Теми статей
Обрати теми

Визначте свій тип любовних стосунків

Зімовін Олексій, практикуючий психолог
Кохання. Як багато про нього сказано, написано, намальовано… Чи можна наблизитися до розуміння цього феномену або ж краще дати йому спокій і піти шляхом, запропонованим І. Кантом, який стверджував, що не варто намагатися розгадати таємницю, потрібно доторкнутися до неї? Мабуть, і дотик буває різним: від ледь помітного торкання однієї руки іншою до жарких обіймів.
img 1

Торкнутися феномену кохання, використовуючи науковий підхід, насмілився Р. Стернберг. Він виділив три його компоненти, визначивши вираженість яких можна охарактеризувати тип любовних стосунків. Отже, ці компоненти: близькість, пристрасть, зобов’язання. Близькість — це ті переживання прихильності, єднання, інтимності, тепла, що виникають між люблячими людьми. Пристрасть характеризує сексуальний потяг, збудження, еротичну сторону кохання. Зобов’язання компонент, що проявляється у відповідальності люблячого перед коханим, у його усвідомленому рішенні любити свого партнера, зберігати та оберігати це кохання. Компоненти описали, приступимо до характеристики типів.

Коли у стосунках немає ані близькості, ані пристрасті, ані зобов’язань — немає й ніякої любові. Навіть дружньої! А може, ці люди й зовсім не знайомі! ☺ Зрозуміло, що на цьому рівні проходить більша частина наших взаємодій, що не мають до любові жодного стосунку.

Якщо є тільки близькість, такий тип називається — приязнь. Одна людина відчуває симпатію до іншої, відчуває своє єднання з нею. Про таких кажуть: вони розуміють один одного з півслова. Але це зовсім не означає якихось глибинних стосунків між ними, вони можуть достатньо довго не бачитися і взагалі не страждають.

Коли є пристрасть і більше нічого? І гадати не варто, це тип пристрасної любові. Крім збудження та потягу людей нічого не зв’язує. Вираженість цього компонента характерна для періоду закоханості, коли людину переповнюють почуття, охоплює збудження, вона думає тільки про партнера, ідеалізуючи його. Можливий хороший початок стосунків, для сімейного життя навряд чи підходить.

Самі тільки зобов’язання, без пристрасті і без близькості — формальна, або вигадана любов. Людина вирішила любити когось іншого, хоча їх нічого не пов’язує. У сучасному суспільстві частіше властиво тривалим стосункам, що віджили себе. А ось у традиційних культурах з цього все тільки починалося. Спочатку батько вирішував, на кому одружується його син, за кого вийде його дочка, потім молодята брали нав’язані їм зобов’язання шанувати та оберігати один одного, а вже потім між ними могли виникнути близькість і пристрасть. Могли і не виникнути…

Пристрасть і близькість — романтична любов. Дещо підліткова та незріла, але яка чудова. Закохані не тільки пристрасно жадають один одного, а й відчувають духовне єднання, прихильність, інтимність. Звичайно, усі книги та вірші про неї. Чого варті тільки «Ромео і Джульєтта»! Але вже й ця трагедія Шекспіра учить тому, що без зобов’язань навіть найромантичніше кохання не довговічне.

Ще один варіант: є близькість і зобов’язання, але немає пристрасті. Такий варіант називають дружньою любов’ю. Дві людини переживають єднання і прийняли рішення триматися разом, але іскри збудження між ними немає. Хоча такі відносини можуть існувати, особливо на пізніх стадіях шлюбу, коли через фізіологічні причини компонент пристрасті відпадає, або коли партнери задоволені таким станом справ, у цілому ж відсутність потягу та збудження збіднює любовні стосунки.

Цікавий випадок: пристрасть і зобов’язання, за відсутності близькості — рокова любов. Чому рокова? Люди бажають один одного з високим ступенем інтенсивності, вони приймають рішення бути разом, одружуються, наприклад. Але вони абсолютно не знають один одного! Їх стосунки в побуті — вибухонебезпечні. Відмовитися від зобов’язань не так уже легко, від пристрасті — нерідко ще складніше, але між партнерами в цьому випадку немає єдності, розуміння, стабільності.

І нарешті, ось він останній випадок, ось вона — бездоганна любов за Стернбергом: пристрасть + близькість + зобов’язання. Закохані перебувають у гармонії: сексуальній, емоційній та побутовій.

З теорією покінчили! Пропонуємо вам пройти тест* і визначити вираженість компонентів кохання у ваших актуальних стосунках, якщо ви в них перебуваєте, або ж охарактеризувати властивий вам стиль кохання, пригадавши стосунки, що припинилися. Знайшовши компонент, який недостатньо виражений, ви можете подбати про його прояв і зробити свої любовні стосунки якіснішими!

* Тест наводиться у скороченні за Мастерc В., Джонсон В. «Основи сексології».

Інструкція: вільні місця залишено для імені людини, з якою вас пов’язують/пов’язували любовні стосунки. Оцініть кожне твердження за шкалою від 1 до 9, де 1 означає «зовсім ні», 5 — «помірно», а 9 — «дуже сильно». Решту балів можна використати для проміжних оцінок.

1. Я бажаю _______ усілякого благополуччя.

2. Я завжди можу розраховувати на підтримку _______.

3. Я готовий(а) багатьом пожертвувати для _______.

4. Я відчуваю, що дійсно розумію _______.

5. Я відчуваю, що дійсно можу довіряти _______.

6. Мені досить побачити _______, щоб відчути збудження.

7. Мені _______ здається дуже привабливим.

8. Для мене немає нічого важливішого за мої стосунки з _______.

9. Мені особливо приємний фізичний контакт з _______.

10. Я не можу уявити собі життя _______.

11. Я твердо вирішив(ла) підтримувати стосунки _______.

12. Я сподіваюся зберегти любов _______ до кінця моїх днів.

13. Я вважаю свою відданість _______ дуже сильною.

14. Я переживаю почуття відповідальності за _______.

15. Навіть коли я сварюся з _______, у мене не виникає бажання порушити вірність.

Пункти 1 — 5 оцінюють вашу близькість, 6 — 10 — пристрасть, а 11 — 15 — служать для оцінки зобов’язань. Складіть бали за кожним розділом і зможете охарактеризувати свій тип любовних стосунків.

До зустрічі! Найголовніше — нехай ваші стосунки складаються так, як потрібно вам.

P. S. Мучить якесь психологічне запитання? Задайте його практикуючому психологу та прочитайте відповідь на сторінках «Податки та бухгалтерський облік». Пишіть на e-mail: а.zimovin@id.factor.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі