Теми статей
Обрати теми

Про сторнування пені та штрафних санкцій

ДФСУ у листі від 15.12.2015 р. № 45789/7/99-99-19-03-02-17 розповіла про правомірність розрахунку штрафних санкцій та пені на суму податкового боргу, який виник внаслідок некоректного заповнен ня платниками податку додатка 2 до податкової декларації з ПДВ, що подавалась за звітні (податкові) періоди починаючи з лютого 2015 року.

У разі некоректного заповнення додатка 2, зокрема граф 4 та 5 табл. 1, якщо платник податку зазначив в цих графах суми ПДВ, які перевищують суми від’ємного значення, що обліковувались в інтегрованій картці платника податку, у нього сформувався «технічний» податковий борг з ПДВ.

У разі подальшого подання до такої звітності уточнюючого розрахунку з метою виправлення помилок, допущених при заповненні додатка 2, автоматично розраховувались штрафні санкції з ПДВ та пеня, що передбачені п. 126.1 ПКУ (ср. ).

Однак зазначений «технічний» податковий борг за своєю економічною та правовою сутністю не відповідає визначенню податкового боргу у розумінні ПКУ. Штрафні санкції та пеня на суму такого «технічного» податкового боргу не нараховуються. Такі суми підлягають сторнуванню на підставі рішення контролюючого органу за місцем реєстрації платника податку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі