14.07.2016

Декларація з податку на прибуток

Сьогоднішній номер — особливий. Напередодні бухгалтерського свята ми вирішили зробити коротку підказку з тих актуальних питань, з якими до нас найчастіше звертаються читачі. Безумовно, ми не можемо охопити неосяжне. Складно на двох сторінках описати всі тонкощі, скажімо, заповнення податкової накладної чи виправлення помилки з податку на прибуток. Але найважливіші моменти ми постаралися охопити. Ну а якщо вам потрібні подробиці — читайте наші попередні публікації. Посилання — перед вами. Упевнені, ви знайдете відповідь на своє запитання.

податок на прибуток

Декларація з податку на прибуток може подаватися щокварталу або за підсумками року (залежно від того, ким є платник: «квартальником» чи «річником»).

Щокварталу (в обов’язковому порядку) з 2016 року звітують високодохідники (тобто платники податку на прибуток з бухдоходом за минулий 2015 рік понад 20 млн грн., п. 137.4 ПКУ). Також у квартальні строки повинні звітувати «прибутківці», які переходять в середині року на єдиний податок. А ось якщо, навпаки, з єдиного податку переходимо у «прибутківці», податківці таких платників зараховують до новачків ( п.п. «а» п. 137.5 ПКУ) і вимагають від них звітувати в цілому аж за рік (підкатегорія 102.12 БЗ).

Річна звітність з податку на прибуток установлена для:

новостворених, тобто платників, які були зареєстровані у звітному році та за підсумками такого року вперше подають декларацію ( п.п. «а» п. 137.5 ПКУ);

сільгоспників, для яких звітним періодом установлено рік ( п.п. «б» п. 137.5, п.п. 137.4.1 ПКУ);

малодохідників — платників з бухдоходом за минулий рік не більше 20 млн грн. ( п.п. «в» п. 137.5 ПКУ), які в тому числі обрали застосування податкових різниць.

Декларацію з податку на прибуток заповнюють наростаючим підсумком з початку року у гривнях без копійок з округленням за загальновстановленими правилами (це передбачає сама форма звітності) і обов’язково українською мовою. Фінрезультат (ряд. 02) беруть із бухобліку з точністю до гривень (підкатегорія 102.23.02 БЗ).

Декларація складається з:

— вступної частини;

— основної частини (рядки 01 — 25);

— рядка-розрахунку щомісячного авансового внеску (рядок 26);

— трьох блоків для виправлення самостійно виявлених помилок: (1) за податковим зобов’язанням з податку на прибуток (рядки 27 — 31); (2) з податку на прибуток з доходів нерезидентів (рядки 32 — 35); (3) за щомісячними авансовими внесками (рядки 36 — 39);

— заключної частини.

Форма декларації з податку на прибуток підприємств, затверджена наказом № 897, призначена для всіх категорій платників податку на прибуток, як звичайних підприємств, так і «специфічних» (страховиків, банків, букмекерів, «лотерейників», «азартників»). Заповненню підлягають усі рядки декларації та її додатків.

Важливо! Додатки до окремих рядків декларації, не заповнені через відсутність операцій (показників), не подають. Разом із декларацією з податку на прибуток можуть надаватися такі додатки (усього затверджено 9 додатків).

Додаток АВ — дивідендний авансовий внесок. У цьому додатку розраховують і відображають суму дивідендного авансового внеску, що підлягає сплаті у звітному (податковому) періоді. Додаток повинні подавати будь-які емітенти-резиденти, які: (1) виплачують дивіденди (у грошовій або негрошовій формі) та/або (2) зобов’язані відповідно до п. 57.11 ПКУ сплачувати авансовий внесок (перед виплатою дивідендів та/або в момент такої виплати).

Додаток ЗП — зменшення нарахованої суми податку. У його таблиці наводять суми, на які може бути зменшений нарахований податок, відповідно до вимог пп. 57.1 (у редакції до 01.01.2016 р.), 57.11, 137.6 ПКУ:

— аванси щомісячні (рядок 16.1);

— суму нарахованого та сплаченого податку на нерухомість у частині об’єктів нежитлової нерухомості (рядок 16.2);

— дивідендні аванси (рядок 16.3), уключаючи дивідендні аванси, що «не зіграли» у зменшення податку на прибуток за підсумками минулих років (лист ДФСУ від 28.01.2016 р. № 2779/7/99-99-19-02-01-17).

Крім того, контролери також рекомендували збільшити безпосередньо показник ряд. 16 додатка ЗП (оскільки спеціального рядка немає) на суму податку на прибуток, сплаченого за кордоном ( п.п. 141.4.9 ПКУ). Керуючись п. 46.4 ПКУ, необхідно розшифрувати суми, що формують значення цього рядка у спеціально відведеному полі декларації. Утім, уже існує проект змін до декларації (який передбачає оновити додатки ЗП і АВ).

Додаток ПЗ — прибуток, звільнений від оподаткування. Заповнюють і подають тільки ті платники, які провадять види діяльності, звільнені від обкладення податком на прибуток на підставі ст. 142 ПКУ.

Додаток АМ — амортизація. Заповнюють усі високодохідники та ті малодохідники-добровольці, які вирішили коригувати бухгалтерський фінрезультат на різниці.

Додаток ЦП — цінні папери. У цьому додатку високодохідні платники та малодохідні добровольці визначають окремий фінансовий результат за операціями продажу та іншого відчуження будь-яких цінних паперів, керуючись правилами пп. 141.2.3 — 141.2.5 ПКУ.

Додаток ПН — податок з доходів нерезидентів. Вказуємо інформацію про податок, який платник справляє та сплачує до бюджету при виплаті нерезиденту доходу з джерелом його походження з України відповідно до п. 141.4 ПКУ.

Додаток ТЦ — трансфертне ціноутворення. Подають його лише платники, які здійснювали контрольовані операції.

Додаток ВП — виправлення помилок. При виправленні помилки з податку на прибуток через поточну декларацію в її складі надається додаток ВП з уточненими даними за помилковий період.

Додаток РІ різниці. Призначений такий додаток для розшифровки та визначення загальної величини різниць, на які збільшують/зменшують бухгалтерський фінрезультат. Додаток РІ включає 4 розділи:

— розділ 1 — амортизаційні різниці ( ст. 138 ПКУ);

— розділ 2 — різниці при формуванні резервів (забезпечень) ( ст. 139 і 141 ПКУ);

— розділ 3 — різниці за фінансовими операціями ( ст. 140 ПКУ);

— розділ 4 — інші різниці (зокрема, при продажу та іншому відчуженні цінних паперів згідно зі ст. 141 ПКУ, «перехідні» різниці за підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ).

На завершальному етапі складання додатка РІ у ньому окремо підсумовують усі збільшуючі (рядок 01) і всі зменшуючі (рядок 02) коригування. Потім від першої величини віднімають другу: ряд. 01 - ряд. 02. Це і є підсумкова сума різниць, на яку коригують (збільшують чи зменшують) бухгалтерський фінрезультат (рядок 03).

Важливо! Навіть якщо в результаті розрахунку різниць, передбачених ПКУ, їх сума склала «0», заповнювати додаток PI все одно необхідно.

Фінзвітність. Разом із квартальною декларацією з податку на прибуток «прибутківці» подають до податкових органів фінзвітність, крім малих підприємств і суб’єктів мікропідприємництва, які подають податківцям фінзвітність тільки за рік ( п. 46.2 ПКУ, п. 2 Порядку № 419).

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Декларація з податку на прибуток

2016, № 8

2

Спрощенець «обдоходив» нерезидента: подай декларацію з податку на прибуток!

2016, № 33, с. 7

3

Негоспвитрати у декларації з податку на прибуток? Відображаємо, якщо є первинка

2016, № 33, с. 40

4

Привіт «квартальникам», або Декларація з податку на прибуток за I квартал 2016 року

2016, № 29, с. 6

5

Як перевірятимуть декларації з податку на прибуток

2016, № 23, с. 4