№4

Податки та бухгалтерський облік, січень, 2016/№ 4 Інші номери журналу ›
  • Розподіл ПДВ протягом 2015 року Для тих, хто одночасно здійснює операції, що обкладаються та не обкладаються ПДВ, законодавець приберіг особливий механізм пропорційного розподілу сум ПДВ, що регулюється ст. 199 ПКУ. Коли і як користуватися цим механізмом? Давайте розбиратися.
  • Дата виникнення зобов’язань згідно з п. 199.1 ПКУ Податкові зобов’язання (ПЗ), нараховані згідно з п. 199.1 ПКУ, за своєю суттю є коригуванням сум ПДВ, віднесеного до складу податкового кредиту за товарами/послугами, необоротними активами, частково використаними в оподатковуваних операціях, а частково — в неоподатковуваних. Але на яку дату виникає необхідність такого коригування?
  • Звести під спільний знаменник, або «Розподільча» податкова накладна Податкова накладна — один із найважливіших елементів ПДВ-обліку. Із попередніх статей сьогоднішнього номера ви вже знаєте, що використання придбаних товарів, робіт чи послуг одночасно в оподатковуваних і неоподатковуваних ПДВ операціях потребує нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ. А таке нарахування оформлюється спеціальною податковою накладною. І хоча помилки у складанні такої накладної власне ні на що особливо не впливають, усе ж потрібно знати, як вона складається. Про це ми й поговоримо у статті.
  • Річний перерахунок з ПДВ Тепер поговоримо про те, як провести річний перерахунок з ПДВ. Адже «перехідний» 2015 рік у цьому плані — унікальний. «Рубіжне» 1 липня його серйозно поділило на старі та нові правила ПДВ-обліку. Як поєднати їх, перераховуючи за підсумками року ПДВ? Податківці вже, як і обіцяли, поспішили підготувати роз’яснення (лист ДФСУ від 31.12.2015 р. № 48122/7/99-99-19-03-02-17, далі — лист № 48122). Ну що ж, спробуємо розібратися разом.
  • Бухоблік розподілу та перерахунку ПДВ За багатогранністю питань щодо річного перерахунку ПДВ важливо не забути про питання бухгалтерського обліку розподіленого (і перерахованого) ПДВ. У цій статті обговоримо саме це питання!
  • Неоподатковувані операції з середини року Неоподатковувані операції можуть несподівано з’явитися в діяльності підприємства. Причому серед неоподатковуваних можуть бути як постійні пільгові операції, так і неоподатковувані операції разового характеру. І яка б не була подальша періодичність здійснення неоподатковуваної операції, платник уже в періоді першої її появи стає заручником «розподільчої» ст. 199 ПКУ. Давайте розберемося, як її правильно застосувати.
  • Закінчили здійснювати неоподатковувані операції в середині року А тепер давайте розберемося, як діяти, якщо неоподатковувані операції припинені в середині року.
  • Вибуття необоротних активів і перерахунок ПДВ Приписи ст. 199 ПКУ славляться своєю надмірною лаконічністю. Існує безліч ситуацій, які в ній просто не описані. Деякі з них ми вже розглянули в межах сьогоднішнього номера. Ще одна з подібних операцій — вибуття об’єкта необоротних активів, що, погодьтеся, не рідкість. Наприклад, придбали об’єкт для одночасної участі в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях, а потім його ліквідували або продали. Давайте розберемося, що робити з ПДВ щодо такого об’єкта.
  • Одного тільки разу... була неоподатковувана операція Привід для цієї статті — цілком реальна ситуація, яка може статися з кожним платником ПДВ. Підприємство у вересні 2015 року одного разу здійснило операцію, постачання за якою звільнене від ПДВ. Більше таких операцій не було. Яким чином розподіляти ПДВ і здійснювати його річний перерахунок? Відповідаємо!
  • Розподіл ПДВ для «новачка»: як тепер? Підприємство зареєструвалося платником ПДВ усередині листопада. Як підприємству визначати значення ЧВ і «АнтиЧВ»?
  • ПДВ в уточнюючих розрахунках і розрахунок ЧВ Підприємство в 2014 році не склало податкову накладну і не нарахувало податкові зобов’язання на певну операцію. У 2015 році податкові зобов’язання було нараховано — подано уточнюючий розрахунок. Чи увійде цей обсяг постачання 2014 року до розрахунку ЧВ за 2015 рік?
  • Перелік документів, що використовуються у тематичному номері
  • Часткове нарахування ПЗ: зведена таблиця
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі