Теми статей
Обрати теми

Негоспвитрати в декларації з податку на прибуток? Відображаємо, якщо є первинка

Ольховик Ольга, податковий експерт
Підприємство несе витрати, не пов’язані з господарською діяльністю (плата за лікування, забезпечення співробітників питною водою тощо). Чи ураховуються ці витрати в декларації з податку на прибуток? І чи зменшують об’єкт оподаткування штрафи?

Так, ураховуються! Так, зменшують! Як би не було важко в це повірити ☺. Не втомлюємося повторювати: з 01.01.2015 р. ПКУ в цій частині не встановлює жодних обмежень. Давайте ще раз переконаємося в цьому.

Ви вже добре знаєте, що об’єкт оподаткування з 01.01.2015 р. визначають по-новому. Згідно з п.п. 134.1.1 ПКУ ним є прибуток, визначений шляхом коригування бухгалтерського фінансового результату на різниці, передбачені ПКУ. А платники, «бухгалтерський» дохід яких не перевищує 20 млн грн., таке коригування можуть зовсім не проводити ( абзац восьмий п.п. 134.1.1 ПКУ).

Тому відправною точкою при визначенні об’єкта обкладення податком на прибуток для всіх його платників є дані бухгалтерського обліку. У якому, як відомо, підприємство має право відображати будь-які витрати — прив’язка до їх «господарськості» не вимагається.

Єдине правило: вони мають бути підтверджені первинними документами. Адже будь-яка операція в бухгалтерському обліку може бути відображена тільки за наявності документа, що її підтверджує ( ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV). Податківці, до речі, наполягають: тільки належним чином оформлений первинний документ дає право на відображення витрат (листи ДФСУ від 10.02.2016 р. № 2759/6/99-95-42-01-15, від 21.01.2016 р. № 1081/6/99-95-42-03-15 // «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 12, с. 5).

Визнані економічні санкції за невиконання підприємством законодавства та умов договорів також є витратами підприємства і в бухгалтерському обліку відображаються на рахунку 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки». Первинним документом, що підтверджує такі витрати, є бухгалтерська довідка, складена на підставі документа, що вимагає їх сплати (наприклад, повідомлення-рішення податкового органу, претензія постачальника).

Отже, факт відображення витрат у бухгалтерському обліку та наявність документа, що їх підтверджує, — достатня підстава для платника, який не коригує бухфінрезультат згідно з абзацом восьмим п.п. 134.1.1 ПКУ, відобразити ці витрати в податковому обліку.

А ось платники, які коригують бухфінрезультат на податкові різниці, повинні також врахувати відповідні вимоги ПКУ. Але й тут для негоспвитрат обмежень немає — ПКУ не передбачає необхідність вилучення з бухгалтерських витрат їх «негосподарської» частини! Немає в ньому й вимоги про виключення штрафів. А тому всі негосподарські витрати, а також штрафи, підтверджені належним чином оформленими первинними документами, на загальних підставах (нарівні з господарськими витратами) зменшують об’єкт обкладення податком на прибуток і у таких платників.

Щоправда, для них є один виняток: витрати на придбання, самостійне виготовлення та ремонт, а також на реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих основних засобів* у податковому обліку амортизації не підлягають ( п.п. 138.3.2 ПКУ). Отже, і об’єкт обкладення податком на прибуток не зменшують.

* Під невиробничими основними засобами ПКУ розуміє ОЗ, що не використовуються в господарській діяльності.

До речі, право враховувати негосподарські витрати при визначенні об’єкта обкладення податком на прибуток (не забуваючи про зазначений виняток) підтверджують і податківці (див, наприклад, лист ДФСУ від 25.03.2016 р. № 6577/6/99-99-19-02-02-15, від 10.02.2016 р. № 2667/6/99-99-19-02-02-15, БЗ 102.13).

Водночас, пам’ятайте: у ПДВ-обліку «господарськість», як і раніше, важлива. Адже «негосподарський» податковий кредит має бути «відкоригований» податковими зобов’язаннями згідно з пп. 198.5, 199.1 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі