Теми статей
Обрати теми

Замінники ПН і СЕА

Адамович Наталія, податковий експерт
Замінники ПН хоч і дають покупцю можливість урахувати зазначену в них суму ПДВ у складі ПК, водночас залишаються поза «видимістю» для СЕА. Давайте розберемося, чому і як із цим боротися.

Немає місця у формулі

Сума, на яку платники ПДВ мають право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН (далі — реєстраційна сума), обчислюється за формулою, визначеною п. 2001.3 ПКУ.

Ця реєстраційна сума формується за рахунок таких показників, що «збільшують» її (п. 2001.3 ПКУ, п. 9 Порядку № 569):

∑НаклОтр — загальна сума ПДВ за отриманими платником ПН, зареєстрованими в ЄРПН (у тому числі ПН, складеними платником на послуги нерезидентів згідно з п. 208.2 ПКУ), складеними за операціями, дата виникнення ПЗ за якими припадає на період починаючи з 01.07.2015 р., і РК до таких ПН, а так само РК до зареєстрованих ПН з датою виписки до 01.07.2015 р., виданих платникам ПДВ;

∑Митн — загальна сума ПДВ, сплачена починаючи з 01.07.2015 р. при ввезенні товарів на митну територію України на підставі МД та аркушів коригувань до таких МД. Детальніше про ці показники див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 55, с. 24.

А що щодо замінників ПН, перелічених у п. 201.11 ПКУ? Здавалося б, логічно, щоб суми ПДВ за такими документами теж потрапляли до «збільшуючої» частини формули, адже право на ПК за ними платник податку має в загальному порядку.

Проте, як у ПКУ, так і в Порядку № 569 про них — жодного слова. Як не прикро, але (!) ці суми не збільшують реєстраційну суму, на яку можна видавати ПН.

Тобто всі документи — замінники ПН не реєструються в ЄРПН і проходять повз СЕА з ПДВ.

Що в результаті?

Такий дисбаланс, звичайно ж, не на користь платника. Через такі «невраховані» суми реєстраційний ліміт не добере своє.

А це зовсім не на руку платнику, адже в разі недостатності величини цього показника доведеться поповнювати рахунок з «власної кишені».

Тішить одне: що такий дисбаланс із сумою ПН, зареєстрованою в ЄРПН, і сумою ПК, відображеною покупцем у декларації з ПДВ за звітний період, не потрібно зрівнювати і перевірятися податківцями не буде ані при поверненні грошей з ПДВ-рахунку, ані при заяві на бюджетне відшкодування.

Як із цим боротися?

Щоб збільшити реєстраційний ліміт, необхідно, щоб підзвітна особа підприємства при купівлі товарів/послуг замість документів — замінників ПН вимагала від постачальників складання ПН та її реєстрації в ЄРПН.

Ось і весь секрет формули!

висновки

  • Документи — замінники ПН через ЄРПН не проходять.
  • ПК, відображений на підставі замінників ПН, на формулу розрахунку ліміту реєстрації ніяк не впливає.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі