Теми статей
Обрати теми

Спрощенець «одоходив» нерезидента: подай декларацію з податку на прибуток!

Дзюба Наталія, податковий експерт

висновок документа


Сплативши дохід нерезиденту, єдиноподатник групи 4 за підсумками звітного періоду, в якому здійснено такі виплати (рік), має подати до податкового органу декларацію з податку на прибуток із заповненими ряд. 23 — 25 і додатком ПН у строки, установлені для річного звітного періоду

Ще в минулому році податківці закидали вудку в цьому напрямку, пояснюючи, що при виплаті доходу нерезидентам спрощенці повинні за підсумками року подати декларацію з податку на прибуток і Розрахунок (звіт) податкових зобов’язань нерезидентів…, тобто додаток ПН (див. БЗ 102.18; консультація втратила чинність з 01.01.2016 р.).

Проте те, що ця позиція податківців не настільки однозначна, ми попереджали ще в період декларування податку на прибуток за 2015 рік (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 8, с. 14).

Ми не сперечаємося, що згідно з п. 141.4.2 ПКУ резидент, який здійснює на користь нерезидента або уповноваженої ним особи будь-яку виплату доходу з джерелом з України, отриманого від провадження госпдіяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в іноземній валюті), повинен:

(1) утримувати податок з доходів, прописаних у п.п. 141.4.1 ПКУ, за ставкою 15 % за їх рахунок;

(2) сплачувати до бюджету під час їх виплати.

Проте з 01.01.2015 р. суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, визначену гл. 1 розд. XIV цього Кодексу (а до них належать у тому числі і єдиноподатники групи 4), не є резидентами для цілей застосування правил оподаткування доходів нерезидентів, прописаних у розд. III цього Кодексу (див. п.п. 133.1.1 ПКУ, на який посилається визначення терміна «резидент» з п.п. 14.1.213 ПКУ). Тому ані утримувати та сплачувати до бюджету 15 % з виплачених доходів нерезиденту, ані тим більше подавати декларацію з податку на прибуток з додатком ПН вони не повинні.

Проте, податківці, судячи з усього, «не бачать» цього винятку і продовжують гнути свою «стару» і неактуальну позицію й зараз. І, як бачимо, вимагають від єдиноподатників групи 4 не тільки утримати та сплатити податок з доходів, виплачених нерезидентам, а й відзвітувати за роком про таку сплату.

Міжрічні звітні періоди (квартал, півріччя і дев’ять місяців) не враховуються (!), тому до кінця звітного 2016 року все ж є надія на їх прозріння.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі