ за операціями, не пов’язаними із сільгоспдіяльністю;

— 641/21/ПДВ — розрахунки з ПДВ за операціями постачання сільгосптоварів;

— 641/23/ПДВ — розрахунки з ПДВ за операціями постачання продукції тваринництва.

Таблиця 2. Облік руху ПДВ у СЕА у звичайних сільгосппідприємств

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Дт

Кт

1

Відображено суму, що підлягає зарахуванню на поточний рахунок на підставі декларації з операцій постачання:

— сільгосптоварів/послуг (50 %)

641/21/ПДВ

48

— продукції тваринництва (20 %)

641/23/ПДВ

2

Перераховано на електронний рахунок суми ПДВ для сплати до бюджету і реєстрації ПН/РК в ЄРПН за операціями постачання:

— сільгосптоварів/послуг (100 %)

315

311

— продукції тваринництва (100 %)

— за несільгоспдіяльністю (100 %)

3

Списано з електронного рахунку грошові кошти в рахунок сплати за звітний період зобов’язань з ПДВ в бюджет за операціями постачання:

— сільгосптоварів/послуг (50 %)

641/21/ПДВ

315

— продукції тваринництва (20 %)

641/23/ПДВ

— за несільгоспдіяльністю (100 %)

641/1/ПДВ

4

З електронного рахунку перераховано суми ПДВ на поточний рахунок сільгосппідприємства за операціями постачання:

— сільгосптоварів/послуг (50 %)

315

311

— продукції тваринництва (80 %)

висновки

  • У звичайних сільгосппідприємств усі операції в СЕА проходять через один електронний рахунок.
  • На електронний рахунок зараховується вся сума ПДВ — як належна до сплати до бюджету, так і та, що залишається в розпорядженні платника.
  • ПДВ, що залишається в розпорядженні сільгосппідприємства за підсумками періоду, має повернутися з електронного рахунку на його поточний рахунок.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі