14.07.2016

Розподіл і перерахунок ПДВ

Загальний випадок. Якщо товари/послуги/необоротні активи використовуються одночасно в операціях, що обкладаються та не обкладаються ПДВ, то ст. 199 ПКУ зобов’язує здійснити часткове нарахування ПЗ згідно з розрахованим коефіцієнтом (ці ПЗ компенсують збільшений в повному обсязі ПК). Визначається він як відношення обсягів неоподатковуваних операцій до сукупних обсягів оподатковуваних і неоподатковуваних операцій за попередній календарний рік. Самі компенсуючі ПЗ, нараховані згідно з п. 198.5 і ст. 199 ПКУ, у розрахунку цього коефіцієнта участі не беруть. На підтвердження нарахованих ПЗ виписується так звана компенсуюча ПН, а нарахування ПЗ відображається в ряд. 4 декларації.

У декларації останнього звітного періоду за цей рік проводиться річний перерахунок розподіленого раніше ПДВ. При цьому коефіцієнт визначається виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних і неоподатковуваних операцій. У результаті нараховані раніше компенсуючі ПЗ потрібно відкоригувати відповідно до нового коефіцієнта. Для коригування виписують РК до складених раніше компенсуючих ПН, а в декларації коригування відображається у ряд. 7 і додатку Д1.

Необоротні активи перераховуються так само, як і товари/послуги, тобто один раз за підсумками року. Виняток — необоротні активи, придбані до 01.07.2015 р.: за ними, крім перерахунку в році придбання, треба здійснювати перерахунки за підсумками 1, 2 і 3 років, що настають за роком початку їх використання (уведення в експлуатацію).

Додаток Д7. Розподіл ПДВ відображається в додатку Д7 до декларації з ПДВ. Подається він у таких випадках*:

* Утім, податківці можуть вимагати подавати додаток Д7 у кожному періоді, в якому нараховуються ПЗ згідно зі ст. 199 ПКУ (це побічно випливає з консультації в БЗ, категорія 101.20).

— якщо платник податків здійснював тільки оподатковувані операції, але з деякого періоду почав проводити і неоподатковувані, то додаток Д7 потрібно подати разом із декларацією за період, в якому вперше виникли неоподатковувані операції;

— при здійсненні річного перерахунку разом із декларацією за останній період року;

— разом із декларацією за перший період року, наступного за тим, у якому проведено річний перерахунок.

У таблиці 1 додатка Д7 розраховують коефіцієнт розподілу. Зверніть увагу на такий момент. Коригування ПЗ (повернення, зміна ціни тощо) відображаються в ряд. 7 декларації. Причому коригуються не тільки оподатковувані постачання, а й неоподатковувані. А у формулі для розрахунку коефіцієнта розподілу, зазначеній у гр. 4 і 5 табл. 1 додатка Д7, фігурує показник ряд. 7, тобто враховується і в чисельнику, і в знаменнику. Щоб не викривити коефіцієнт, у гр. 5 табл. 1 додатка Д7 потрібно показувати тільки оподатковувані коригування з ряд. 7 декларації (відокремити їх легко за допомогою додатка Д1).

Таблиця 2 додатка Д7 призначена для загального річного перерахунку (за товарами/послугами і «новими» необоротними активами, тобто придбаними після 01.07.2015 р.).

У таблиці 3 додатка 7 відображається «необоротний» перерахунок для «старих» необоротних активів «подвійного призначення», куплених до 01.07.2015 р. ( п. 42 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Такий перерахунок проводять також у грудні / IV кварталі. При цьому коригують ПК на підставі бухдовідки. Зауважте: результати цього перерахунку за підсумками року показуються у спеціальному ряд. 15 декларації за грудень / IV квартал.

Розпочалися неоподатковувані операції з середини року. Коефіцієнт визначається за оборотами першого періоду, в якому з’явилися неоподатковувані операції, а при річному перерахунку коефіцієнт перераховується виходячи з фактичних обсягів, проведених протягом усього року оподатковуваних і неоподатковуваних операцій.

При цьому під річний перерахунок підпадають тільки ті товари/послуги, за якими були нараховані часткові ПЗ

За необоротними активами, що починають використовуватися і в неоподатковуваних операціях, також слід визначити ПЗ згідно з коефіцієнтом, але виходячи з балансової вартості, що склалася на початок періоду, в якому вперше виникли неоподатковувані операції і об’єкт став використовуватися в «подвійних» операціях.

Закінчилися неоподатковувані операції в середині року. Якщо покупки потрапили під нарахування ПЗ, але фактичне використання буде в періоді, коли неоподатковуваних операцій немає, то можна спробувати зменшити нараховані раніше ПЗ за допомогою РК ( лист ДФСУ від 21.10.2015 р. № 22217/6/99-99-19-03-02-15). При цьому ніхто не звільняє від річного перерахунку. Під нього підпадають тільки ті товари/послуги, необоротні активи, за якими були нараховані часткові ПЗ.

Коефіцієнт визначається виходячи з фактичних обсягів, проведених протягом усього року оподатковуваних і неоподатковуваних операцій

Необоротні активи, придбані в періоді «подвійних» операцій до 01.07.2015 р., братимуть участь у перерахунках після закінчення 1, 2, 3 років з моменту введення в експлуатацію. Якщо об’єкт придбано в періоді з 01.01.2015 р. по 01.07.2015 р., то він братиме участь тільки в перерахунку за підсумками 2015 року (за наступними перерахунками використання в оподатковуваній діяльності буде 100 %).

Разова неоподатковувана операція. ПЗ нараховується за тими товарами (послугами), що фактично використовували в «подвійних» операціях цього періоду. Якщо покупки потрапили під нарахування ПЗ, але фактичне використання буде в періоді, коли неоподатковуваних операцій немає, то можна спробувати відсторнувати нараховані раніше ПЗ ( лист ДФСУ від 21.10.2015 р. № 22217/6/99-99-19-03-02-15). За необоротними активами ПЗ нараховуються виходячи з балансової вартості, що склалася станом на початок звітного періоду, в якому виникли неоподатковувані операції. У наступному періоді можна спробувати зменшити нараховані ПЗ.

Під річний перерахунок підпадають тільки ті товари/послуги, за якими були нараховані часткові ПЗ. Коефіцієнт визначається виходячи з фактичних обсягів проведених протягом усього року оподатковуваних і неоподатковуваних операцій. А за необоротними активами, придбаними до 01.07.2015 р., у наступних роках перерахунок не проводиться (коефіцієнт розподілу дорівнюватиме нулю).

Відображення в бухобліку. Протягом року нарахування ПЗ уключається до первісної вартості придбань або до витрат (Дт 15, 20, 28, 91, 92, 93, 949 — Кт 643/1; Дт 643/1 — Кт 641/ПДВ). Якщо першою подією була передоплата, то нарахування ПЗ відображається проводкою Дт 643/1 — Кт 641/ПДВ, а вже при оприбуткуванні придбань уключається до первісної вартості.

За річним перерахунком можливе або донарахування, або навпаки — зменшення нарахованих раніше ПЗ. У першому випадку донарахування включається до складу витрат (Дт 643/1 — Кт 641/ПДВ; Дт 949 — Кт 643/1), у другому — надмірне нарахування — до складу доходів з одночасним збільшенням податкового кредиту (Дт 641/ПДВ — Кт 643/1; Дт 643/1 — Кт 719).

Що ще ми писали на цю тему

№ з/п

Назва статті/теми номера/спецвипуску

Джерело

1

Перерахунки за старими необоротними активами

2016, № 21, с. 7

2

Нова декларація з ПДВ за січень

2016, № 13, с. 7

3

Розподіл і перерахунок ПДВ

2016, № 4