Теми статей
Обрати теми

Сніданок у готельному чеку: чи є право на ПК?

Ольховик Ольга, податковий експерт
Відряджений працівник надав чек із готелю, до якого включена вартість сніданку. Чи можна всю суму ПДВ за таким чеком ставити в ПК?

Відповідь залежить від того, чи передбачено компенсацію вартості цього сніданку працівнику в Положенні про відрядження вашого підприємства. Якщо передбачено — відобразити ПК на всю суму ПДВ, зазначену в чеку, ви маєте повне право. Якщо компенсація не передбачена (і не здійснена), то відображати ПК у сумі ПДВ, що припадає на вартість сніданку, не можна. Пояснимо детальніше.

Порядок компенсації витрат на харчування працівникам, які відряджаються, — одне з питань, яке в комерційного підприємства має бути прописане в Положенні про відрядження. «Бюджетна» Інструкція № 59, на норми якої часто орієнтуються при складанні Положення, встановлює, що в разі, якщо витрати на харчування включено до рахунка за проживання та їх вартість:

1) визначена такі витрати оплачуються працівником за рахунок добових (абз. 4 п. 5 розд. II Інструкції № 59, п.п. «е» п. 16.2 розд. III Інструкції № 59);

2) не визначена такі витрати оплачуються роботодавцем, але добові виплачуються в розмірі 80 % — при одноразовому, 55 % — при дворазовому, 35 % — при триразовому харчуванні (абз. 5 п. 5 разд. II Інструкції № 59, п.п. «д» п. 16.2 розд. III Інструкції № 59).

Як бачите, витрати на харчування, виділені в чеку на проживання окремою сумою, бюджетники працівнику не компенсують. Такі витрати працівник оплачує самостійно за рахунок виданих йому добових. А ось витрати на харчування, уключені до чека на проживання, але не виділені в ньому окремим рядком, роботодавцем-«бюджетником» компенсуються. Щоправда, сума добових при цьому зменшується.

Уявімо, що в Положенні про відрядження вашого підприємства передбачено такий самий механізм відшкодування. Тоді відобразити ПК за чеком, у якому вартість сніданку виділено окремою сумою, не вийде. Адже такі витрати працівнику не компенсуються, а отже, вони не визнаються витратами підприємства. У підприємства просто відсутня операція придбання на цю суму. А ось на вартість проживання, що залишилася і «компенсується», ПК цілком можна визнати.

До речі, якщо всупереч нормам Положення підприємство все ж таки компенсує працівнику вартість сніданку, то ПК потрібно буде відобразити на повну суму чека. Проте потім суму ПК, що припадає на вартість сніданку, доведеться відкоригувати донарахуванням ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ. Адже витрати на сніданок у цьому випадку вважатимуться негосподарськими.

Якщо ж вартість сніданку в чеку окремою сумою не виділена, ПК можна відобразити на повну суму чека. Адже ці витрати компенсуються підприємством і визнаються його «придбанням». Донараховувати ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ в цьому випадку не потрібно. Адже такі витрати передбачено Положенням про відрядження, а тому зв’язок із господарською діяльністю очевидний.

Звичайно, у Положенні про відрядження вашого підприємства може бути передбачено зовсім інший порядок компенсації таких «харчувально-проживальних» витрат. Але принцип у будь-якому разі залишиться той самий. Головне, запам’ятайте! Якщо в Положенні про відрядження:

1) компенсація не передбачена та не виплачена, то ПК на суму сніданку не відображається. При цьому на суму, що залишилася, ПК цілком можна відобразити;

2) компенсація не передбачена, але виплачена — ПК відображають на повну суму ПДВ у чеку. Проте потім компенсують частину ПК, що припадає на вартість сніданку, донарахуванням ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ;

3) компенсація передбачена (та виплачена) — ПК відображають на повну суму ПДВ, зазначену в чеку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі