Теми статей
Обрати теми

«Компенсаційні» ПЗ: рівняння на першу подію придбання

Дзюба Наталія, податковий експерт
Лист ДФСУ від 03.12.2015 р. № 27896/5/99-99-19-03-02-16

висновок документа


З метою застосування п. 198.5 ПКУ «компенсаційні» ПЗ за товарами/послугами, необоротними активами, що придбаваються для використання в неоподатковуваних операціях, відображаються в тому періоді, в якому відбулася перша подія такої купівлі: передоплата або отримання таких товарів/послуг, необоротних активів. Причому, показати ПЗ можна не пізніше останнього дня такого періоду

За всіма без винятку придбаннями вся «вхідна» сума ПДВ повинна включатися до податкового кредиту. Єдина умова для цього — наявність податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН ( п. 198.6 ПКУ).

І якщо призначення такого придбання — використання в неоподатковуваних операціях, то саме ці обставини змушують платника одразу ж діяти за правилами, прописаними в п. 198.5 ПКУ, — нараховувати «компенсаційні» ПЗ. Оскільки в п. 198.5 ПКУ чітко прописано, що «компенсуючі» ПЗ за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними для використання в неоподатковуваних операціях, визначаються на дату їх придбання ( абзац восьмий п. 198.5 ПКУ).

І в листі, що коментується, податківці пояснили (причому навіть з прикладами, в яких фігурують конкретні дати), коли платник-покупець все ж повинен нарахувати «компенсуючі» ПЗ при купівлі товарів/послуг, призначених для неоподатковуваних операцій, якщо постачальник зареєстрував податкову накладну в ЄРПН своєчасно, але в місяці, наступному за місяцем її складання.

На думку фіскалів, платник-покупець, отримавши своєчасно зареєстровану податкову накладну, мав право відобразити податковий кредит за нею в місяці її складання (а не в наступному) і виписати згідно з п. 198.5 ПКУ останнім днем такого місяця зведену ПН, нарахувавши ПЗ на таке придбання.

Причому це правило стосується також і випадку, коли за такими придбаннями першою подією є перерахування покупцем передоплати. Тобто навіть якщо використовуване в неоподатковуваних/негосподарських операціях вам ще не поставили/не виконали, ви за ПН, складеною на передоплату та зареєстрованою в ЄРПН, все одно повинні в періоді перерахування передоплати нарахувати компенсуючі ПЗ (див. приклад 3, наведений податківцями в листі).

Нічого не маємо проти того, що відображення податкового кредиту з придбань для неоподатковуваних операцій повинне компенсуватися нарахуванням податкових зобов’язань у тому самому податковому періоді.

Однак, як бути, якщо платник-покупець вирішив «відкласти» на потім податковий кредит (на строк до 365 календарних днів, абзац четвертий п. 198.6 ПКУ)?

Чи може тоді платник-покупець при відображенні «компенсуючих» ПЗ не рівнятися на дату придбання, тобто період його передоплати або його оприбутковування, а нараховувати «компенсуючі» ПЗ все ж у періоді відображення податкового кредиту? Адже за логікою, нарахування ПЗ повинно бути тісно пов’язано з податковим кредитом, тобто перше має випливати з другого і не може виникати окремо від другого.

Судячи з того, що податківці вторять (причому в кожному з прикладів) про чітку прив’язку ПЗ до дати першої події (оплати чи оприбутковування), відкласти нарахування «компенсуючих» ПЗ з п. 198.5 ПКУ покупець, на жаль, не може. Як не прикро, але тут з податківцями важко сперечатися: немає відповідних норм у ПКУ, тільки «гола» логіка.

Тому радимо в цьому випадку все ж відображати «компенсуючі» ПЗ у періоді придбання товарів/послуг, в якому мала місце перша подія: оплата чи оприбуткування товарів/послуг, призначених для неоподатковуваних операцій.

А сам податковий кредит не відкладати «на потім», а відображати його одразу при реєстрації податкової накладної в ЄРПН, тобто разом з нарахуванням «компенсуючих» ПЗ.

Хоча майте на увазі, що сліпо нараховувати «компенсаційні» ПЗ за придбаннями, що будуть використані в неоподатковуваних операціях, платник зобов’язаний не завжди. Перелічимо ці ситуації.

1. Від самого початку платник передбачає, що товари/послуги, необоротні активи придбані для оподатковуваних операцій. Далі напрям використання такого придбання змінюється, і товари/послуги, необоротні активи використовуються в неоподатковуваних операціях. Тоді «компенсуючі» ПЗ нараховуємо не в періоді першої події їх придбання, а в періоді фактичного використання товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях ( абзац дев’ятий п. 198.5 ПКУ).

2. Якщо за придбаними товарами/послугами, що призначені для неоподатковуваних операцій, податковий кредит не формується через відсутність зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних (податкова накладна від постачальника не отримана та/або незареєстрована в ЄРПН), то немає й підстав для нарахування «компенсуючих» ПЗ (див. консультацію в підкатегорії 101.16 БЗ). Хоча безпечніше для такої ситуації мати індивідуальне роз’яснення.

3. Якщо товари/послуги, необоротні активи придбані без податку на додану вартість (придбані у неплатників ПДВ або ж звільнені від ПДВ-обкладення), то в разі використання таких безПДВшних купівель у неоподатковуваних операціях нарахування ПЗ не здійснюється, незалежно від дати їх придбання (див. консультацію в підкатегорії 101.16 БЗ). Адже компенсувати через ПЗ за ними просто нічого, оскільки за такими купівлями не було ПК!

Щоправда, зазначені консультації наразі переведені до числа нечинних через новорічне оновлення ПКУ*. Саме ж ставлення податківців до порушеного питання, думаємо, залишиться тим самим.

* Зміни до ПКУ внесено Законом України від 24.12.2015 р. № 909-VIII (опубліковані в кодифікованому вигляді в «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 3, с. 4).

ПЗ/ПК за придбаннями, призначеними для неоподатковуваної діяльності

Суб’єкти операції

ПН складена та зареєстрована в ЄРПН

ПН не складена/не зареєстрована в ЄРПН

своєчасно (протягом 15 к. дн.)

несвоєчасно (після закінчення 15 к. дн.)

Постачальник

ПЗ виникають у періоді (на дату) першої події, незалежно від дати складання та реєстрації ПН в ЄРПН ( п. 187.1, абзац п’ятнадцятий п.201.10 ПКУ)

Покупець

ПК виникає в періоді складання ПН*

ПК виникає в періоді реєстрації ПН в ЄРПН* ( абзац п’ятий п. 198.6 ПКУ)

ПК не формується через відсутність ПН, зареєстрованої в ЄРПН

«компенсуючі» ПЗ виникають у періоді оплати або отримання товарів/послуг

доки немає ПН, податківці не вимагали відображати «компенсуючі» ПЗ (консультація у БЗ 101.16, що втратила чинність)

«компенсуючі» ПЗ відображати не потрібно

* Проте ПК за зареєстрованою ПН покупець може відобразити й пізніше — в інших періодах протягом 365 календарних днів з дати її складання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі