Теми статей
Обрати теми

З якого місяця сплачує ЄСВ новенький ФОП — єдиноподатник групи 2

Федченко Тетяна, начальник відділу — заступник начальника Управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб ДФСУ
Громадянин подав документи для державної реєстрації підприємцем 10 листопада 2015 року. Одночасно він надав держреєстратору заяву про перехід до групи 2 платників єдиного податку. Чи потрібно такому підприємцю сплачувати ЄСВ «за себе» за листопад 2015 року у розмірі не менше мінімального страхового внеску?

У новозареєстрованих підприємців є право якнайшвидше почати працювати на спрощеній системі. Вони можуть стати платниками єдиного податку не з одного з майбутніх кварталів, подавши заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до його початку, а у спеціально встановлений строк.

Так, згідно з п.п. 298.1.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) особи, які висловили бажання стати платниками єдиного податку групи 2, можуть подати відповідну заяву до закінчення місяця, в якому відбулася їх державна реєстрація. У цьому випадку вони вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, що настає за місяцем держреєстрації. Причому на підставі п.п. 4 п.п. 298.1.1 ПКУ надати «єдиноподатну» заяву можна державному реєстратору, який відсканує та надішле її в електронному вигляді фіскальним органам.

Таким чином, фізична особа, яка подала при держреєстрації 10 листопада 2015 року заяву про обрання спрощеної системи і групи 2, стає платником єдиного податку з 1 грудня 2015 року (згідно з даними Реєстру платників єдиного податку). Відповідно з цієї дати вона повинна сплачувати ЄСВ «за себе» за правилами, передбаченими для фізичних осіб ― платників єдиного податку. Зауважимо, що щомісячну базу нарахування ЄСВ вони визначають самостійно, але з урахуванням максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути менше розміру мінімального страхового внеску ( п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI).

За листопад 2015 року, в якому підприємець став на облік як платник ЄСВ, він зобов’язаний сплачувати ЄСВ за правилами, передбаченими для фізичних осіб ― підприємців на загальній системі оподаткування. Якщо ж у листопаді 2015 року він не вів діяльність і не мав чистого доходу, то ЄСВ за такий місяць він сплачувати не зобов'язаний ( п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI).

У річному Звіті про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (форма № Д5) підприємець заповнює таблицю 1 (з прокресленнями)* і таблицю 2 з відомостями про суми ЄСВ за місяці, коли він був платником єдиного податку (в нашому випадку лише за грудень).

* Вкажіть тільки розмір ставки ЄСВ у графі 4 за рядком листопада.

Зверніть увагу: підприємець має подавати звіт у повному обсязі відповідно до вимог Порядку формування та подання страхувальниками звіту з ЄСВ, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435. Згідно з п. 8 розд. II цього Порядку звіт, поданий без усіх необхідних таблиць, не можна вважати звітом, і він вважається таким, що не подавався.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі